Како да ги транскрибирате видеата од предавањата

Фотографија од лице кое препишува видео од предавање во реално време, при што видеото се репродуцира и текстот се внесува во документ.

Еве чекор-по-чекор водич за создавање транскрипција на предавање за да го добиете точниот препис што ви треба.

Што е препис?

Транскрипт е писмен запис од говорен дијалог или звуци. Тоа може да биде транскрипција на она што некој го кажал за време на предавање, час или состанок.

Кои се придобивките од препишувањето аудиоснимки за студентите?

 • Кога студентите имаат пристап до точни транскрипции, тие добиваат поголема контрола врз нивниот академски живот.
 • Тоа им овозможува поблиску да ја испитаат содржината што ја учат, а исто така им овозможува да се вратат на содржината подоцна.
 • Бидејќи гледањето на видеото од предавањето одзема многу време, тие ќе заштедат време благодарение на видео транскрипцијата.
 • Транскрибираните аудиодатотеки од предавањата исто така можат да им помогнат на студентите да ги проучуваат претходните теми во длабочина и сеопфатно.

Кои се придобивките од препишувањето аудио снимки за професорите?:

 • Препишувањето на предавањата овозможува содржината да биде претставена на секого на попристапен начин.
 • Транскрипцијата на предавањата е начин како наставниците да допрат до повеќе студенти, особено оние кои се со физички предизвик или од други земји.
 • Транскрипцијата, исто така, им овозможува на наставниците да ги користат нивните презентации за да растат и напредуваат.
 • Аудио транскрипцијата може да се користи за да заштеди време при подготовка на идни презентации на слични теми.
предавање

Како да снимате предавање на зум

 1. Отворете ја десктоп апликацијата Zoom и најавете се.
 2. Од табулаторот Home , кликнете Settings Gear . Ова е горе десно, под аватарот на вашиот профил.
 3. Одете во картичката Снимање и изберете ја папката во која сакате да ги зачувате вашите снимки.
 4. Поставете го и започнете го состанокот за Zoom како и обично. Потоа, кога сте подготвени, кликнете на копчето Start Recording на контролната лента на дното на екранот.
 5. Кога ќе завршите со снимањето, треба да можете да ги најдете вашите снимени датотеки на локацијата што сте ја одбрале.

Кои се чекорите за препишување на предавање?

Препишувањето на предавањата во текст не мора да биде долга или тешка задача. Следењето на овие едноставни чекори ќе ви овозможи лесно да ги препишете предавањата.

Добијте дозвола за снимање на предавањето

Еве ги работите што треба да ги имате на ум кога се обидувате да добиете дозвола:

 • Некои професори одбиваат да дозволат нивните предавања да се снимаат, повикувајќи се на загриженост за интелектуална сопственост.
 • Проверете кај вашиот универзитет за да видите дали има некакви ограничувања за снимање предавања.
 • Ако не постојат политики, најдобро е да се консултирате со секој професор за да добиете дозвола од нив.

Добијте ја вистинската опрема за снимање

Еве ги работите што треба да ги имате на ум кога ја подготвувате опремата:

 • Ако сакате да снимате на вашиот паметен телефон или лаптоп, треба да добиете надворешен микрофон. Може да користите и дигитален рекордер.
 • Пред да се обидете да го снимите наменетото парче, запознајте се со избраниот снимач на апликации, уред за снимање или софтвер.
 • За време на предавањето на платформата за видео конференција, можете да пристапите до видео плеерот. Зум, Google и други интеграции на Microsoft кои добро функционираат со вашиот десктоп или лаптоп сега се користат за снимање виртуелни предавања.

Препишете го предавањето користејќи автоматска транскрипција

За да конвертирате видео во формат на текстуална датотека, следете ги чекорите подолу:

 1. Увезете ја вашата датотека од вашиот лаптоп, Google Drive, видеа на YouTube или Dropbox, со еден клик. Бидете сигурни дека пред да го поставите, сте го монтирале видеото.
 2. Изберете го јазикот на аудиото.
 3. Кликнете на „Автоматска транскрипција“
 4. Изберете помеѓу гласовното пишување „Генерирана од машина“ и „Создадено од човек“ (кои се достапни во некои услуги за транскрипција)
 5. Пред да го препишете звукот, можете да го отстраните шумот во заднина.
 6. Од левото мени, изберете Elements и потоа „Auto Transcrib Audio“ под Преводи. Вашиот целосен препис сега ќе се прикаже. Уредете ја транскрипцијата по потреба.
 7. Кликнете на „Извези“ и изберете го претпочитаниот формат на датотека: вашите видео транскрипти може да се извезат во голем број текстуални формати и преводи во формати во реално време со висок квалитет, како што се обичен текст (.txt), документ на Microsoft Word (. docx), Srt датотеки, итн.
 8. Откако ќе изберете формат на текст, кликнете на копчето Преземи.
Споделете ја објавата:

Најсовремена вештачка интелигенција

Започнете со Transkriptor сега!

Поврзани написи

конвертирај глас во текст
Transkriptor

Претворете го вашиот глас во текст!

Користењето софтвер за автоматска транскрипција за претворање на гласот во текст има моќ да го промени вашиот бизнис. Софтверот за конверзија од глас во текст е автоматски, лесен за користење

текстуален диктат
Transkriptor

Како да се направи текст диктат?

Диктирањето на текстот го промени начинот на кој можете да комуницирате со луѓето ширум светот. Со напредокот на технологијата, станува сè полесно да се допре до луѓето од сите култури

апликација за транскрипција на аудио
Transkriptor

Користење на апликација за транскрипција на аудио

Користење на апликација за транскрипција на аудио Како што технологијата, интернетот и социјалните медиуми продолжуваат да растат во популарност, нова индустрија на кариери станува возможна. Дополнително, се појавуваат нови или