Диктат: Земете белешки со зборување!

Blue vintage микрофон со транскрипциски текст кој претставува услуги за гласова диктација.
Прифатете ја диктацијата на гласот и пишувајќи со откривање на софтвер кој револуционира транскрипција на текст.

Transkriptor 2024-01-17

Диктацијата е помошна технологија (AT) алатка која им помага на луѓето кога пишуваат е предизвик. Диктационите услуги ги претвораат изговорените зборови во текст. Технологијата од говор до текст им овозможува на корисниците да типуваат со гласот без да користат тастатура или да имаат ракопис.

Постојат 2 главни придобивки од диктацијата; олеснување на мултитаскингот и зголемување на пристапноста. Корисниците диктираат белешка, е-пошта, порака со софтвер за диктација додека извршуваат друга задача. Говорот на текстуална технологија им помага на луѓето со попреченост и повреди кои ги спречуваат да пишуваат.

Софтверот за диктација се состои од општ термин за различните видови на софтвер кој го претвора гласот во текст. Говорот во текстот е вид на софтвер за препознавање на говор кој ги препознава и претвора изговорените зборови во текст. Транскрипциониот софтвер го претвора говорот или аудиото во пишан документ.

Постојат многу корисни софтвери за диктација на различни платформи и уреди како Google Docs, Apple, Windows и Xiaomi. Најдобриот софтвер за диктација вклучува Apple Диктација, Windows 10 Препознавање на говор и Google Docs гласовно пишување. апликацијата Apple Диктација нуди бесплатен сервис за диктација на Apple уреди како Mac и iPhone корисници додека Windows 10 Препознавање на говор е за Windows корисници.

Што е Диктација на гласот?

Диктацијата на гласот, често нарекувана препознавање на говор или глас во текст, е технологија која го претвора говорниот јазик во пишан текст. Повеќето луѓе ги користат за задачи како пишување мејлови, компонирање документи, па дури и за целите на пристапноста. Диктацијата на гласот им помага на поединците со хендикепираност во пишувањето и слушањето. Гласовната диктација ги олеснува професионалците во изработката на мејлови, водејќи белешки и извештаи.

Учениците кои се поудобни со пишаните материјали во процесот на учење ги диктираат лекциите додека наставниците подготвуваат предавања со користење на гласовна диктација. Луѓето користат софтвер за препознавање на говор во секојдневните задачи како што се испраќање на текстуални пораки, поставување потсетници или пребарување на веб користејќи гласовни команди.

Луѓето во бизнис индустријата користат гласовна диктација за различни цели, вклучувајќи транскрибирање на состаноци, компонирање на мејлови и подобрување на ефикасноста на влезот на податоци. Важно е да се знае како да се овозможи впишување на гласот на телефонот за да се олеснат рутинските активности.

Технологијата за препознавање говор направи големи чекори во 1970-тите, благодарение на интересот и финансиските средства од Министерството за одбрана на САД. Речникот на препознавање на гласот се зголемил од неколку стотици на неколку илјади зборови. Компјутерите со побрзи процесори се развија и софтверот за гласовна диктација стана достапен за јавноста во 1990-тите.

Човек на паметен телефон кој комуницира со технологијата за препознавање глас за лесна диктација и пишување.
Искусете беспревршна диктација на гласот и пишување за ефикасно внесување на текст на нашата апликација.

Што значи диктација?

Диктацијата се однесува на дејството на диктирачките зборови кои треба да се впишуваат или запишуваат. Потекнува од латинскиот збор "dictātiōn". Неговата прва позната употреба била во 1624 година според Merriam-Webster.

Постојат многу апликации за диктација кои обезбедуваат онлајн говор на текстуални сервиси. Многу е лесно да се претвори говорот во текст во Windows 10, Windows 11 компјутери и MacBooks благодарение на апликациите за диктација.

Што значи Гласот на текстот?

Гласот на текстот е форма на софтвер кој го претвора зборот во пишан јазик, и првично бил создаден како асистентивна технологија за оштетениот слух. Гласот на текстот и диктацијата имаат некои мали разлики во нивниот опсег и автоматизација.

Гласот во текстот е поширок термин, опфаќајќи автоматизирани процеси кои го претвораат говорниот јазик во текст, додека диктацијата вклучува вербално испорачување на содржини за транскрипција. Технологијата глас-текст е проследена до воведувањето на уредот "Shoebox" на IBM во 1961 година.

Што значи говор на текст?

Говорот на текстот, познат како препознавање на говор, е технологија за препознавање на говор која овозможува препознавање и превод на говорниот јазик во текст преку пресметковна лингвистика. Првото појавување на технологијата за препознавање на говорот што доведе до говор на текст и глас кон текстуални технологии беше во 1952 година. Бел лабораториите го создадоа системот "Одри", кој беше првиот познат и документиран препознавач на говор. Одри ги препознава низите на изговорените цифри ако корисникот паузирал помеѓу нив.

Говорот на текстуална технологија често се однесува на дејството на транскрипцијата, додека гласот на текстот наликува на гласовни асистенти (на пример, Siri, Google асистент), за извршување на дејства како што се испраќање пораки или онлајн пребарување.

Како да се овозможи гласовно пишување (диктација) на Windows 11 и Windows 10?

За да го овозможите пишувањето на гласот на Windows 11 и Windows 10, следете ги чекорите подолу.

 1. Притиснете Windows лого клуч + H на хардверска тастатура.
 2. Притиснете го клучот на микрофонот до Spacebar на тастатурата за допир.

Пишувањето на глас користи онлајн технологии за препознавање на говор за да ја напојува својата транскрипција на говорот кон текстот како диктација. Поединецот повеќе не мора да ја вклучува поставката за препознавање на онлајн говор за да користи гласовно пишување.

Пишувањето на глас им овозможува на поединците да внесуваат текст на нивниот персонален компјутер со зборување. Компјутерските ентузијасти додаваат јазик за користење на гласовен јазик кој е различен од јазикот за Windows.

iPhone екрани кои покажуваат чекори за да се овозможи диктација за впишување на гласот.
Вклучи ја диктацијата на гласот iPhone да почнеш да пишуваш со твојот глас веднаш.

Како да го овозможи гласот на Mac?

За да го овозможите пишувањето на гласот на Mac, следете ги чекорите подолу.

 1. Изберете Apple мени > Системски подесувања, а потоа кликнете на Тастатура во страничната бара.
 2. Оди на Диктација десно, а потоа вклучи ја. Ако се појави прозорец, кликнете на Овозможување.

Многу јазици ја поддржуваат диктацијата на Mac. Најдобриот дел е нема интернет конекција потребна за обработка на барањата за диктација. Нема временски лимит кој ја ограничува должината на диктацијата. Пишувањето на гласот запира автоматски по 30 секунди, или е можно да се исклучи диктацијата рачно.

Екранска слика која ја прикажува опцијата за внесување глас под менито 'Tools' на Google Docs.
Овозможи гласно пишување со едноставен избор на мени за да се диктира текст без напор на Docs.

Како да го овозможи гласот на iPhone?

За да се овозможи пишување на глас на iPhone, едноставно следете ги овие два чекори.

 1. Одете во Settings > General > Keyboard.
 2. Вклучи ја диктацијата. Ако се појави појавување на потказ, потчукнете Ја овозможи диктацијата.

Диктацијата овозможува говорот да се претвори во текст во било кое поле за внесување текст на iPhone. Покрај тоа, тастатурата останува достапна за време на диктацијата, што овозможува транзиција помеѓу гласот и допирните влезови. Функцијата е особено корисна кога некој сака да го замени избраниот текст.

Како да се овозможи внесување глас (диктација) на Xiaomi телефони?

За да го овозможите пишувањето на гласот (диктација) на телефонот на Xiaomi, следете ги чекорите подолу.

 1. Потпирање на Подесувањата
 2. Кликнете на Дополнителни подесувања
 3. Оди на јазици и влез
 4. Потчукнете на Управување на тастатурата
 5. Овозможи Google Voice пишување

Овозможувањето на пишување на глас е многу слично на другите Android уреди како Samsung бидејќи Xiaomi го користи Android оперативен систем. Овозможувањето на пишување на глас е многу слично на другите Android уреди како Samsung бидејќи Xiaomi го користи Android оперативен систем. Иконата на микрофонот на тастатурата овозможува диктација.

Интерфејс на Transkriptor софтвер кој прикажува транскрипција на разговор со идентификација на звучникот.
Откријте без напорна транскрипција со Transkriptor, организирани датотеки на Transkriptor.

Како да се овозможи внесување глас (диктација) на Google docs?

За да овозможите диктација на Google Docs, следете ги овие чекори.

 1. Оди на "Алатки" на врвот.
 2. Кликнете на 'Војување на гласот'
 3. Кликнете на копчето 'Микрофон'
 4. Кликнете 'Дозволете'
 5. Зборувај што Google Докс сака да пишува.

Google Docs и Google Slides говорни белешки им овозможуваат на корисниците да внесуваат и уредуваат со зборување. Функцијата работи со најновите верзии на Chrome, Firefox, Edge и Safari прелистувачи.

Како да го исклучите типирањето на гласот?

За да го деактивирате внесувањето на гласот, следете ги овие чекори.

 1. Кликнете на Windows "Start" мени.
 2. Оди на "Подесувањата"
 3. Изберете "Приватност и безбедност"
 4. Кликнете на "Говор" кој го под Windows дозволи
 5. Осигурај се дека копчето е исклучено.

Пишувањето на гласот има клучна улога во подобрувањето на квалитетот на животот за луѓето со попреченост. Технологијата Теис ја зајакнува комуникацијата, продуктивноста и независноста. Диктацијата им овозможува на лицата со оштетување на слухот да ја разберат аудио содржината.

Пишувањето на глас им помага на поединците со моторни потенцијали со претворање на вербалната комуникација во пишан текст. Говорот на текстуалната технологија им овозможува на луѓето со попреченост да генерираат документи, мејлови или пораки без рачно пишување или пишување.

Кои се можните грешки за гласовно пишување?

Можните грешки за впишување на гласот се наведени подолу.

 • Врева Интерференција: Бучавата на позадината се меша во способноста на софтверот точно да ги препознае зборовите, што доведува до грешки во транскрипцијата.
 • Хомофони : Софтверот ги збунува зборовите кои звучат исто, но имаат различни значења и правописи (на пример, "два", "до", и "исто").
 • Акценти и дијалекти: Гласот погрешно ги толкува силните акценти или регионалните дијалекти, што резултира со погрешни толкувања.
 • Брз говор : Зборувањето премногу брзо предизвикува софтверот да ги пропушти зборовите или да ги интерпретира неправилно.
 • Технички речник и жаргон: Диктацијата не ги препознава правилно специјализираните или ретките термини.
 • Повеќе говорници: Софтверот има тешкотии да разликува повеќе луѓе кои зборуваат истовремено.
 • Проблеми со поврзувањето : Диктациони системи кои работат со обработка базирана на облак, лоша поврзаност на интернет резултираат со грешки или одложувања.
 • Софтверски ограничувања : Не сите системи за диктација на глас го имаат истото ниво на софистицираност. Некои од нив имаат ограничени речникови и се борат со посложени реченици.

Како да се направи разговор со тип (Глас диктација) Софтвер поефикасен?

За да се направи разговорот со софтверот за тип (гласовна диктација) да биде поефикасен, постојат важни совети. Тие им овозможуваат на корисниците целосно да имаат корист од гласовната диктација и да ги зголемат перформансите.

 • Осигурајте се да бидете во тивка средина со минимална бучава во позадината. Ова ги намалува грешките во транскрипцијата.
 • Инвестирајте во добро квалитетен микрофон или слушалки со карактеристики за поништување на бучавата. Ова ја зголемува точноста.
 • Изговорете ги зборовите јасно и зборувајте со умерено, конзистентно темпо. Избегнувај да зборуваш премногу брзо или премногу бавно.
 • Поминете некое време тренирајќи го софтверот од типот на разговор за да ги препознаете гласовните и говорните шеми. Повеќето софтвери го овозможуваат ова.
 • Научете и користете гласовни команди за пункција и форматирање (на пример, "запетај", "нов параграф"). Ова помага во структурата на текстот.

Диктирањето во тивка средина или користењето на микрофон за поништување на бучава драстично ги намалува грешките. Корисно е да се зборува јасно и постојано, користејќи пункциони команди за оптимална транскрипција. Лесно е да се диктира пункција и да се започне нов параграф со велење "период", "запетај", "нова линија", "нов параграф", или што и да им треба на другите корисници на акција.

Корисниците мора активно да ги исправат грешките во транскрипцијата за да помогнат во процесот на учење на софтверот. Редовните софтверски новости обезбедуваат корисниците да имаат корист од најновите подобрувања. Размислувањето за тоа што да се каже пред да се зборува помага да се избегнат паузи и спречува да се каже 'хм.. Ах... Знај... што е неправилно препознавање на зборови.

Дали постои ризик да се користи "Гласовно порака"?

Да, користењето на гласовното порака носи неколку ризици заедно со неговата корисност и ефикасност. Корисниците мора да знаат дека софтверот може да не го транскрибира говорот со совршена точност кога корисниците овозможуваат гласовно порака. Погрешното толкување на командите предизвикува проблеми во разговорот.

Прашањата како што се позадинската бучава, акцентите, изговорот, граматиката, пункцијата или форматирањето ја намалуваат точноста. Загриженоста за приватноста е уште еден ризик од гласовно порака покрај проблемите со точноста.

Кој е најдобриот софтвер за диктација?

Најдобриот софтвер за диктација е наведен подолу.

 1. Transkriptor
 2. Пишување на гласот на Гугл
 3. Windows препознавање на говор
 4. Диктација на Епл
 5. Dragon NaturallySpeaking
 6. Dictation.io

Mac прозорецот со пожелби на системот прикажувајќи ја опцијата за диктација која е приклучена за гласовен влез.
Активирајте ја диктацијата на Mac да го рационализирате печатењето и командниот влез со леснотија.

Transkriptor е транскрипциски софтвер кој ги транскрибира состаноците, интервјуата, предавањата и другите разговори. Transkriptor нуди глас во текстуална услуга која ги претвора и претходно снимените и облачните аудио содржини во текст. Автоматски препишува за состаноци спроведени на платформи како Тимови, Zoomи Google Meet. Корисниците можат да снимаат аудио директно преку Transkriptor и да добијат транскрипција на нивната снимка.

Гласот на Google е бесплатна алатка интегрирана во Google Docs и обезбедува едноставен начин за директно диктирање на текстот во документ. Достапен е на секој уред кој ги поддржува Google Docs и препознава повеќе јазици.

Windows софтвер за диктација на препознавање на говор е достапен на Windows оперативни системи. Го контролира компјутерот на корисникот со гласовни команди.

Apple's Dictation нуди основни карактеристики на гласот. Основната бесплатна верзија е прилично компетентна за секојдневните задачи додека има зајакната (платена) верзија.

Dragon е погодна за најразлични задачи, вклучувајќи создавање документи и контрола на десктоп.

Dictation.io е веб-базирана платформа која е едноставна за користење и не бара никаква инсталација. Тој нуди основни можности за диктација и служи на повеќе јазици.

Кои се предностите на диктацијата?

Предностите на диктацијата се наведени подолу.

 • Ефикасност и брзина: Диктацијата им овозможува на корисниците да транскрибираат информации или да фаќаат идеи побрзо бидејќи зборувањето често е побрзо од пишувањето.
 • Достапност: Диктацијата нуди непроценлива алтернатива за компјутерска интеракција за поединци со физички попреченост или услови кои го предизвикуваат типувањето.
 • Мултитаскинг: Диктацијата поттикнува мултитаскинг бидејќи корисниците можат да диктираат белешки, пораки или документи, истовремено ангажирајќи се во други задачи.
 • Учење на јазик: Софтверот за диктација често поддржува повеќе јазици, правејќи го алатка за вежбање изговор и учење на нови јазици.
 • Документација: Диктацијата го рационализира процесот на создавање детални и сеопфатни документи во професиите каде што точното водење на записи е од суштинско значење, како што е во медицинските или правните области.

Има ли некој алат за диктација на вештачката интелигенција?

Да, една од најкорисните можности обезбедени од вештачката интелигенција (AI) и машинското учење (ML) е интелигентниот транскрипциски софтвер, кој автоматски ги претвора аудио и видео датотеките во текст. AI алатки за диктација користат обработка на природниот јазик (NLP).

Гранката на AI се фокусира на опремување на компјутерите со способност за разбирање, анализирање и толкување на човечкиот јазик. NLP е интердисциплинарен домен, спојувајќи ги методологиите од лингвистиката и компјутерската наука. (Постојат многу големи AI софтвер за диктација и услуги достапни за секој корисник како Што се Speak AI, Trint, Otter.AI, MeetGeek, и многу други)

Кои се недостатоците на диктацијата?

Недостатоците на диктацијата се наведени подолу.

 • Проблеми со точноста: Диктацијата на текстот не секогаш го транскрибира говорот совршено, што доведува до грешки во текстот.
 • Ограничувања на јазикот и акцентот: Гласот до текстуалниот софтвер понекогаш се бори со разбирање на разновидни акценти или регионални дијалекти.
 • Позадина Бучава: Диктацијата е помалку ефикасна во бучни средини бидејќи звуците на позадината се мешаат во препознавањето на гласот.
 • Прекумерна потврда: Постојаното користење на софтверот за транскрипција на глас ги намалува традиционалните вештини за пишување или пишување на корисникот.

Која е разликата помеѓу диктацијата и транскрипцијата?

Разликата помеѓу диктацијата против транскрипцијата е во нивниот начин на обработка на информации и цели. Диктацијата вклучува звучник вербално артикулирање на нивните мисли. Транскрипцијата вклучува претворање на претходно снимена или аудио содржина во живо во пишан текст.

Основната цел на диктацијата е да се рационализира процесот на создавање документи, писма или извештаи со ефикасно преведување на изговорени зборови во писмена форма. Транскрипциските услуги опфаќаат различни области како што се медицинска, правна или општа транскрипција. Транскрипцијата често бара специјализирано знаење и форматирање за прецизно фаќање и транскрипција на содржината, правејќи ја погодна за поширок спектар на апликации надвор од едноставното создавање документи.

Како функционира пишувањето на гласот?

Пишувањето на гласот функционира со користење на технологијата за препознавање на говор, овозможувајќи им на корисниците да ги диктираат своите мисли или команди. Процесот започнува кога корисникот зборува во микрофон, кој е примарната хардверска опрема користена.

Алгоритмите ги филтрираат звуците во позадината, проценуваат терен, тон и темпо и ги совпаѓаат зборуваните фонеми со огромна база на податоци во рамките на овој софтвер.

Напредните алгоритми и обработка на природниот јазик (NLP) обезбедуваат препознатливите зборови да се вклопуваат граматички и контекстуално во речениците. Системот се подобрува со учење од заемодејствата и корекциите на корисниците, континуирано рафинирајќи ја неговата точност со текот на времето, бидејќи најдобриот глас на текстов софтвер вклучува машинско учење.

Зошто препознавањето на говорот е важно за диктацијата?

Препознавањето на говорот е важно за диктацијата бидејќи е основната технологија која овозможува зборовите да се претворат во текст. Мобилните уреди, паметните говорници или компјутерите можат да го слушаат она што корисникот го кажува со технологијата за препознавање глас. Многу индустрии вклучувајќи го правото, здравствената заштита и образованието го користат препознавањето на говорот . Помага во секојдневните активности како диктирање на шопинг листа, секојдневни задачи и испраќање порака.

Поврзани статии

Често поставувани прашања

Да, постојат неколку слободни алатки за диктација на глас, кои нудат основни за напредни функционалности за пишување глас без никакви трошоци.

Да, Transkriptor може да се користи за диктација на гласот. Дизајниран е да го претвори говорниот јазик во пишан текст, правејќи го погоден за различни потреби за транскрипција.

Многу алатки за диктација на глас поддржуваат повеќе јазици, овозможувајќи им на корисниците да диктираат на различни јазици врз основа на способностите на софтверот.

Софтверот за гласовна диктација може значително да ја подобри продуктивноста овозможувајќи побрз влез во текстот, слободно пишување на рацете и мултитаскинг можности.

Сподели пост

Говор на текст

img

Transkriptor

Конвертирајте ги вашите аудио и видео фајлови во текст