Видови софтвер за автоматска транскрипција

Софтвер за автоматска транскрипција прикажан во дигитален работен простор со компјутер, слушалки и микрофон на таблет.
Revolutionize вашите аудио задачи со софтвер за автоматска транскрипција.

Transkriptor 2022-03-28

Можеби ќе се изненадите кога ќе дознаете дека постојат различни видови софтвер за автоматска транскрипција. На крајот на краиштата, транскрипцијата вклучува претворање на аудио во текст, нели?

Иако ова е точно, постојат различни начини да се направи тоа. Значи, во оваа статија, ќе ги покриеме типовите софтвер за автоматска транскрипција за да ви помогнеме да разберете кој е најдобар за вашите потреби.

Зошто да користите софтвер за автоматска транскрипција?

Сите видови на софтвер за транскрипција ви заштедуваат време во споредба со рачното препишување . Ако, на пример, сте истражувач или новинар на кој му требаат текстуални копии од интервјуа , не е продуктивно сами да ги напишете.

Затоа се свртуваме кон софтверот . Се разбира, со заштеда на време, тоа генерално ви заштедува и пари. Исто така, нема да морате да научите да препишувате и има помали шанси за грешки во преписот.

Кој би користел софтвер за автоматска транскрипција?

Секој што има потреба од текстуална верзија на аудио датотека би користел софтвер за транскрипција. Ова може да вклучува:
Новинарите препишуваат интервјуа
Истражувачи и академици
Студенти кои снимаат предавања
На видео едиторите им требаат преводи


a woman working on a computer

Списокот продолжува, но ја разбирате поентата. Само луѓето обучени за рачна транскрипција веројатно нема да користат автоматска платформа. Дури и тогаш, тоа би им заштедило многу време.

Видови софтвер за автоматска транскрипција

Сега кога погледнавме зошто можеби сакаме автоматски да препишуваме датотека, ајде да ги погледнеме различните опции што ги имаме.

Софтвер за автоматска транскрипција со опции за уредување

Уредена транскрипција е онаа што го менува аудиото за полесно да се разбере кога е запишано. Ова може да вклучува отстранување на сленг и граматички грешки или прилагодување реченици.

Исто така, ќе ви овозможи да го промените гласот на говорникот. Под ова мислиме на зборовите и тонот што го користат што ги прави препознатливи. Притоа, може да ја прилагодите формалноста на преписот, особено ако го отстраните сленгот.

Може да користите изменета транскрипција, особено неформални поставки. Тие вклучуваат академски списанија, деловни и медицински комуникации и маркетинг информации.

Не е премногу тешко да се најде софтвер кој исто така може да уредува. Сепак, можеби нема интелигенција да ги смени сленг зборовите во нивните формални верзии или да знае кои битови да ги уредува. Сепак, платформата за транскрипција не треба да има проблем со поделбата на речениците.

Софтвер за автоматска дословна транскрипција

Што значи дословна транскрипција?

Дословно значи „од збор до збор“, па веројатно можете да кажете што е дословна транскрипција. Тоа вклучува транскрипција на секој звук што е направен. Ова може да вклучува бучава во позадина, реакции на публиката (смеа, плескање) и вербални паузи. Вербална пауза е збор како што е „хм“ или „ухх“.


two people checking their phones out

Можеби ќе сакате да користите дословна транскрипција во нешто како полициско интервју, судски случај или дури и истражувачки документ. Важно е кога треба да го покажете тонот, реакцијата или изборот на јазик на говорникот.

Можеби изгледа дека ова ќе биде најлесно за производство на софтвер за автоматска транскрипција. Но, ова всушност не е така. Многу платформи за вештачка интелигенција се борат со работи кои не се вистински зборови. Можеби нема да ги разберат паузите и зборовите за полнење или да знаат како да препознаат бучава во позадина.

Дословните транскрипции често се најскапиот тип за производство, бидејќи тие бараат многу работа. За рачен транскриптор, ќе треба да слушаат многу пати за да го слушаат секој мал звук.

Освен ако не е навистина потребно, веројатно ќе сакате да одите на различен тип на транскрипција.

Софтвер за автоматска транскрипција што прави интелигентна дословна транскрипција

Интелигентниот дословно е популарен затоа што ги надополнува сите работи што му недостигаат на вистинскиот дословно. Накратко, го прави зборот јазик почитлив и поконцизен, но го задржува вистинскиот глас на говорникот.

За да направите интелигентен дословно препис, ќе ги отстраните работите како што се:

  • Нестандардни зборови – не знам, наводно, без оглед, итн.
  • Зборови за пополнување – знаете, како, да.
  • Вербални паузи – хм, ухх.
  • Општи звуци – смеа, кашлање, расчистување на грлото.
  • Повторени зборови – како на пример ако некој пелтечи или го загуби местото.
  • Завршени реченици – расчленете ги речениците на 2 или помали.

Би сакале да користите интелигентно дословно во ситуации кога непотребната содржина го одвлекува вниманието од значењето. На пример, сакавте да ја претворите деловната презентација во билтен. Во оваа ситуација, нема корист од задржувањето на паузите, но има многу во одржувањето на гласот на говорникот.

Како и дословната транскрипција, ова може да биде доста тешко за автоматски софтвер да го направи. Тоа е затоа што сè уште треба да знае кои зборови не се релевантни за да може да ги отстрани. Како такво, потребно е исто толку работа, но резултира со почист и почитлив препис.

Код

Софтвер за автоматска фонетска транскрипција

Нема многу ситуации во кои би сакале да користите фонетска транскрипција. Тоа е доста сложен и специјализиран начин на транскрипција што бара обука и за читање и за пишување.

Накратко, јазиците се разложуваат на букви и звуци, кои се нарекуваат фонеми. На англиски има 26 букви и околу 44 фонеми. На пример, „sh“ е фонема, но не и буква.

Значи, фонетската транскрипција е процес на претворање на звукот во фонетски симболи, а не само зборови. Како што можете да замислите, ова е прилично мал пазар.

Тоа е некако она што го користат судските снимачи, иако нивниот процес е малку поинаков. Стенографијата вклучува запишување зборови како стенографски симболи со помош на специјален фонетски код.

Освен тоа, можеби ќе сакате да го користите за да покажете како некој збор се зборува поинаку, како на пример ако се занимавате со стари јазици. Ако можете да го научите софтверот за автоматска транскрипција да ги разбира фонемите, би било лесно да ги препишете.

Завршни размислувања за софтверот за автоматска транскрипција

Се разбира, ниту една платформа нема да ги прави сите овие типови на транскрипција. Најпопуларните се интелигентните дословно и уредени. Тоа е затоа што тие нудат вистинска рамнотежа на точност и читливост.

Без оглед на тоа за што ви е потребен софтвер за автоматска транскрипција, пробајте го Transkriptor . Тој е брз, прецизен и неверојатно достапен. Поважно е тоа што нуди меѓу 80 и 99% точност и ви овозможува да го уредувате документот онлајн. Потоа можете да ги додадете вашите временски печати и лесно да ја преземете датотеката.

Уште подобро, вашата прва транскрипција е бесплатна. После тоа е 98% поевтино од конкуренцијата. Затоа, пробајте и видете колку е лесно автоматски да го транскрибирате вашето аудио во текст.

Сподели пост

Говор на текст

img

Transkriptor

Конвертирајте ги вашите аудио и видео фајлови во текст