Што е софтвер за аудио транскрипција?

Напреден софтвер за аудио транскрипција претставен со монитор со аудио бранови форми и слушалки
Ослободете ја моќта на дигиталната трансформација: Софтвер за аудио транскрипција

Transkriptor 2021-12-16

Софтверот за аудио транскрипција е технологија која може автоматски да ја конвертира говорната аудио содржина во пишан текст. Користи напредни алгоритми и техники за машинско учење за да го обработи аудио влезот и да генерира текстуална транскрипција. Овој софтвер може да ги анализира моделите на говор, да препознава зборови и фрази и да ги претвори во пишана форма.

Користење на софтвер за аудио транскрипција наспроти рачна транскрипција

Изборот помеѓу софтверот за аудио транскрипција и рачната транскрипција зависи од различни фактори, вклучувајќи ја точноста, контекстуалното разбирање, временските ограничувања, буџетските размислувања и барањата на проектот.

Автоматизираниот софтвер ги има следните предности/недостатоци:

 • Брзина: Софтверот за транскрипција е многу побрз од човечки препишувач во конвертирањето на аудио во текст.
 • Ефтино : за голем обем на аудио податоци, софтверот е буџетски во споредба со рачната транскрипција.
 • Ограничувања: се бори со разбирање на нијанси во човечкиот говор, како што се иронија или сарказам, како и акценти, дијалекти, софистицирана терминологија и преклопувачки гласови.

Од друга страна, мануелната транскрипција ги има следните предности/недостатоци:

 • Разбирање на контекстот: Онаму каде што машината може да пропадне, човечките препишувачи можат да го разберат контекстот и акцентите и да донесат суд.
 • Точност: кога аудиото има сложен речник, неколку звучници или слаб квалитет на звукот, човечкиот транскриптор може да понуди поголема точност.
 • Одзема време : рачната транскрипција трае подолго, особено за големи количини на аудио податоци.
 • Скапи : Услугите за рачна транскрипција обично се поскапи од софтверот, особено за големи количини.

На крајот, одлуката треба да се заснова на внимателна евалуација на овие фактори и специфичните потреби на секој проект за транскрипција. Со оглед на неговата ефикасност, цена и брзина, користењето на автоматски софтвер за добивање транскрипти на аудио датотеки е подобар начин.

Зошто софтверот за аудио транскрипција станува се попопуларен?

Со доаѓањето на вештачката интелигенција од говор во текст , неодамна се зголеми употребата на конвертори од говор во текст. Софтверот за говор во текст им овозможува на новинарите да добиваат автоматски транскрипти од аудио со многу побрзи стапки од порано. Ова е многу ценето од оние кои треба да се фокусираат на други задачи додека чекаат нивните автоматски транскрипти од аудио да се појават.

софтвер за аудио транскрипција

Кои се некои одлични софтвери за транскрипција?

Од клучно значење е да се запознаете со врвниот софтвер за транскрипција за поединци кои бараат ефективни начини за преведување на аудио во пишан текст. Овде се наведени некои од значајните производи кои моментално се на пазарот:

 • Транскриптор : Транскриптор има илјадници редовни клиенти кои се безбедни знаејќи дека ќе бидат исполнети. Студенти, новинари, истражувачи и други професионалци се меѓу оние за кои обезбедуваме. Тие го поставуваат своето аудио и добиваат автоматска транскрипција од тоа аудио за само неколку минути.
 • Happyscribe : Оваа услуга за аудио транскрипција работи на над 60 јазици. Отвора простор и за уредување и лекторирање. Дополнително, Happy script ви овозможува да синхронизирате алатки од трети страни за да го олесните прилагодувањето на искуството.
 • Rev : Тоа е повеќе услуга за рачна транскрипција отколку софтвер за аудио транскрипција. Ви наплаќа 1 и четвртина долар за минута снимање. Тврдат дека работата ќе биде завршена за 12 часа.
 • Amberscript : Amberscript има опции за рачна и автоматска транскрипција. Тој е поддржан од компании како Нетфликс, Дизни и Мајкрософт. Тоа е робустен и доверлив софтвер за транскрипција на аудио и видео.
 • Нијанса : оваа алатка наликува на полноправна алатка за продуктивност. Ви овозможува да го контролирате секој дел од процесот на креирање документи само со вашиот глас. Тоа е огромен софтвер за аудио транскрипција за креирање проекти.
 • Тринт : Тринт е еден од одличните софтвери за работа со аудио транскрипција со вештачка интелигенција. Има многу опции за збогатување на вашето искуство. Можете да правите работи како што се доделување имиња на звучници и оставање потсетници. На крајот, можете да го извезете нештото
 • Otter.ai : Со Видра, можете да правите многу работи освен вообичаената транскрипција. Можете да додавате белешки, клучни фрази и визуелни слики. Можете да го обучите алгоритмот за одредени гласови да ги повикува во иднина.

Зошто Transkriptor е најдобар софтвер за транскрипција?

Транскриптор е една од поистакнатите алатки за транскрипција на пазарот. Еве ги причините зошто Transkriptor се смета за најдобра достапна програма за транскрипција:

 • Брз: Transkriptor е побрз од неговите конкуренти. Го зема вашето аудио и го испорачува финалниот производ за помалку од половина од времетраењето на вашето оригинално аудио.
 • Точност: Transkriptor гарантира повеќе од 90 проценти точност.
 • Леснотија на уредување: Можно е да го уредите финалниот текст со нашиот софтвер за аудио транскрипција доколку сакате да поправите какви било грешки потоа.
 • Компатибилност: Поддржува многу формати како што се mp3, mp4 и повеќе. Дури и ако датотеката има различен формат, можно е да се користат онлајн алатки како што се конвертио или облак конверт и да се направи за неколку минути.
 • Јазична поддршка: Поддржува и повеќе од 40 јазици, така што без разлика кој јазик е аудиото, можете да ја добиете текстуалната верзија без никаков проблем.
Кој е најпопуларниот софтвер за транскрипција?

Тие вклучуваат софтвер како Happyscribe, Otter и Transkriptor. Сите софтвери за транскрипција прават слична задача, но Transkriptor нуди најдобар квалитет и најниска цена (5% од она што чини другиот софтвер за транскрипција).

Сподели пост

Говор на текст

img

Transkriptor

Конвертирајте ги вашите аудио и видео фајлови во текст