Како да конвертирате аудио во текст за наглуви

Аудио до текст за тешко слушање сцена покажува сребрена коса во слушалки кои работат на сино осветлено биро со очила.
Искористете ги алатките кои го претвораат звукот во пишување во тешки ситуации на слушање.

Transkriptor 2022-11-11

Што е тешко слух?

Луѓето со благо до тешко губење на слухот се нарекуваат „ наглуви “. Луѓето кои имаат проблем со слухот обично разговараат едни со други. Слушни помагала, кохлеарни импланти и други помагала, како и титловите, може да им помогнат да слушаат подобро.

Што е губење на слухот?

Губење на слухот е неможност да се слушне како и некој со нормален слух (прагови на слух од 20 dB или подобро во двете уши). Губењето на слухот може да варира од блага до тешка до длабока. Може да влијае на едното или двете уши, што го отежнува слушањето на разговорниот говор или гласните звуци.

Тоа може да се случи во различни периоди од животот на една личност. Има многу работи кои можат да го отежнат слушањето. Некои од нив се:

 • Стареење
 • Гласни звуци
 • Инфекции за време на бременоста
 • Повреда
 • Лекови
 • Вродени абнормалности
 • Гените
 • Физички фактори
Личност со тешко слух

Што може да предизвика да бидете наглуви?

Кои се предизвиците со кои се соочуваат луѓето со оштетен слух?

Подолу се дадени неколку проблеми кои го прават животот попредизвикувачки за луѓето со наглув:

 • Јавни соопштенија: Неможноста да се слушнат јавни објави е многу чест проблем кај луѓето.
 • Лесно се шокирате: Луѓето со оштетен слух лесно се вџашуваат кога некој ќе им пријде одзади.
 • Вербална комуникација: Тие обично не можат јасно да слушнат што велат другите луѓе. Значи, можеби ќе им треба помош.
 • Интеракцијата во темница е тешка: комуникацијата во темни или слабо осветлени средини е исклучително тешка за луѓето со оштетен слух.

Кои се опциите за третман?

Луѓето кои имаат проблем со слухот можат да изберат од повеќе начини да добијат помош. Меѓу изборите:

 • Слушни помагала: Тие се мали уреди кои се вклопуваат во увото и им помагаат на луѓето да слушаат подобро. Тие помагаат да се направат звуците погласни за полесно да слушате што се случува околу вас.
 • Други помошни уреди: Некои примери на уреди за помош се натписи на видеа и FM системи, кои користат микрофон за звучникот и приемник за слушателот.
 • Кохлеарни импланти: Ако губењето на слухот е полошо, кохлеарен имплант може да помогне. Ги зема звуците и ги претвора во електрични сигнали.

Како да конвертирате аудио во текст за наглуви

Луѓето кои се D/глуви или имаат оштетен слух користат различни методи на комуникација. Ако не сакате да имате операција или да користите импланти, тоа е добар начин да го конвертирате звукот во текст со помош на апликации или на веб.

Како да конвертирате функција говор во текст на вашиот телефон

Вистински дискусии, кои се случуваат во реално време, со јазик кој е точен и едноставен за читање.

Функцијата говор во текст им дава на корисниците можност да ги читаат нивните разговори, да ги идентификуваат звучниците во тие разговори и да комуницираат полесно од кога било досега, без оглед на слухот на корисниците.

Ако имате способност за слух, полесно е да ја користите оваа одлика на вашиот телефон бидејќи е попрактично да носите телефон во споредба со лаптоп или компјутер. Постојат некои апликации што можете да ги користите на вашиот телефон.

Како да ја активирате функцијата аудио во текст на телефонот

„Глас во текст“ веќе ќе биде овозможен на вашиот уред. Сепак, можете да бидете сигурни дека вашиот јазик е преземен за подобрени перформанси. Следете ги чекорите подолу:

 1. Најдете и отворете ја апликацијата Google на вашиот паметен телефон.
 2. Допрете ја иконата на вашиот профил во горниот десен агол и отворете Поставки.
 3. Одете до Глас > Офлајн препознавање говор и погрижете се вашиот јазик да се преземе.-
 4. Јазиците на списокот се оние што функцијата аудио-во-текст ќе ги препознае додека зборувате.
 5. Аудио-во-текст работи со многу различни јазици.
 6. За јазиците со акценти или повеќе знаци во азбуката, преносот глас во текст може да биде полесен за користење отколку тастатурата.
 7. Одете во картичката Сите за да најдете други јазици што ја поддржуваат оваа функција.

Како да користите аудио во текст на телефонот

Може да почнете да користите глас за да диктирате текст веднаш, во која било апликација во која обично пишувате со тастатурата на екранот.

 1. Стартувајте која било апликација во која можете да пишувате, како што се е-пошта или пораки, па допрете во полето за текст за да се појави тастатурата на екранот.
 2. Допрете ја иконата за гласовно внесување, која изгледа како микрофон.
 3. На тастатурата Gboard (стандардно за многу телефони со Android), таа е во горниот десен агол на тастатурата. Ако користите друга тастатура, можеби таа е на друго место. Во популарната тастатура Swype, на пример, допрете и задржете го копчето за запирка за да го добиете микрофонот.
 4. Додека некој зборува, треба да видите дека вашиот говор автоматски се претвора во текст.
 5. Ако користите некои тастатури (како Swype или Grammarly), може да видите прозорец со копче за микрофон додека диктирате. Допрете го ова за да наизменично се менува снимањето и паузирањето.
 6. Кога ќе заврши говорот, вторпат допрете ја иконата за гласовен внес за да го уредите преведениот текст како што обично го уредувате, а потоа Испрати или зачувај го текстот по желба.

Сподели пост

Говор на текст

img

Transkriptor

Конвертирајте ги вашите аудио и видео фајлови во текст