Како да се транскрибира VLC аудио?

Графички прикажување VLC процес на аудио транскрипција со симболи на плеери, звучни бранови, истакнување на аудио до текст.
Препиши VLC аудио фајлови за ефикасна документација.

Transkriptor 2023-02-11

Што го прави VLC одличен медиа плеер?

 1. Компатибилност: VLC репродуцира речиси секаков вид видео-датотека и аудио датотека, што ја елиминира потребата од инсталирање на повеќе медиа плеери на вашиот компјутер.
 2. Приспособување: VLC им овозможува на корисниците да приспособат различни аспекти на плеерот, како што се интерфејсот, копчињата за пристап и поставките за репродукција.
 3. Стриминг: VLC пренесува медиуми преку интернет, што ви овозможува да репродуцирате преноси во живо од веб-локации или други уреди на вашата мрежа.
 4. Снимање: VLC им овозможува на корисниците да снимаат аудио и видео од нивниот компјутер, што е корисно за снимање преноси во живо или создавање видео упатства.
 5. Отворен извор: VLC е софтвер со отворен код, што значи дека е бесплатен за преземање и користење, а неговиот изворен код е достапен за секој да го провери или измени.
 6. Крос-платформа: VLC е достапен за Windows, Mac, Linux и мобилни платформи, така што се користи на кој било уред што го имате. Исто така, VLC е на Google Play Store за корисници на Android и AppStore за корисници на iOS.
 7. Дополнителни функции: VLC има многу дополнителни функции како поддршка за преводи и видео ефекти, а исто така VLC конвертира различни видео и аудио формати. На пример, VLC го конвертира OGG форматот во MP3 формат; или WAV датотеки во MP4.

Како да конвертирате аудио во текст со VLC Player?

VLC, како медиа плеер, нема вградена услуга за транскрипција. Сепак, ви овозможува да репродуцирате аудио датотеки, за да можете да користите посебен софтвер за транскрипција за да го транскрибирате аудиото.

За видео транскрипција, следете ги истите чекори.

За да препишете аудио со помош на VLC плеер:

Отворете го VLC плеерот и изберете „Медиа“ од лентата со мени.

 1. Кликнете на „Отвори датотека“ и одете до аудиодатотеката што сакате да ја препишете.
 2. Откако ќе се вчита датотеката, кликнете на копчето „Пушти“ за да започне аудиото.
 3. Додека се репродуцира звукот, користете посебен софтвер за транскрипција за да го препишете звукот.
 4. Алтернативно, можете да го снимате звукот додека се репродуцира во VLC-плеерот користејќи го копчето „Record“ на главниот интерфејс.
 5. Откако ќе го снимите аудиото, користете софтвер за транскрипција на снимената датотека за да го препишете аудиото.
 6. Друга опција е да користите онлајн услуги за транскрипција за бесплатна транскрипција.

Алтернатива за транскрипција на аудио со VLC е користење на ножната педала.

Како да се користи VLC ножната педала?

 • Приклучете го вашиот USB педал за нозе и стартувајте го VLC Media Player.
 • Отворете поддржана медиумска датотека и започнете со препишување.
 • VLC Foot Pedal ви дозволува да ја користите вашата USB педала за да започнете, запирате, премотувате назад и брзо напред додека препишувате.

Како рачно да се транскрибира VLC аудио?

Иако рачното препишување е релативно потешко и одзема повеќе време, овој метод дава поголема точност.

 • Отворете ја аудио или видео датотеката што сакате да ја препишете.
 • Отворете документ на Microsoft Word.
 • Стартувајте ја видео или аудио датотеката и пишувајте истовремено.
 • Користете кратенки на тастатурата за паузирање или репродукција на датотеките.
 • На крајот, ќе имате текстуална датотека (.txt или doc) и ќе го зачувате документот со саканото име на датотеката.

Како да креирате автоматизирани преводи и затворени натписи користејќи VLC Media Player?

VLC Media Player нема вградена функција за создавање автоматизирани преводи и натписи. Сепак, можно е да користите посебен софтвер за да генерирате преводи за вашето видео, а потоа да користите VLC за да ги прикажете.

Еден начин да го направите ова е да користите софтвер за говор во текст кој генерира датотека со титл во различни формати, како што се SRT или VTT.

Откако ќе ги генерирате преводите, можете да ги додадете во вашето видео во VLC следејќи ги овие чекори:

 1. Отворете го VLC плеерот и изберете „Медиа“ од лентата со мени.
 2. Кликнете на „Отвори датотека“ и одете до видео датотеката во која сакате да додадете преводи.
 3. Откако ќе се вчита датотеката, кликнете на копчето „Превод“ на главниот интерфејс.
 4. Кликнете на „Додај датотека со превод“ и одете до датотеката со превод што сакате да ја користите.
 5. Преводите сега ќе бидат прикажани на видеото.

Најчесто поставувани прашања

VLC (VideoLAN.org) е бесплатен мултимедијален плеер и рамка со повеќе платформи со отворен код кој ги репродуцира повеќето мултимедијални датотеки и разни протоколи за стриминг.

Сподели пост

Говор на текст

img

Transkriptor

Конвертирајте ги вашите аудио и видео фајлови во текст