Како да диктирате на Apple Watch

Блиску до зглобот на човекот кој носи Apple Watch прикажувајќи икона на микрофон, што укажува на режим на диктација
Откријте ги способностите на Apple Watch со диктација.

Transkriptor 2023-08-01

Серијата Apple Watch обезбедува функција за диктирање слична на другите уреди Apple како што се iPhone , iPad и Mac .

Без разлика дали сакате брзо да одговорите на пораките, да креирате белешки или да извршувате разни задачи без да се препукувате со вашиот уред, диктатот Apple Watch се покажува како менувач на играта.

Диктирањето на Apple Watch е пригоден начин за составување пораки, белешки и друг текст без пишување. Еве чекор-по-чекор водич за совети за диктирање на Apple Watch :

 • Разбудете го вашиот Apple Watch : кренете го зглобот, допрете го екранот или притиснете ја Дигиталната круна за да го разбудите Apple Watch .
 • Одете на почетниот екран : ако веќе не сте на почетниот екран, притиснете ја Дигиталната круна додека не ги видите иконите на апликацијата.
 • Отворете ја апликацијата за да диктирате : во зависност од тоа што сакате да правите, отворете ја соодветната апликација. На пример, можете да користите Messages за да диктирате текстуална порака или да ја користите апликацијата Notes за да диктирате белешка.
 • Допрете ја иконата за микрофон : побарајте го копчето за микрофон на екранот. Обично тоа е симбол за мал микрофон и покажува дека часовникот е подготвен да го слуша вашиот гласовен влез.
 • Започнете да диктирате : штом микрофонот е активен, едноставно почнете да зборувате. Зборувајте јасно и со природно темпо. Apple Watch ќе го претвори вашиот говор во текст.
 • Заврши диктат : Кога ќе завршите со зборувањето, можете да престанете да диктирате со допирање на копчето „Готово“ или „Испрати“, или во некои случаи, повторно на иконата за микрофон за да го исклучите диктирањето.
 • Уредете ако е потребно : по диктатот, текстот ќе се појави на екранот. Ако има некакви грешки или ако сакате да направите промени, можете да го уредите текстот користејќи ја функцијата Scribble или да допрете на текстот за да направите прилагодувања.
 • Зачувајте или испратете го вашиот диктат : Откако ќе бидете задоволни со диктиран текст, можете да го зачувате како белешка, да го испратите како порака или да го користите за наменетата цел во апликацијата што ја користите.

Кои се предусловите за користење на диктат на мојот Apple Watch ?

Пред да користите диктат на вашиот Apple Watch , има неколку предуслови што треба да ги обезбедите:

 • Компатибилност : проверете дали вашиот модел Apple Watch ја поддржува функцијата за диктирање. Повеќето понови генерации на Apple Watch треба да поддржуваат диктат, но секогаш е добра идеја да ги проверите спецификациите или веб-страницата Apple за да ја потврдите компатибилноста.
 • Спарување iOS : вашиот Apple Watch треба да се спари со iPhone со iOS 8.1 или понова верзија. Диктацијата се потпира на процесорската моќ на спарениот iPhone за да го конвертира говорот во текст, така што врската помеѓу двата уреди е од суштинско значење.
 • Јазик и регион : проверете дали јазикот што сакате да го диктирате е поддржан и на вашиот Apple Watch и на спарениот iPhone . Функцијата за диктирање работи со неколку јазици, но проверете дали вашиот сакан јазик е меѓу нив. Дополнително, проверете дали вашиот Apple Watch и iPhone ги имаат истите поставки за регионот.
 • Добра мрежна врска : Диктирањето бара интернет-врска за да го обработи изговорениот текст. Проверете дали вашиот iPhone има стабилна интернет конекција, преку Wi-Fi или преку мобилни податоци.
 • Овозможи диктат : проверете дали диктирањето е овозможено на вашиот Apple Watch и iPhone . На вашиот iPhone , одете во Поставки> Општо> Тастатура> Овозможи диктат. На вашиот Apple Watch , одете во Поставки> Општо> Тастатура> Овозможи диктат.

Кои апликации поддржуваат диктат?

Некои од основните апликации кои поддржуваат диктат на Apple Watch вклучуваат:

 • Пораки : може да диктирате и испраќате текстуални пораки до вашите контакти директно од апликацијата Messages на вашиот Apple Watch .
 • Пошта : Диктат може да се користи за составување и испраќање е-пораки преку апликацијата Mail на вашиот Apple Watch .
 • Забелешки : може да диктирате белешки и да креирате потсетници базирани на текст користејќи ја апликацијата Notes на вашиот Apple Watch .
 • Потсетници : Апликацијата Reminders ви дозволуваше да диктирате задачи и задачи, кои потоа беа транскрибирани во текст.
 • Апликации од трета страна : многу апликации од трети страни кои се интегрирани со Siri и гласовно диктирање на iPhone , исто така, може да поддржуваат диктирање на Apple Watch .

Како да обезбедите јасен аудио влез за диктат?

Обезбедувањето чист аудио влез е од суштинско значење за прецизно диктирање на вашиот Apple Watch . Еве неколку совети за да постигнете најдобри резултати:

 • Зборувајте јасно и звучно : зборувајте со јасен и природен глас. Избегнувајте да мрморите или да зборувате премногу тивко. Осигурете се дека сте во релативно тивка средина за да ги минимизирате пречките од бучавата во заднина.
 • Правилно поставете го часовникот : поставете го Apple Watch блиску до устата кога диктирате. Ова му помага на микрофонот на часовникот поефикасно да го сними вашиот глас.
 • Избегнувајте покривање на микрофонот : проверете дали вашата рака или кој било друг предмет не го покрива микрофонот на Apple Watch , бидејќи тоа може да ви го пригуши гласот.
 • Користете интерпункција : Кога зборувате, јасно изговарајте интерпункциски знаци како точки, запирки и прашалници. На пример, кажете „Здраво запирка како си прашалник“ наместо „Здраво, како си?“
 • Правете кратки паузи : дајте му на Apple Watch малку време да ја обработи секоја реченица или фраза пред да продолжите. Премногу брзо говорење без паузи може да резултира со нецелосна или неточна транскрипција.
 • Избегнувајте бучава во заднина : Диктирајте во тивка средина за да го минимизирате шумот во заднина. Позадинските звуци може да ја попречат точноста на транскрипцијата.
 • Користете го правилниот јазик : проверете дали јазикот на кој диктирате е ист како и поставките за јазикот на вашиот Apple Watch и iPhone . Функцијата за диктирање најдобро функционира кога поставките за јазикот се совпаѓаат.
 • Проверете ја мрежната врска : Диктирањето бара интернет конекција за да се процесира конверзијата од говор во текст. Проверете дали вашиот Apple Watch е поврзан на стабилна Wi-Fi или мобилна мрежа.
 • Вежбајте и прегледувајте : Ако откриете дека точноста на диктатот не ги исполнува вашите очекувања, одвојте малку време да вежбате и да ги прегледате вашите шеми на диктат. Прилагодете го стилот на зборување, интерпункцијата и изговорот по потреба.

Кои јазици ги поддржува Apple Watch Dictation?

Еве кои јазици ги поддржува диктатот на watchOS:

 • арапски
 • кантонски (Хонг Конг)
 • чешки
 • дански
 • холандски
 • англиски (Австралија)
 • англиски (Ирска)
 • англиски (Јужна Африка)
 • англиски (Велика Британија)
 • англиски (САД)
 • фински
 • фламански (Белгија)
 • француски (Канада)
 • француски (Франција)
 • германски
 • грчки
 • хебрејски
 • хинди
 • унгарски
 • индонезиски
 • италијански
 • јапонски
 • корејски
 • мандарински (копното на Кина)
 • мандарински (Тајван)
 • норвешки
 • полски
 • португалски (Бразил)
 • португалски (Португалија)
 • романски
 • руски
 • словачки
 • шпански (Мексико)
 • шпански (Шпанија)
 • шведски
 • тајландски
 • турски

Како можете да ги промените јазичните поставки за диктат?

Прво, проверете дали го користите истиот Apple ID на вашиот iPhone и Apple Watch . Ако сте го поставиле вашиот iPhone да користи повеќе од еден јазик, можете да го изберете јазикот што се појавува на вашиот Apple Watch . За да го изберете јазикот на диктатот:

 • Отворете ја апликацијата Apple Watch на вашиот iPhone .
 • Допрете Мој часовник, одете до Општо > Јазик и регион, допрете Прилагодено, па изберете јазик.

Дали има ограничувања за должината на диктирањето на Apple Watch ?

Да, има ограничувања за должината на диктатот на Apple Watch . Максималното времетраење за една сесија на диктирање е околу 30 секунди. Ако вашиот диктат ја надмине оваа граница, Apple Watch автоматски ќе престане да снима, а транскрипцијата ќе се обработи врз основа на снимениот дел.

Како Apple Watch се справува со интерпункција и форматирање за време на диктат?

Кога користите диктат на Apple Watch , уредот автоматски се справува со интерпункција и некои основни формати за да ја подобри јасноста и структурата на транскрибираниот текст. Еве како тоа генерално функционира:

 • Интерпункциски знаци : Кога зборувате природно и вклучувате интерпункциски знаци, Apple Watch ќе се обиде да ги протолкува и вметне соодветните интерпункциски знаци во транскрибираниот текст. На пример, ако кажете „Здраво запирка, како си прашалник“, Apple Watch ќе ги препознае знаците и ќе го препише како „Здраво, како си?“ Слично на тоа, ако се каже „Нова линија“ или „Следна линија“ ќе се создаде прекин на линијата во текстот.
 • Голема буква : Диктирањето на првата буква од реченицата на јасен и нагласен начин вообичаено ќе резултира со автоматска буква на почетокот на транскрибираната реченица.
 • Уредување : ако треба да направите промени или да додадете одредени интерпункциски знаци, можете рачно да го уредите транскрибираниот текст на Apple Watch пред да го испратите.
 • Смешковци : Можете да користите диктат за емотикони или смешковци во текстот, а Apple Watch честопати ќе ги препознае и вметнува соодветните емотикони.

Како можете да ги решите проблемите со диктат на Apple Watch ?

Ако наидете на проблеми со диктирањето на вашиот Apple Watch , има неколку чекори за решавање проблеми што можете да ги следите за да го решите проблемот. Еве неколку вообичаени решенија:

 • Проверете ја интернет-врската : Диктирањето бара активна интернет-врска за да се процесира конверзијата од говор во текст. Проверете дали вашиот Apple Watch е поврзан со стабилна Wi-Fi мрежа или мобилни податоци.
 • Потврдете ги поставките за јазик : уверете се дека јазикот што го диктирате се совпаѓа со поставките за јазикот и на вашиот Apple Watch и на спарениот iPhone . Неусогласените јазични поставки може да предизвикаат проблеми со диктатот.
 • Рестартирајте го Apple Watch : Понекогаш, едноставното рестартирање може да реши привремени проблеми. Рестартирајте го Apple Watch така што ќе го исклучите и потоа повторно ќе го вклучите.
 • Ажурирање на софтвер : проверете дали вашиот Apple Watch ги има инсталирано најновите софтверски ажурирања. Застарениот софтвер може да доведе до проблеми со компатибилноста со диктат.
 • Ресетирај јазик и поставки Hey Siri : на вашиот iPhone , одете во Поставки> Siri и пребарување> Јазик и изберете го саканиот јазик. Дополнително, одете во Поставки> Siri и пребарување> Siri Voice и изберете го гласот што одговара на избраниот јазик.
 • Ресетирање Apple Watch : ако другите чекори за решавање проблеми не функционираат, може да се обидете да го ресетирате вашиот Apple Watch на неговите стандардни поставки. Имајте на ум дека ова ќе ги избрише сите податоци на вашиот часовник, затоа погрижете се прво да направите резервна копија од вашите важни информации.
 • Подобрете ја околината : погрижете се да се наоѓате во релативно тивка средина без прекумерна бучава во позадина која може да ја попречи точноста на диктатот.
 • Зборувајте јасно : зборувајте јасно и изговарајте ги вашите зборови за да и помогнете на функцијата за диктирање точно да го разбере вашиот говор.
 • Контактирајте со поддршката Apple : ако ниту еден од горенаведените чекори не го реши проблемот, размислете да контактирате со поддршката Apple за дополнителна помош.

Дали има алтернативи или апликации од трета страна кои поддржуваат диктат на Apple Watch ?

Постојат некои алтернативни методи и апликации кои можат да ги подобрат можностите за диктирање на Apple Watch :

 • Нацрти : користете ја апликацијата Drafts за брзо снимање за да го конвертирате гласот во текст на Apple Watch што има компликации на лицето на часовникот.
 • Само притиснете Снимај : оваа апликација ги комбинира функциите за снимање глас и транскрипција. Тоа ви овозможува да снимате гласовни белешки на вашиот Apple Watch и потоа да ги транскрибирате во текст, што го прави одлична опција за снимање на подолготрајна содржина.
 • Глас во конзерва : оваа апликација ја носи Amazon Alexa во Apple Watch , овозможувајќи гласовни команди и интеракции со можностите на Alexa . Иако не е строго диктат, тој обезбедува пристап до широк спектар на функции и услуги преку Alexa , базиран на глас.
 • Evernote : Evernote е популарна апликација за земање белешки која се интегрира со Siri и функцијата за диктирање на Apple Watch . Можете да диктирате белешки директно на Evernote користејќи гласовен влез.
 • Тетратки : Notebooks е сеопфатна апликација за земање белешки и продуктивност која поддржува диктирање на Apple Watch . Нуди функции како организација, означување и синхронизација со различни облак услуги.
 • Bear : Bear е популарна апликација за белешки што ви овозможува да диктирате белешки користејќи ја функцијата за диктирање на Apple Watch . Ја поддржува организацијата со хаштагови и папки.

Сподели пост

Говор на текст

img

Transkriptor

Конвертирајте ги вашите аудио и видео фајлови во текст