Како да се транскрибира аудио со Camtasia?

Биро со монитор, слушалки и микрофон за транскрипција на камтазија
Додадете транскрипција и претплати на снимките на екранот кои ги снимате со Camtasia.

Transkriptor 2023-02-02

Снимањето на екранот и уредувањето видеа се лесни со Camtasia. Со овој софтвер, можете да го снимате вашиот екран, да применувате ефекти и да додавате транзиции!

Што е Camtasia?

Camtasia е снимање на екран и уредување видео  софтвер  развиен од TechSmith. Тоа им овозможува на корисниците да го снимаат својот компјутерски екран и аудио, како и да го уредуваат добиеното видео. Тоа е алатка со затворени натписи која нуди функции од говор во текст и технологија за препознавање говор.

Camtasia Studio е  главно  се користи од едукатори, маркетери, тренери и деловни професионалци за создавање видео содржина. Тоа е платен софтвер; сепак, достапна е бесплатна пробна верзија. Camtasia е достапна и за Windows и за Mac.

За што се користи Camtasia?

Camtasia се користи за креирање видео упатства, демо снимки на производи, видео предавања и други видови снимки на екранот. Некои од  карактеристики  на Камтазија вклучуваат:

транскрибирај аудио камтазија

 • Снимете го целиот екран или одреден прозорец или регион.
 • Додајте пораки, прибелешки и други визуелни елементи на снимката.
 • Вградени алатки за уредување видео, како што е способноста за скратување и сечење видео клипови, додавање транзиции и прилагодување на осветленоста и контрастот на видеото.
 • Извезете го последното видео во различни формати на датотеки, вклучително WAV, MP4, WMV и GIF, а исто така поставете го директно на YouTube или Vimeo.
 • Додајте гласовна нарација, музика и звучни ефекти на видеото.

Можно е да се создаде видео транскрипција со Camtasia и да се увезе датотеката со наслови. Исто така, за да креирате сопствено аудио за проект Camtasia, без разлика дали е екран или говорна порака, можно е да се  рекорд  тоа во Камтазија.

Како да транскрибирам аудио датотеки со Camtasia?

Камтазија има а  вграден  Функција за транскрипција од говор во текст што ви овозможува да го транскрибирате звукот во вашите видеа. Следете ги овие чекори за да ја користите функцијата за транскрипција на Camtasia:

 1. Отвори  Camtasia и започнете нов проект.
 2. Увоз  аудио или видео датотека што сакате да ја препишете.
 3. Изберете ја датотеката во корпата за медиуми и кликнете на копчето „Tools“ на горната лента со алатки.
 4. Изберете „Транскрипција“ од паѓачкото мени.
 5. Камтазија ќе  автоматски  препишуваат  аудио во датотеката и прикажете го препишаниот текст во нов прозорец.
 6. Уредете го препишаниот текст доколку е потребно и  спаси  како текстуална датотека или извезете ја како SRT-датотека.
 7. Откако ќе го имате преписот, користете го  Наслов  функција во Camtasia за да го додадете  титлови  на вашето видео.
 8. Или  извоз  преписот како SRT-датотека и увезете го во кој било друг софтвер за уредување видео или титлови.

Кои придобивки ги обезбедува услугата за транскрипција на Camtasia?

 • Подобрена пристапност:  Транскрипцијата ги прави вашите видеа подостапни за гледачите кои се глуви или наглуви, како и за гледачите кои претпочитаат да читаат заедно со видеото.
 • Подобро оптимизација:  Пребарувачите не гледаат или слушаат видеа, туку читаат текст. Значи, додавањето транскрипција на вашите видеа помага да се подобри нивната видливост во резултатите од пребарувачот.

Камтазија аудио транскрипција

 • Зголемен ангажман: Титловите и преводите им помагаат на гледачите да останат ангажирани со вашите видеа, особено кога гледате во бучна средина или кога звукот е исклучен.
 • Лесно уредување: Имајќи транскрипт од вашето видео го олеснува уредувањето на вашето видео со тоа што ќе ви овозможи брзо да пронајдете одредени делови од видеото.
 • Зголемена јазична поддршка: Транскрипцијата ви овозможува да додавате титлови на различни јазици, што им олеснува на оние што не зборуваат мајчин јазик да ја разберат содржината.
 • Подобрено учење и разбирање: Титловите и преводите им помагаат на гледачите подобро да ги разберат и задржат информациите во вашето видео.
 • Ефикасност: Наместо рачно да го транскрибирате вашето аудио, функцијата за транскрипција на Camtasia го олеснува препишувањето на звукот брзо и ефикасно. Точноста зависи од квалитетот на звукот.

Како да се создаде транскрипт користејќи говор во текст во Camtasia?

Можно е да се користи пакет за препознавање глас како што е моторот за препознавање глас на Microsoft Windows интегриран во Camtasia за конвертирање на аудио датотеката во текстуален препис.  Овој препис потоа мора да се уреди за да се добие употреблив документ.

Најчесто поставувани прашања

Дали Camtasia е бесплатна?

За тестирање на софтверот, TechSmith нуди 30-дневен бесплатен пробен период. Водените жигови, сепак, ќе бидат на извезените документи. Целосната верзија на Camtasia е достапна само за купување.

Како да снимате аудио со Camtasia?

Од менито изберете Voice Narration. Повлечете ја репродукцијата преку временската линија за да започнете да снимате аудио. Кликнете на Start за да започнете со снимање. Користете микрофон за да ја снимите вашата нарација. Запрете го снимањето со кликнување на копчето Стоп.

За транскрипција на видеа и аудио, можете да го користите и Transkriptor . Со неговите карактеристики и прецизност, сè работи побрзо и понепречено!


Пробајте го овде

Говор на текст

img

Transkriptor

Конвертирајте ги вашите аудио и видео фајлови во текст