Како да конвертирате AVI во текст

Компјутерскиот монитор прикажува сложени аудио бранови форми и контролни панели, што укажува на напреден софтвер за аудио уредување.
Упатство чекор по чекор за трансформирање на AVI видео фајлови во текстуални формат

Transkriptor 2023-01-15

Што е формат на датотека AVI?

Датотеката AVI (Audio Video Interleave) е формат на видео датотека развиен од Microsoft во 1992 година. Тоа е вообичаен формат за складирање видео на компјутер. Многу медиа плеери и софтвер за уредување видео го поддржуваат форматот AVI.

Видео датотеката AVI содржи и аудио и видео податоци и складира различни формати на видео.

Каде луѓето користат AVI-датотеки?

AVI-датотеките складираат и репродуцираат видеа на интернет, бидејќи различни уреди поддржуваат AVI-датотеки.

Сепак, AVI-датотеките не се толку ефикасни за висококвалитетно уредување или репродукција на видео како некои други формати на видео датотеки.

Како да отворите AVI-датотека?

Можете да отворите AVI-датотека користејќи медиа плеер или софтвер за уредување видео што поддржува формат на датотека AVI. Некои примери на софтвер што може да отвори AVI- датотеки вклучуваат:

 1. VLC Media Player : Ова е бесплатен медиа плеер со отворен код кој е достапен за Windows, Mac и Linux.
 2. Windows Media Player : Ова е вграден медиа плеер за Windows кој може да репродуцира AVI-датотеки.
 3. QuickTime Player : Овој медиа плеер е вклучен во macOS и може да репродуцира AVI-датотеки.
 4. Adobe Premiere Pro : Ова е професионален софтвер за уредување видео што може да отвора и уредува AVI-датотеки.
 5. AVS Video Editor : Ова е софтвер за уредување видео што може да отвора и уредува AVI-датотеки.

За да отворите AVI-датотека, едноставно кликнете двапати на датотеката или изберете ја од софтверот.

Ако не можете да ја отворите датотеката AVI, треба да инсталирате кодек или да го ажурирате софтверот.

Кои придобивки ги обезбедува AVI?

Постојат неколку придобивки од користењето на формат на датотека AVI:

 1. AVI е широко поддржан : широк опсег на софтвер како што се медиа плеери во Windows, Mac и Linux поддржуваат AVI.
 2. AVI-датотеките се со висок квалитет: AVI-датотеките складираат видео со висок квалитет и тие можат да се компресираат со користење на различни кодеци, како што се DivX или XviD, за да се одржи добар квалитет на видеото.
 3. Флексибилност: AVI-датотеките складираат различни видео формати, вклучувајќи стандардна дефиниција и висока дефиниција.
 4. Компатибилност: AVI-датотеките се компатибилни со многу веб-прелистувачи и услуги за стриминг. Затоа е полесно да се споделуваат AVI-датотеки на интернет во споредба со другите формати на датотеки.

Како да конвертирате AVI датотека во формат на текст?

Невозможно е директно да се конвертира AVI датотека во текст бидејќи AVI е формат на видео датотека. По извлекувањето на аудио од датотеката AVI, можно е да се користат услуги за транскрипција.

Еве општ преглед на чекорите што можете да ги следите за да конвертирате AVI-датотека во текстуална датотека:

 1. Преземете и инсталирајте софтвер за уредување видео што може да извлече аудио од AVI-датотеки, како што се Adobe Premiere Pro или AVS Video Editor .
 2. Отворете ја датотеката AVI во софтверот за уредување видео и изберете ја аудио песната.
 3. Извезете ја аудио песната како посебна аудио датотека, како што е MP3 или WAV-датотека.
 4. Преземете и инсталирајте софтвер за говор во текст, како што се Dragon NaturallySpeaking или IBM Watson Speech to Text .
 5. Отворете го софтверот за говор во текст и следете ги упатствата за транскрипција на аудио датотеката во текст.

Најчесто поставувани прашања

Достапни се многу софтверски програми за видео конвертор што можат да конвертираат AVI-датотеки во други формати, како што се MP4, MOV, MPEG, OGG, WMA, WEBM, AAC, GIF, FLV и WMV.

Можно е да се конвертираат AVI-датотеки во формати на титли, вклучувајќи Plain Text (.txt), Microsoft Word (.docx), PDF (.pdf), SubRip (.srt) и VTT.

Можете лесно да ги увезувате вашите AVI-датотеки од Dropbox, Google Drive, врската на YouTube, Instagram или да пребарувате локално од вашиот компјутер.

Цената за конвертирање на датотека AVI во текст ќе зависи од софтверот за говор во текст што го користите за транскрипција на аудиото.

Сподели пост

Говор на текст

img

Transkriptor

Конвертирајте ги вашите аудио и видео фајлови во текст