Како да транскрибирате цитати од видео

Слика на компјутерски екран со видео плеер и текстуален документ, кој го прикажува процесот на препишување цитати од видеото.

Без оглед на големината, форматот или јазикот на датотеката што се користи во видео-датотеките, можете да препишувате цитати од видеата користејќи услуги за транскрипција. Овие услуги заштедуваат многу време и имаат одлична прецизност за цената.

Што е Цитат?

Цитат е повторување на реченица, фраза или пасус од говор или текст што некој го кажал или напишал.

Зошто ви се потребни цитати?

Еве ги причините за користење на цитати:

 • За зајакнување на вашите идеи
 • Тие кажаа подобро
 • Да бидам покредибилен
 • За да го покажете вашето знаење
 • За да додадете разновидност
 • Да додадам хумор
 • За зајакнување на аргументот

Кој има корист од користење на софтвер за видео транскрипција?

Еве некои содржини што треба да ги земете во предвид за аудио транскрипција:

Разговори во живо

 • Презентации,
 • Настани
 • Конференции
 • Сесии со прашања и одговори
 • Акробации за односи со јавноста

Поткасти

 • Комплетни подкасти
 • Гостинот/интервјуата на вашите подкасти

Музички видеа/Аудио

 • Текст
 • Настап еден на еден (во живо).

Други вклучуваат;

 • Како да се водичи/објаснувачи
 • Осврти на производи
 • Студии на случај/ Сведоштва
 • Упатства
 • Документарни филмови/ Интервјуа
 • Вебинари
цитати од видеото

Зошто треба да препишувате цитати од видео?

1. Подобрете ја пристапноста

Обезбедувањето текстуална верзија е докажано дека го зајакнува вашето видео оптимизација. Транскрипциите може да им помогнат и на луѓето кои живеат во средини чувствителни на бучава или кои имаат бавен интернет и не можат да вчитуваат видео содржини.

2. Зголемете го SEO

Транскрипцијата на аудио, во суштина, може да се оптимизира за одреден збор. Ова ќе привлече повеќе гледачи бидејќи едноставното пребарување на зборови во текст ќе им овозможи на гледачите лесно да ги најдат вашите видеа.

3. Зголемете го ангажманот

Со додавање текст на видеата, транскрипцијата им овозможува на гледачите да добијат подобро искуство од видеото што помага да се зголеми нивниот целокупен ангажман и искуство.

Како да конвертирате видео во текст?

Може да користите алатки за транскрипција како Google Docs во Chrome за да конвертирате видео (mp4, mov) датотеки во текстуални датотеки. Следете ги чекорите подолу за да го конвертирате видеото во формат на текстуална датотека:

1. Поставете ја вашата видео датотека

 • Со еден клик, можете да ја увезете вашата датотека од каде било, вклучувајќи го вашиот лаптоп, Google Drive, видеата на YouTube или Dropbox .
 • Проверете дали сте го уредиле видеото пред да го поставите.

2. Одредете го јазикот на звукот

 • Можете да изберете помеѓу оригиналниот јазик и различен јазик. Изберете го јазикот и за вашата видео содржина.

3. Изберете „Автоматска транскрипција“ од менито.

 • Изберете гласовно пишување „Генерирана од машина“ или „Создадено од човек“ (кои се достапни во некои услуги за транскрипција)
 • Може да го отстраните шумот во заднина пред да го препишете звукот.
 • Изберете Elements од левото мени, проследено со „Auto Transcrib Audio“ под Преводи.
 • Сега е прикажана вашата целосна транскрипција. Доколку е потребно, ревидирајте ја транскрипцијата.

4. Земете го вашиот препис

 • Вашата видео-датотека ќе се претвори во транскрипција на текст преку софтвер за автоматска транскрипција. Процесот на транскрипција трае само неколку минути, во зависност од должината на видеото.

5. Кликнете на „Извези“

 • Откако ќе се одлучите за формат на текст, кликнете на копчето Преземи.
 • Тоа е тоа; вашето видео снимање е претворено во транскрипција на текст благодарение на технологијата за препознавање говор.
 • Можно е да се извезуваат временски печати, ознаки и имиња на звучници.

Најчесто поставувани прашања (ЧПП)

На кои јазици можам да направам транскрипција на мојата видео датотека?

Ќе можете да ги конвертирате вашите аудио датотеки на повеќе јазици во зависност од софтверската програма што ја користите. Повеќето од нив поддржуваат над 120 јазици, дијалекти и акценти, вклучувајќи шпански, француски и други.

Колку е точно префрлањето на видеото во текст?

Точноста на услугите за видео автоматска и човечка транскрипција е 85% и 99%, соодветно. Автоматската транскрипција е многу побрза и работи добро кога треба брзо да конвертирате аудио во текстуални документи и не ви пречи да ја коректорирате конечната транскрипција.

Во кои формати можам да ја извезам мојата видео датотека?

Вашите висококвалитетни видео транскрипти може да се извезат во повеќе формати на текст и титл, како што се обичен текст (.txt), документ на Microsoft Word (.docx) и PDF (.pdf). Можно е извоз на временски печати, моменти и имиња на звучници. Поголемиот дел од програмите исто така вклучуваат бесплатен конвертор на датотеки со титл и уредник за транскрипција.

Може ли да го транскрибирам видеото во текст?

Можете да го направите тоа сами или да ангажирате професионална услуга за транскрипција или транскрипционери. Може да биде повеќе Може да одзема време во споредба со користењето на софтверски програми за транскрипција кои обезбедуваат транскрипција во реално време.

Споделете ја објавата:

Најсовремена вештачка интелигенција

Започнете со Transkriptor сега!

Поврзани написи

конвертирај глас во текст
Transkriptor

Претворете го вашиот глас во текст!

Користењето софтвер за автоматска транскрипција за претворање на гласот во текст има моќ да го промени вашиот бизнис. Софтверот за конверзија од глас во текст е автоматски, лесен за користење

текстуален диктат
Transkriptor

Како да се направи текст диктат?

Диктирањето на текстот го промени начинот на кој можете да комуницирате со луѓето ширум светот. Со напредокот на технологијата, станува сè полесно да се допре до луѓето од сите култури

апликација за транскрипција на аудио
Transkriptor

Користење на апликација за транскрипција на аудио

Користење на апликација за транскрипција на аудио Како што технологијата, интернетот и социјалните медиуми продолжуваат да растат во популарност, нова индустрија на кариери станува возможна. Дополнително, се појавуваат нови или