Транскрипција на поткаст: проширете ја вашата публика

Некои луѓе претпочитаат да читаат наместо да слушаат подкасти. Зошто не ги препишувате? Ајде да започнеме со транскрипција на подкаст.

Претворете го вашиот омилен поткаст со
Транскриптор

Слушањето подкасти можеби не е најдобрата опција за вас.

Не грижете се. Можете да ја препишете и прочитате текстуалната верзија на подкаст што сакате.

Како да ги транскрибирате вашите поткасти?

girl that records and does podcast transcription

Поставете го вашиот поткаст.

Ние поддржуваме широк спектар на формати. Но, ако имате некоја датотека што има редок и уникатен формат, треба да ја конвертирате во нешто повообичаено како mp3, mp4 или wav.

Дозволете ни да го препишеме вашиот поткаст

Транскриптор автоматски ќе го транскрибира вашиот подкаст за неколку минути. Кога вашата нарачка ќе заврши, ќе добиете е-пошта со известување дека вашиот текст е подготвен.

Уредете и извезете го вашиот текст

Најавете се на вашата сметка и наведете ги завршените задачи. Конечно, преземете ги или споделете ги датотеките за Транскрипција.

Чувајте ги преписите на објавата на едно место

Користете ја контролната табла на транскрипторот за да ги направите сите промени што ви се потребни.

Чувајте ги вашите датотеки.

поправете ситни грешки.

подредете ги имињата на говорниците.

сменете ја должината на пасуси…

не мора да користите друга алатка.

some podcast audience prefer reading transcripts over listening

Прочитајте го вашиот омилен подкаст на вашиот телефон

Пристап од сите уреди.

Читајте ги вашите подкасти на iPhone и Android.

blank

Транскрипција на поткаст? Што е тоа?

Не сте сигурни дали треба да ги препишете вашите подкасти? Не барајте понатаму. Овој блог ќе ве информира за неговите придобивки од него. Транскрипцијата е процес на трансформација на звучниот или снимен говор во текст или пишан јазик. Кога станува збор за растот, транскрипцијата на подкаст се покажува како исклучително корисна алатка. Тоа им помага на бизнисите да заштедат време и пари. Препишувањето ви овозможува да ги земете вашите подкасти и да ги споделувате на социјалните мрежи за зголемена изложеност. Исто така, ќе останете на врвот на оптимизацијата на пребарувачите (SEO) со тоа што ќе продолжите да го ажурирате вашиот блог со свежа содржина.

Зошто треба да го препишувам мојот поткаст?

Услугите за транскрипција можат да го преземат вашето аудио и да го претворат во текст што може да се пребарува и кој сега е достапен за пошироката јавност. Придобивките се многу. Транскриптите обезбедуваат дополнителен начин за маркетинг на вашите подкасти. Тие, исто така, им овозможуваат на луѓето со попреченост потемелно да се вклучат во содржината и им помагаат на пребарувачите да идентификуваат подкасти.

Транскрипцијата на подкаст ја подобрува продажбата на вашата оптимизација, им овозможува на луѓето со оштетен слух да уживаат во вашата содржина, па дури и ви помага да добивате повеќе време за лице со зафатената мајка која го добива вашиот билтен секоја недела.

Дечко што препишува

Увото не е единствениот начин да се разбере содржината; некои луѓе треба да читаат за да имаат смисла сето тоа. Со брзото ширење на уредите (како паметните телефони), има многу повеќе уши кои се обидуваат да пополнат дигитален шум. Транскрипцијата на подкаст им користи на овие луѓе со тоа што им олеснува да ја консумираат вашата содржина.

Што се однесува до оптимизацијата, таа ја зема вашата содржина во корисни извадоци кои стануваат фрази за пребарување на Google.

Транскрипцијата на подкаст го подобрува вашето оптимизација

Пребарувачите работат низ текстот, затоа транскриптите можат да ја зголемат видливоста и да помогнат во рангирањето на пребарувачот.

За подкасти, препис обезбедува содржина со поттик за видливоста на пребарувачот. Транскриптите ќе го зголемат разбирањето на луѓето за подкастот и ќе помогнат во рангирањето на вашите најпопуларни фрази на Google.

Откако ќе ги препишете вашите подкасти, целата содржина е поставена на една страница како и секоја друга пишана содржина. Ова им олеснува на пребарувачите да ја откријат вашата содржина.

Колку е попривлечна и попривлечна вашата содржина, толку повисоко ќе биде вашето рангирање на оптимизација . Ако сакате да се рангирате високо во пребарувачите, важно е да имате нешто што луѓето можат лесно да го споделат со своите пријатели или колеги.

Придобивките од поткастите

Поткастите се одлични содржини бидејќи се разговорни по природа. Ова им олеснува на другите луѓе да ги истакнат фразите што се цитираат. Но, се разбира, треба да ја препишете вашата содржина и да ја поставите како текст. Истакнувањето на цитирани и привлечни фрази во вашиот препис ја прави содржината попривлечна за другите. Ова ги прави луѓето поверојатно да ја споделуваат вашата содржина на платформи за социјални медиуми како Facebook, Twitter, LinkedIn, Snapchat итн.

Поткастите се враќаат огромно благодарение на трендовите на подкаст и политичарите кои се одлучуваат за подкасти наместо прес-конференции. Затоа, не е изненадувачки што многу подкасти сега се достапни како транскрипти.

Објавата на блог исто така се рангира повисоко на пребарувачите со подкасти поради флуидноста на ставовите наспроти параграфите. Тоа не е копирање и залепување, дупликативен труд кога станува збор за подкаст.

Колку повеќе луѓе ве цитираат, толку повеќе линкови добивате и повисоко ќе биде вашето рангирање на оптимизација.

Транскрипцијата на подкаст им дава на корисниците алтернативни начини да ја искусат вашата содржина

Дигиталната технологија стана платформа за потрошувачка и ангажирање на публиката. Секој може да го направи тоа и да биде креатор на содржина. Но, што е со луѓето кои претпочитаат да го читаат материјалот и не сакаат да слушаат? Па, транскрипцијата им дава медиум во стил на аудио книга што ги забавува на повеќе начини од кога било.

Снимање на подкаст за транскрипција

Луѓето кои претпочитаат читање содржини можеби нема да сакаат да седат додека ги слушаат вашите тешкотии со звукот. Ако сакате да ја проверат вашата содржина, понудете им алтернативни начини да го искусат вашиот материјал.  

Најдоброто решение за овој проблем е препишување подкасти и додавање на транскрипции на вашата страница како страници.

Учете со читање записи од објавата

Транскриптите можат да послужат како поттикнувачи за потсетување на сеќавањата и перцепциите и може да им помогнат на луѓето да ги следат идеите со искористување на неискористениот ментален капацитет преку секвенцијална обработка, која во голема мера е недостапна за време на слушањето.

Препишувањето на вашите подкасти создава интерактивно искуство за читање. Слушателот има можност да добие поцелосна верзија на дадените информации. Поточно, транскрипцијата од говор во текст им обезбедува расчленување од збор до збор.

Ова станува сè попопуларно. Стримувачите секогаш се обидуваат да најдат начини да ги направат нивните содржини подостапни за нивните обожаватели. Тие користат преводи на YouTube, го преведуваат нивниот материјал и го дистрибуираат во различни формати. На крајот, тие воведоа препишување подкасти бидејќи им овозможи на нивните обожаватели кои претпочитаат да го читаат текстот наместо да слушаат, да уживаат во него на поинаков начин.

Нова можност за создавачите на поткасти

Во оваа ера на потрошувачка на ниша содржина, истата содржина може да се појави на видео на YouTube, подкаст, блог пост и транскрипција на објава истовремено. Видеата се транскрибирани веќе некое време, но подкастите не беа до неодамна.

Не заборавајте, препишувањето исто така ви помага да го потврдите она што сте го кажале на снимката, да пронајдете какви било грешки и да признаете какви било противречности. Сето тоа препишување има дополнителни придобивки бидејќи им дава можност на создавачите на нови содржини да ги подобрат своите вештини, да пронајдат грешки, па дури и да комуницираат појасно без да бидат премногу опширни.

Препишувањето на вашите поткасти ја зголемува пристапноста

Бидејќи технологијата за препишување им помага на толку многу луѓе на толку многу начини, достапната верзија веќе не е само уште една опција – таа е од суштинско значење.

Има многу луѓе кои страдаат од губење или оштетување на слухот. Чие оштетување ги спречува да ја дешифрираат содржината на која било форма на комуникација која вклучува писмена комуникација, визуелна комуникација и звучна комуникација На луѓето со оштетен слух им требаат инструменти – обично аудиолог или патолог за говор – за да им помогнат да ги разберат информациите што ги добиваат за да бидат нивното ниво.

Препишувањето на вашите подкасти обезбедува пристапност. Тоа им овозможува дури и на луѓето со оштетен слух да уживаат во вашата содржина и да учат од неа. Без оглед на достапноста на преводи, транскрипцијата обезбедува дополнителен слој на значење и пренесува важни нијанси и контекст што зборовите и сликите сами по себе не можат да ги пренесат. Бидејќи технологијата за препишување им помага на толку многу луѓе на толку многу начини, достапната верзија веќе не е само уште една опција – таа е од суштинско значење.

Транскрипција на поткасти за да се елиминира бучавата во заднина!

Препишувањето подкасти е корисно за спречување на изгубени слушатели поради неразбирливоста на содржината. Вклучувањето на затворените титлови обезбедува пристапност преку пишани звучни записи, дозволувајќи им на луѓето кои не можат да слушаат, како што се оние кои имаат пречки во слухот, да ја консумираат содржината што инаку е недостапна преку други платформи, како што се видеото на YouTube или Facebook.

Потребата за пристапност може да ги натера некои компании да го преиспитаат начинот на кој го водат својот бизнис модел. Тоа е напорна работа на нивниот крај, но може да се гледа и како посвесна работа. Давањето пристап до вашата содржина значи дека вашата компанија се грижи за својата заедница и подобро ја разбира споменатата заедница.

Бидејќи подкастите продолжуваат да растат во популарност, треба да најдеме начини да останеме во чекор со трендот со ажурирани алатки кои овозможуваат лесна пристапност. Страниците не само што можат да ја транскрибираат целата содржина на подкаст, туку ќе обезбедат и увид во секој подкаст како што се должината, културниот раскажувач и друго.

Транскрипирајте ги поткастите за да ја пренамените вашата содржина

Содржината е крвотокот на вашата комуникациска стратегија. Постојат многу начини на кои можете да го доставите до вашата публика; сепак, сакавме да истражиме како транскрипцијата на подкаст може да помогне во овој процес со пренамена на вашата содржина.

Градењето содржина за различни платформи или формати може да биде тешко. Меѓутоа, наместо да ангажирате тројца различни писатели за да произведуваат материјал, можеби ќе треба да вработите само еден со експертиза во сите формати. Понатаму, со оглед на тоа што подкастите стануваат популарни оваа година, се чини дека е најприфатливиот начин да се допре до нова публика без дополнителни трошоци за производство.

Аудио содржина и текстуална содржина

Аудио сегментот е важна форма на содржина. Особено затоа што аудио технологијата стана толку софистицирана и бизнисите треба да се погрижат да профитираат од огромниот потенцијал на аудиото. Сепак, не треба да заборавите и на содржината базирана на текст. Зошто не ги креирате двата вида содржина со напор на еден? Транскрипцијата на објавата им овозможува на сопствениците на бизниси да поставуваат аудио содржина на нивните веб-локации. Потоа генерирајте објави на блог или дури и прашалници од прашања поставени од учесниците во подкаст. Како таква, транскрипцијата на подкаст му овозможува на корисникот пристап до поголема библиотека на содржината на веб-локацијата, објавите на блоговите и извештаите. Транскрипциите на објавата нудат бескрајни можности за пренамена на аудио интервју во други клучни текстови.

Домаќини на подкаст

Каде да се вклучат транскрипции на поткаст?

Објавувањето на транскрипт од разговори го рационализира процесот пред да се емитува. Разговорите од секоја епизода лесно може да се претворат во неделна серија на блогови. Ако секоја епизода е достапна на сопствената страница, а исто така и транскриптот. Луѓето можат да преземаат и читаат без воопшто да слушаат аудио.

Овој тип на организација ги поедноставува транскрипциите на објавата и им овозможува на читателите да уживаат во повеќе од еден подкаст истовремено.

Транскрипциите на поткастите треба да бидат вклучени во страниците на епизодите на објавата, покрај нивните сопствени страници, вклучително и линкови до оригиналните епизоди на подкастите. Збирките на транскрипти исто така треба да постојат за лесно преземање.

 
transcript of podcasts

Дајте им одмор на рацете.
Нема потреба да правите повеќе ракопис

Премногу пишувате и пишувате со рака во секојдневниот живот.

Штета е што ова звучи вообичаено. Затоа што луѓето
не се наменети да седат и да пишуваат во текот на денот.

Ја трошите својата енергија.

Погледнете што кажаа нашите клиенти за нас!

Ние им служиме на илјадници луѓе од која било возраст, професија и земја. Кликнете на коментарите или на копчето подолу за да прочитате повеќе искрени критики за нас.

Маришели Г.
Професор
Read More
Главната придобивка за мене е времето. Каква одлична алатка за мене, сега можам да ја работам мојата работа брзо и квалитетно. Транскрипторот е навистина добра алатка за истражувачите, бидејќи ние мора да работиме ваков вид на задача и немаме многу време за трансрипција.
Химена Л.
Основач
Read More
Сè е многу добро, не е скапо, добра врска помеѓу цената и квалитетот, а исто така е доста брзо. Голема прецизност во однос на времињата на титловите и во препознавањето на зборовите. Требаше да се направат многу малку корекции.
Жаклин Б.
Социолог
Read More
Она што најмногу ми се допадна кај транскрипторот е тоа како има висока точност. Со лесна за употреба платформа, ми требаше само да направам прилагодувања на интерпункциските знаци
Previous
Next

Најчесто поставувани прашања

Овде има две опции: или рачно го препишувате вашиот подкаст (што ќе потрае многу повеќе време) или ги снимате зборовите што излегуваат од вашата уста со користење на автоматски софтвер, што ќе генерира инстант цитат за транскрипт. Ако се чувствувате дека нема да биде доволно прецизно; прикачете ги вашите сопствени аудиодатотеки и дозволете работните професионалци да подготват сè за вас.

Можеби ќе ви се чини чудно, но можете. Процесот не само што е евтин и лесен, туку дава и изобилство на нови креативни идеи. Може да пробате еден од овие софтвери со кликнување на логото на Transkriptor!

Transkriptor е едноставна и брза алтернатива на пософистицираните програми на пазарот што овозможува побрзи и попрецизни транскрипти. Подкастите се моќен медиум за комуникација на информации, чија популарност е во пораст, но може да биде многу скапо ако немате купишта готовина наоколу.

Заедно со создавањето самостојни подкасти, организациите кои сакаат да допрат до поширока публика треба да размислат за препишување на нивните подкасти. Препишувањето на вашите видеа со подкаст ќе ги направи попребарливи и ќе помогне да се зајакне вашата содржина на платформите на социјалните медиуми.
Покрај тоа што може да допрете до нова публика преку транскрипти, видеа, инфографики и текстови може да помогнат во оптимизирање на содржината за пребарувачите.

Откако ќе ги конвертирате аудио записите во транскрипти, можете да користите алатки за да ги претворите во целосни објави на блогот.

Тие може да се користат за креирање блог постови со клучни зборови кои исто така би ги користеле за оптимизација, промовирање на подкастот на каналите на социјалните медиуми и вкрстено објавување епизода на iTunes или на друго место.

Spotify стандардно нема транскрипции на поткасти, иако почнаа да ги додаваат за некои од објавите. Значи, за жал, треба да креирате свои преписи.

Преписите на објавата обезбедуваат многу информации за рангирањето на SERP. За подкастот да се рангира повисоко на страниците со резултати од пребарувачот, треба да има препис што ја придружува епизодата. Транскриптот на подкастот би имал повеќе податоци за скенирање и затоа би допрел до повеќе пребарувачи/потенцијални слушатели на тој специфичен подкаст.

Transkriptor е апликација која ги транскрибира вашите подкасти за да можете да ги читате во секое време. Можете лесно да ја користите оваа алатка за да конвертирате физички аудио или видео снимки во дигитални транскрипти што може да се уредуваат, со достапни опции за форматирање.

Повеќето подкасти во денешно време се само за аудио плеер. Но, еден начин да се откријат транскриптите од овие подкасти е да ги побарате поединечно на веб-страницата на радиодифузерот или да користите која било услуга за транскрипција и сами да ја направите транскрипцијата.