Како да го конвертирате говорот во текст во Google Docs?

Google Docs интерфејсот покажува лице во соба која учи на монитор, навестувајќи го говорот за претворање во текст.
Искористете го максимумот од Google говор во текст за ефикасна документација

Transkriptor 2022-09-13

Google е една од најпопуларните и најпознатите компании во светот. Исто така, нуди пакет алатки за продуктивност наречени Google Docs.

Google Docs е алатка за соработка на проекти со други во реално време, а неговите функции постојано се ажурираат за да се подобри искуството.

Како да користите текст во говор во Google Docs?

Ако сте брз пишувач, може да откриете дека конвертирањето говори може да биде побрз начин да ги симнете вашите мисли во Google Doc. Еве како да ја користите оваа функција:

1. Отворете ја апликацијата Google Docs на вашиот компјутер.

2. Кликнете на иконата за микрофон во лентата со алатки на горниот дел од екранот.

3. Ќе се појави скокачки прозорец, со барање да дозволите Google да пристапи до вашиот микрофон. Кликнете на „Дозволи“.

4. Почнете да зборувате и вашите зборови ќе се појават во документот додека ги кажувате.

5. За да ја прекинете функцијата говор во текст, повторно кликнете на иконата за микрофон.

Како да користите Google Docs?

Документите на Google се достапни бесплатно за секој што има сметка на Google.

Како да креирате нов документ на Google Docs?

За да креирате нов документ, отворете го Google Drive и кликнете на копчето „Ново“. Изберете „Google Docs“ од паѓачкото мени. Можете исто така да креирате нов Google Doc со одење на docs.google.com.

Како да уредувате документ на Google Docs?

За да уредите постоечки документ, отворете го документот во Google Docs и кликнете на копчето „Уреди“. Направете ги вашите промени и потоа кликнете на копчето „Зачувај“.

Како да споделите документ на Google Docs?

Можете да споделите Google Doc со кој било со кликнување на копчето „Сподели“. Внесете ја адресата на е-пошта на лицето со кое сакате да го споделите документот и кликнете на копчето „Испрати“.

Google Docs е алатка за соработка и пишување.

Зошто треба да ја користите функцијата говор во текст во Google Docs?

Ако барате начин да ги препишете вашите изговорени зборови во текст, можеби се прашувате дали треба да ја користите функцијата говор во текст во Google Docs или друга апликација. Еве неколку причини зошто можеби ќе сакате да ги користите Google Docs за оваа задача:

1. Google Docs е бесплатен за користење, додека некои други апликации за говор во текст може да чинат пари.

2. Документите на Google се лесни за употреба – можете едноставно да почнете да зборувате, а вашите зборови ќе бидат препишани во текст.

3. Документите на Google може да се користат офлајн, додека за некои други апликации за говор во текст може да биде потребна интернет-врска.

4. Google Docs може да ги транскрибира изговорените зборови на повеќе јазици, додека некои други апликации за говор во текст може да работат само со еден јазик.

5. Google Docs може да се користи на различни уреди, додека некои други апликации за говор во текст може да работат само на одредени типови уреди.

Ако барате решение од говор во текст, Google Docs е одлична опција. Бесплатен е, лесен за користење и работи на различни уреди.

Често поставувани прашања за претворање на говор во текст во Документи на Google

Google Docs е разноврсна алатка која може да се користи за различни цели. Некои луѓе го користат како едноставен процесор на текст, додека други создаваат сложени документи со слики, графикони и вградени медиуми. Google Docs може да биде и колаборативна алатка, дозволувајќи им на повеќе корисници да работат на ист документ истовремено.

Сподели пост

Говор на текст

img

Transkriptor

Конвертирајте ги вашите аудио и видео фајлови во текст