Како да се користи диктација на iPhone?

Детален туторијал за користење на функцијата за диктација на iPhone со визуелен интерфејс за снимање на паметен телефон.
Максимизирајте ја продуктивноста со iPhone диктација. Следете го водичот за да диктирате текстови без напор на уредот.

Transkriptor 2024-05-23

Apple сопственици можат да ја рационализираат нивната навигација за влез на текст на iPhone со моќната функција за диктација. Диктацијата на iPhone им овозможува да ги конвертираат зборовите во текст, обезбедувајќи погодна и ефикасна алтернатива на рачно пишување. Иако процесот изгледа јасно на почетокот, од суштинско значење е да се разберат сите нијанси за да се максимизира неговата ефикасност.

На диктацијата во реално време генерално им недостасува точност, од друга страна Transkriptor им овозможува на корисниците да ги снимаат своите гласови потоа да транскрибираат на текст, да постигнат 99% прецизна транскрипција. Користете го бесплатно веднаш ! Transkriptor обезбедува транскрипција со својата AI технологија, зајакнувајќи ја брзината и ефикасноста. Исто така, се разликува помеѓу различни звучници, обезбедувајќи организирани транскрипти во повеќе звучници. Ова го прави Транскриптор идеален избор за транскрибирање на состаноци, интервјуа или лични белешки директно на iPhone.

Петте чекори за диктување на iPhone се наведени подолу.

  1. Активирајте ја функцијата диктација: Започнете со навигација до подесувањата на вашиот iPhone, изберете "General", потоа "Keyboard", и овозможете ја функцијата "Диктација" Оваа поставка ви овозможува да го користите вашиот глас за влез на текст низ различни апликации.
  2. Иницирај го режимот на диктација: За да почнеш да диктираш, отвори ја било која апликација за внес на текст како пораки или белешки, донеси ја тастатурата и притисни ја иконата на микрофонот Ова го префрла вашиот метод на влез од пишување на зборување.
  3. Започнете диктација: По прислушкувањето на микрофонот, чекајте визуелна потказ што покажува дека телефонот е подготвен да го транскрибира вашиот говор Зборувајте јасно и директно во микрофонот за да ги претворите вашите изговорени зборови во текст.
  4. Заклучи и рецензирај диктација: Откако ќе завршиш со говорот, потисни го копчето на микрофонот повторно или едноставно паузирај за да ставиме крај на диктацијата Прегледувајте го транскрибираниот текст за било какви грешки и рачно исправете ги сите неточности за да ја осигурате пораката точно да ги пренесе вашите наменети зборови.
  5. Напредни диктациони команди: Подобрете ја вашата диктација со гласовни команди за пункција, форматирање или вметнување на специјални карактери Кажи команди како "запетај", "нов пасус", или "капитализирај" за да го форматираш твојот текст без потреба да пишуваш.

Корисникот кој ја активира функцијата за iPhone диктација, кој е спремен да зборува за внесување на текст на е-пошта, го илустрира пишувањето на слободни раце.
Истражете iPhone диктација за безнапорно пишување - активирајте се со чешма и почнете да зборувате за да составувате пораки!

Чекор 1: Активирај ја функцијата за диктација

Корисниците треба да се движи низ подесувањата на уредот за да се овозможи функцијата за диктација на текст на нивните iPhone. Тие мора да започнат со отворање на апликацијата Settings и лоцирање на делот "General". Следно, наоѓањето и прислушкувањето на "Клавијатура" во делот "Генерал" е неопходно.

Apple сопственици ќе видат опција означена како "Овозможи диктација" во рамките на подесувањата на Клавијатурата. Тие треба да го префрлат прекинувачот до "Овозможи диктација" за да го вклучат. По ова, тие мора да ја потврдат својата селекција со повторно прислушкување на "Enable Dictation" доколку биде поттикнат.

Корисниците можат да почнат да го користат веднаш секогаш кога тастатурата е достапна. Иконата на микрофонот сега ќе се појави на тастатурата, овозможувајќи им на корисниците да диктираат текст наместо да го внесуваат рачно.

Чекор 2: Иницирај режим на диктација

Корисниците треба да ја отворат секоја апликација која бара влез на текст и пристап до тастатурата за да иницираат режим на диктација на нивните iPhone. Тие ќе забележат икона на микрофон или на самата тастатура или близу до неа кога тастатурата ќе биде прикажана на екранот.

Прислушкувањето на оваа икона на микрофон го активира режимот на диктација, овозможувајќи им на корисниците да почнат да ја зборуваат својата порака или текст наместо да ја впишуваат рачно.

Режимот на диктација е достапен во различни апликации кои бараат влез на текст, како апликации за пораки, клиенти за електронска пошта, апликации за преземање на белешки и пребарувачи. Apple сопствениците можат беспревршено да транзиционираат помеѓу типизирањето и диктацијата по потреба, во зависност од нивните претпочитања и контекстот на нивната комуникација.

Чекор 3: Започни диктација

Корисниците треба да следат јасен процес за да започнат со диктација на iPhone телефоните. Тие треба да чекаат пулсирачката бранова форма да се појави по пристапот до режимот на диктација со прислушкување на иконата на микрофонот на тастатурата, што укажува на тоа дека уредот е подготвен да го транскрибира нивниот говор во текст.

Сега, корисниците треба да почнат да ја зборуваат својата порака или текст на глас откако ќе се активира режимот на диктација. Важно е да се зборува јасно и да се застапува секој Word за да се обезбеди точна аудио транскрипција од софтверот за диктација на iPhone.

iOS ентузијасти се способни да диктираат било што од кратки пораки и мејлови до подолги премини на текст, во зависност од нивните потреби. Софтверот за диктација е дизајниран да транскрибира изговорени зборови во пишан текст во реално време, овозможувајќи ефикасно и слободно внесување на текст. Неопходно е да се зборува природно без пауза помеѓу зборовите додека диктирате.

Диктација на iPhone прикажување на избор на текст со точки на грабнување, рационализирање на белешки, пораки со гласовни команди.
Истражувајте iPhone диктација за без напорно претворање на говорот во текст. Прислушкувајте тука за водич за користење на оваа моќна алатка!

Чекор 4: Заклучи и преглед диктација

Од суштинско значење е да се заклучи и прегледа диктацијата на iPhone пред да се финализира откако корисниците ќе завршат со диктирањето на нивната порака или текст на нивните iPhone. Тие се во состојба да го потпираат копчето "Микрофон" на тастатурата, да престанат да зборуваат 30 секунди или да се префрлат на друга функција на тастатурата, сигнализирајќи на уредот дека диктацијата е завршена.

Apple сопственици треба да одземат момент да го прегледаат транскрибираниот текст за точност и јасност по завршувањето на диктацијата. Осигурување дека диктацијата точно ја одразува наменетата порака и содржината е од суштинско значење.

Корисниците треба рачно да ги уредуваат сите грешки или неточности во транскрибираниот текст за време на процесот на преглед. Ова ќе вклучува исправање на погрешно напишани зборови, прилагодување на пункцијата или разјаснување на двосмислени фрази.

Корисниците, исто така, можат да ги користат карактеристиките за уредување како избор и замена на текстот за да направат било какви неопходни прилагодувања на диктацијата. Ова гарантира дека конечниот текст е полран и без грешки пред испраќање, зачувување или споделување со другите.

Чекор 5: Напредни диктациони команди

Корисниците се во состојба да отклучат дополнителна функционалност и ефикасност во диктацијата на iPhone-овите со прилагодување на напредните диктациони команди. Овие команди им овозможуваат да извршуваат различни дејства и форматирачки задачи користејќи гласовен влез, понатаму подобрувајќи ја погодноста и флексибилноста на диктацијата.

На пример, сопствениците на Apple се способни да вработуваат диктациони команди за да вметнат специфични пункциони знаци како "запетај", "период", или "прашалник", обезбедувајќи прецизна и точна транскрипција на нивните изговорени зборови. Тие, исто така, се способни да диктираат команди за форматирање како "нов параграф" за да започнат нов параграф или да "капитализираат" за да го капитализираат следниот Word. Овие диктаторски команди им овозможуваат на iOS ентузијасти брзо да го уредат и прилагодат транскрибираниот текст без да го прекинат нивниот работен тек.

Дополнително, корисниците можат да диктираат команди за вметнување на специјални знаци, симболи или емотикони директно во нивниот текст, подобрување на изразувањето и комуникацијата.

Што е Глас диктација на твојот iPhone?

Функцијата за диктација на гласот на iPhone е вградена функција дизајнирана да ги претвори зборовите на корисниците во пишан текст. Оваа функционалност е достапна на iOS16 и повисоките верзии, овозможувајќи им на корисниците да диктираат пораки, мејлови, белешки и повеќе користејќи го нивниот микрофон.

Оваа функција ја користи напредната технологија за препознавање на говорот за да ги сними зборовите на корисниците точно и да ги претвори во писмена форма. Тој поддржува повеќе јазици и акценти, обезбедувајќи разновидна алатка за корисниците ширум светот. Сепак, за да добиете поточни резултати, користете Transkriptor.

Можам ли да користам диктација за текстуални пораки и мејлови?

Корисниците можат да користат функција за диктација на iPhone телефоните за да компонираат текстуални пораки и мејлови без раце. Тие треба да ги зборуваат нивните пораки на глас со прислушкување на иконата на микрофонот на тастатурата, а iPhone ќе го транскрибираат во текст во реално време. Оваа функција им овозможува на корисниците брзо да испраќаат пораки и мејлови без рачно пишување.

Диктацијата на iPhone е особено корисна за компонирање на подолги пораки или мејлови, бидејќи им овозможува на сопствениците на Apple да ги артикулираат своите мисли побрзо отколку да пишуваат. Корисниците, исто така, можат да го уредат транскрибираниот текст со прислушкување на било какви грешки и правење на корекции со користење на тастатурата.

Понатаму, диктацијата ги подржува командите за пункција, овозможувајќи им на корисниците да вклучуваат запетаи, периоди, прашалници и други знаци на препункција едноставно со наведување на нив на глас. Оваа функционалност ја подобрува ефикасноста на компонирање на пораки и мејлови користејќи гласовен влез.

Има ли некоја грижа за приватноста со iPhone диктација?

Некои корисници имаат загриженост за приватноста во врска со функцијата за диктација на iPhone, бидејќи процесот вклучува испраќање на зборувана содржина на серверите на Apple за обработка. Оваа практика се смета за наметлива од страна на некои Apple сопственици.

Сепак, Apple изјави дека податоците испратени до неговите сервери се користат единствено за подобрување на функционалностите на Siri и диктацијата. Тие ги уверуваат корисниците дека овие податоци не се поврзани со нивниот Apple ид или се користат за целно рекламирање.

Некои iOS ентузијасти сé уште имаат резерви за нивната зборувана содржина која се обработува на надворешните сервери и покрај уверувањата на Apple. Оваа загриженост е особено релевантна во случаите кога се диктираат чувствителни или лични информации.

Корисниците се способни да преземат одредени мерки за претпазливост, како што се преглед на политиката за приватност на Apple и подесувања поврзани со Siri и диктација за решавање на загриженоста за приватноста. Дополнително, тие треба да ја ограничат употребата на диктација за чувствителна содржина и да се одлучат за алтернативни методи на влез кога приватноста е приоритет.

Совети за начинот на користење на диктацијата на iPhone

Совладувањето на диктацијата за iPhone значително ќе го подобри искуството на корисниците за влез во текстот, зајакнувајќи ја ефикасноста и продуктивноста. Инкорпорирањето на најдобри практики ќе им помогне на корисниците да ги извлечат најмногу бенефиции од него.

  1. Автоматска пункција и emoji input: iPhone диктација автоматски додава пункција за јасност и структура Корисниците, исто така, можат да вметнат емотикон со именување на нив за време на диктацијата, додавајќи ја личноста на пораките лесно.
  2. Подготвување на забелешки и подготвување пораки: Диктацијата ги привлекува мислите и подготвува комуникации Зборувајте директно во апликации за преземање на белешки или пораки за брза транскрипција и користете QuickType за лесни уредувања.
  3. Замена на зборови со гласовно внесување: Лесно ги исправувате или менувате зборовите за време на диктацијата со избирање на текстот и зборување на замена, зајакнување на ефикасноста на уредување.
  4. Пријавете се јасно: Зголемете ја точноста на диктацијата со полека и јасно зборување, особено во бучни средини, за да се осигурате дека софтверот транскрибира точно што имате намера.
  5. Диктирајте прво, исправете второ: Усвојте работен тек каде диктирате брзо да ги фатите мислите и да ги уредувате рачно подоцна, комбинирајќи ја брзината на говорот со прецизноста на пишувањето.

Научете iPhone диктација како што е прикажано на екранот за пораки со иконата на микрофонот и текстуалниот материјал до емотикон.
Господару iPhone диктација за ефикасни пораки- потчукнете го микрофонот, изговорете го срцето и гледајте како се појавуваат зборовите!

Како да додадете емотикон во текст со диктација на iPhone?

Корисниците можат беспрекорно да ги вклучат емотиконовите во нивниот текст користејќи диктација на iPhone, благодарение на најновите новости од Apple. iOS ентузијасти треба да ја отворат секоја апликација која овозможува влез на текст, како што се Пораки за текстуални пораки или било која апликација за пораки.

Оттаму, тие треба да ја прислушкуваат иконата за диктација или микрофон на тастатурата за да го активираат режимот на диктација. Потоа, сопствениците на Apple треба да почнат да зборуваат и да го кажат името на емотиконите проследено со Word "емотико". На пример, велејќи "Мачка емотикони" или "Емотикони среќно лице" ќе ги вметне соодветните емотикони. Корисниците можат да го погледнат на веб-сајт или емотикон директориум за референца, ако не се сигурни за името на одреден емотикон.

Конечно, корисниците треба повторно да ја прислушкуваат иконата за диктација за да го исклучат режимот на диктација по диктирањето и вметнувањето на емотикони.

Како да се додаде пункција со диктација на iPhone?

Корисниците се во состојба да ја подобрат јасноста и структурата на нивната диктација со внесување на различни пункциони знаци беспрекорно во нивниот текст. На пример, тие се способни едноставно да кажат "период" за ставање крај на реченицата со период. Слично на тоа, тие ќе вметнат прашалник велејќи "знак за прашалник", исчезнувачка точка велејќи "извичник", и запетај со велење "запетај".

Apple сопственици, исто така, можат да диктираат команди за нови пасуси, колони, точка и точка и колос, елипси, наводници, резени, ѕвезди, амперсандови и знаци, меѓу другите. На пример, корисниците можат да кажат "нов параграф" за да започнат нов параграф и да вметнат наводници околу Word или фраза. Треба да кажат "цитат" пред и да "не се цитираат" по текстот.

Transkriptor апликација на App Store, илустрирајќи беспревршен глас во претворање на текст за ефикасно земање на белешки.
Преземајте и користете Transkriptor диктација за лесно земање на белешки. Прислушкувате за да ги истражите карактеристиките и да започнете да диктирате!

Transkriptor: Усовршување iPhone транскрипции

Корисниците се способни понатаму да ја подобрат точноста и ефикасноста на транскрипциите на нивните iPhone со користење на транскрипциски апликации како Transkriptor . Оваа апликација нуди напредни карактеристики и алатки за совршени транскрипции, осигурувајќи се дека iOS ентузијасти се потпираат на претворање на текст без грешки.

Apple сопственици можат да се справат со повеќе од 100 јазици со Transkriptor, обезбедувајќи прецизни и сеопфатни транскрипциски способности. Апликацијата овозможува добро уредување на карактеристики, овозможувајќи им на корисниците беспрекриено да го разгледуваат и уредуваат транскрибираниот текст.

Transkriptor го поедноставува процесот на транскрипција користејќи напредна AI технологија, правејќи го побрз и поефикасен. Дополнително, Transkriptor е во можност да ги одвои звучниците, олеснувајќи појасни и поорганизирани преписи, особено во сценарија со повеќе звучници. Без разлика дали корисниците треба да транскрибираат состаноци , интервјуа или лични белешки, Transkriptor нуди разнострано решение за усовршување на iPhone транскрипции.

Спремен си да ги искусиш предностите на Transkriptor? Пробај со пробната верзија денес!

Често поставувани прашања

Да, има кратка пауза. Ако престанеш да зборуваш неколку секунди, диктацијата автоматски ќе престане, претпоставувајќи дека си готов. Сепак, можете повторно да ја потпишете иконата на микрофонот за да продолжите да диктирате.

Корисниците можат да го овозможат пишувањето на гласот со одење во Settings > General > Keyboard > Enable Dictation, а потоа да го префрлат прекинувачот за да го вклучат.

Корисниците треба да се осигураат дека Диктацијата е овозможена во Settings > General > Keyboard ако не се во можност да користат гласова диктација на iPhone. Тие треба да ги проверат нивните подесувања за интернет конекција и микрофон за било какви проблеми. Корисниците мора да се обидат да ги рестартираат своите уреди или да контактираат со Apple Поддршка ако проблемите про постојат.

Додека диктацијата е првенствено за транскрибирање на говорот на текстот, можете да користите гласовни команди за основно форматирање или интерпункција, како што е велењето "запетај", "период", или "знак за прашалник". За подетално уредување, ќе треба да ја користите тастатурата.

Сподели пост

Говор на текст

img

Transkriptor

Конвертирајте ги вашите аудио и видео фајлови во текст