Најдобар софтвер за медицински диктат

Софтвер за медицинска диктација симболизиран со работен простор со холографски медицински икони изложени
Откријте ги врвните софтверски решенија за медицинска диктација за подобрување и поедноставување на процесот на документација

Transkriptor 2022-12-10

Кои се придобивките од софтверот за медицински диктат?

Софтверот за медицинска транскрипција им овозможува на лекарите да ги транскрибираат белешките на пациентот преку гласовно диктирање. Затоа, услугите за медицинска транскрипција се корисни за давателите на здравствени услуги како што се болниците, клиниките, лекарите и HMOs.

Кој е најдобриот софтвер за медицински диктат?

Dragon Medical One

Nuance Dragon Medical One е безбедна платформа за говор базирана на облак, која им овозможува и на лекарите и на другите лекари да ја документираат грижата за пациентот во EHR.

Карактеристики:

 • Автоматска интерпункција
 • Изберете и кажете со вградената гласовна контрола
 • Висока точност за контролниот компјутер
 • Достапно е на Windows, iPhone, iPad, iOS и Android уреди
 • Фокусирани податоци за автоматизирање на вашите секојдневни операции

DeepScribe

Програмата на DeepScribe напојувана со вештачка интелигенција го доловува природниот разговор помеѓу лекар и пациент. Тој автоматски создава медицински текст, дозволувајќи им на професионалците да се фокусираат на грижата за пациентот наместо на земање белешки.

DeepScribe не се меша ниту во посетите на пациентите, ниту во клиничкиот работен тек. Лекарите можат да ги прегледаат нивните белешки и да се потпишат во нивниот EHR додека разговараат со своите пациенти. DeepScribe документи, графикони и исто така предлага дијагностичко кодирање од податоците за посети.

Карактеристики:

 • Висококвалитетно препознавање глас со вештачка интелигенција
 • Управување со документи во облакот
 • Висока точност за контролниот компјутер

NextGen Healthcare EHR

NextGen Healthcare нуди наградувани решенија за амбулантски практики од сите големини и посветена поддршка и професионални услуги.

Карактеристики:

 • Приспособливост
 • Споделување податоци
 • Управувано со податоци во реално време
 • Компатибилен со вашиот мобилен телефон
Лекар кој користи софтвер за медицински диктат

Speechnotes

Speechnotes е едноставна алатка за препознавање глас преку Интернет која го користи моторот за препознавање говор на Google. Има значајна предност во тоа што може да се инсталира како екстензија на Chrome. Затоа, лекарите кои користат веб-базиран EMR може да користат Speechnotes за директно да ги диктираат белешките на пациентот во полињата за EMR.

Speechnotes е бесплатен, со можност за донирање и надградба на премиум.

Карактеристики:

 • Брзо го препознава говорот
 • Стартувајте и паузирајте ги кратенките на тастатурата
 • Индивидуални текстуални печати
 • Извоз на Google Drive

Amazon Transcribe Medical

Amazon Transcribe Medical е услуга за вештачка интелигенција која го олеснува брзото креирање точни транскрипции од медицински консултации.

Карактеристики:

 • Леснотија на користење
 • Пониски трошоци за медицинска транскрипција
 • Мониторинг на безбедноста на лековите

Mobius Conveyor

Mobius MD’s Conveyor е решението за диктирање од следната генерација на компанијата.

Флексибилноста на Mobius Conveyor е неговата примарна карактеристика. Можете дури и да го зачувате вашиот диктат како текстуална белешка за подоцна да се пренесе во табелата на пациентот.

Еве некои од главните причини за користење на Транспортник како апликација за медицински диктат:

 • Компатибилен е со вашите Mac и Apple уреди
 • Сите EMR се поддржани
 • Не е потребна IT конфигурација
 • Безброј компјутери
 • Белешки кои се безбедни

Arrendale

Transcript Advantage (TA+) од Arrendale е пакет апликации заснован на облак, усогласен со HIPAA за управување со клинички документи. Тие обезбедуваат повеќе методи на диктирање, предна и задна конверзија од говор во текст, HL7, моќен процесор на текст со управување со работниот тек и оценување на транскрипти, пребарување на клучни зборови, eSign и повеќе методи за испорака, како и EHR интеграција.

Карактеристики:

 • Висока доверливост благодарение на неговото модуларно распоредување
 • Ниска цена базирана на волумен
 • Интеграција со медицински термини

Гласовно пишување на Google Docs

Google Docs, бесплатната веб-апликација, вклучуваше функција за диктирање. Има едноставна функција за пишување глас што е фантастична за оние кои претпочитаат да пишуваат текст користејќи гласовни команди. Функцијата, достапна и во Google Slide, ви овозможува гласовно внесување текст.

Карактеристики:

 • Говорејќи диктат
 • Интеграција на Google Cloud
 • Работи и со компјутери и со Mac
 • Интеграција на медицинска терминологија

Зошто е важен медицинскиот диктат?

Придобивките се подолу со претворање на говор во текст специфичен за речник за интерна медицина:

 • Медицинската транскрипција помага да се создаде медицинска историја на пациентите и делува како референца за лекарите, забрзувајќи го работниот тек.
 • Протокот на медицински информации заштедува време и им помага на давателите на третмани да дојдат до најдобрата можна дијагноза и одлука за третман.
 • Персоналот за наплата и кодирање користи транскрибирана медицинска евиденција за да ги наплати осигурителните компании.
 • Друга суштинска причина да се ангажира транскрипционист е тоа што законот бара болниците да водат медицинска евиденција. Овие документи се важни во случај на правни конфликти.

Најчесто поставувани прашања

Медицинскиот диктат е гласно бележење на критичните аспекти од посетата на пациентот или клиничкото испитување во уред за снимање глас. Овие белешки или автоматски се транскрибираат во клиничка документација со помош на препознавање говор или рачно се транскрибираат од тим за транскрипција. Двата методи се многу прецизни, но препознавањето говор може да го скрати времето потребно за внесување и прегледување на податоците.

Дигитална верзија на хартиената табела на пациентот е електронска здравствена евиденција (EHR). EHR се записи во реално време, фокусирани на пациентот, кои ги прават информациите достапни на овластените корисници веднаш и безбедно. ЕЗК се суштинска компонента на здравствената ИТ бидејќи тие можат:
Содржи медицинска историја на пациентот, дијагнози, лекови, планови за лекување, датуми на имунизација, алергии, радиолошки слики и резултати од лабораторија и тестови.
Дозволете им на давателите на услуги пристап до алатки засновани на докази за донесување одлуки за грижата за пациентот.
Работниот тек на давателот треба да биде автоматизиран и рационализиран.

Сподели пост

Говор на текст

img

Transkriptor

Конвертирајте ги вашите аудио и видео фајлови во текст