Како да диктирате за Gmail

Има човек пред компјутерски микрофон, кој се подготвува да диктира меил со Gmail отворен на екранот.
Одговорете на вашите мејлови брзо користејќи диктација во Gmail.

Transkriptor 2022-11-26

Како да диктирате за Gmail

За да дознаете како да ја користите функцијата за диктирање за да пишувате е-пошта за Gmail преку зборување, следете ги чекорите подолу за да ја испратите вашата порака глас во текст:

 1. На вашиот уред, отворете ја апликацијата Gmail или отворете ја на веб-прелистувач.
 2. Најавете се на вашата сметка на Gmail користејќи го вашиот ID и лозинка.
 3. Во долниот десен агол, допрете Состави. (Знак плус)
 4. Овде се појавува нова страница во полето До; додадете го идентификаторот на е-поштата на примачите. (Ако сакате, додајте примачи во полињата Cc и Bcc).
 5. Под тоа, додадете тема.
 6. Потоа, диктирајте ја вашата порака во телото со кликнување на иконата за микрофон на дното; забелешка: за веб-прелистувачи, можеби ќе ви требаат екстензии како што се гласовно внесување, диктат за Gmail итн. Наставката поддржува многу јазици и платформи како Gmail, Outlook, LinkedIn и Zoom. Покрај курсорот, кликнете на паѓачкото мени за да го изберете јазикот што ќе го зборувате. исто така, проверете дали друга апликација или веб-страница не го користи микрофонот.
 7. Направете нешто од следново за да вметнете интерпункциски знак или да извршите едноставни задачи за форматирање: · Кажете го името на интерпункцискиот знак, како што се „извичник“, „прашалник“ и „запирка“. · Кажете „нова линија“ (еквивалент еднаш притискање на копчето Враќање) или „нов пасус“ (што е еквивалентно на двапати притискање на копчето Враќање). Новата линија или новиот пасус се појавува кога ќе завршите со диктирање.
 8. Поставете го курсорот на местото каде што сакате да започне текстот. Започнете да зборувате.
 9. На врвот на страницата, допрете Испрати (ознака со стрелка во горниот десен агол).
 10. За да додадете форматирање, како задебелување или менување на бојата на текстот, изберете го текстот што сакате да го форматирате, а потоа допрете A.

Кои се кратенките на тастатурата за гласовно пишување

Кратенка на тастатурата за гласовно пишување:

 • За Windows е „Ctrl+Shift+S“
 • За macOS, е „Command+Shift+S“
 • Можете исто така да отидете во картичката Алатки и да изберете Пишување со глас.
 • Ќе се појави микрофон; кликнете на него за да започнете да ја диктирате содржината.

Како да испратите е-пошта на компјутер

Следете ги чекорите подолу за да испратите е-пошта со диктат за Gmail:

 1. На вашиот компјутер или Chromebook, одете на Gmail на вашиот прелистувач, како што е Google Chrome, или инсталирајте Gmail на компјутерот
 2. Во горниот лев агол, кликнете ComposeВо полето „До“, додајте примачи. Можете исто така да додадете примачи:
 3. Во полињата „Cc“ и „Bcc“.
 4. Кога составувате порака со знак „+“ или „@mention“ и името на контактот во полето за текст
 5. Додадете тема
 6. Напишете ја вашата порака или диктирајте ја вашата порака
 7. На дното на страницата, кликнете Испрати
 8. Совет: за да додадете индивидуални примачи и групи на контакти што сте ги создале со етикети, кликнете To
Диктирајте за Gmail

Како да испратите е-пошта на телефонот

 1. Отворете ја апликацијата Gmail на вашиот Android или iOS (iPhone, Mac и други уреди на Apple) или таблет.
 2. Најавете се на вашата сметка на Gmail користејќи го вашиот ID и лозинка.
 3. Во долниот десен агол, допрете Состави. (Знак плус)
 4. Овде се појавува нова страница во полето До; додадете го идентификаторот на е-поштата на примачите. (Ако сакате, додајте примачи во полињата Cc и Bcc).
 5. Под тоа, додадете тема.
 6. И напишете ја или диктирајте ја вашата порака во телото.
 7. На врвот на страницата, допрете Испрати (ознака со стрелка во горниот десен агол).
 8. Забелешка: За да додадете форматирање, како задебелување или менување на бојата на текстот, изберете го текстот што сакате да го форматирате, а потоа допрете на A.

Најчесто поставувани прашања

Google Gmail е бесплатна услуга за е-пошта обезбедена од Google. Ова се одликува со тоа што е целосно бесплатно и со повеќе уреди, што ни овозможува пристап до него од кој било уред со интернет конекција.
Гласовното внесување на Gmail е лесно со екстензии на Google Chrome. Можете да го активирате микрофонот и да компонирате со вашиот глас во која било порака. Благодарение на диктирањето по е-пошта и гласовните команди, можете да работите побрзо.
Пред да започнете, уверете се дека активирањето на препознавање говор е завршено и дека имате дозвола да го користите микрофонот на вашиот уред.

Сподели пост

Говор на текст

img

Transkriptor

Конвертирајте ги вашите аудио и видео фајлови во текст