Како да користите апликација за разговор со текст?

Интерфејс прикажување на апликација за диктација, прикажување на транскрипција од глас до текст.
Истражена апликација за стриминг на разговори со текст.

Transkriptor 2022-04-11

Проценето време за читање: 5 minutes

Дали сте во кариера која бара вредно истражување преку интервјуа? Што ако барате начини да го искористите вашето време поефикасно? Ако одговоривте потврдно на едно од овие прашања, можеби вреди да се разгледа апликацијата разговор со текст. Истражувачите во широк спектар на области гледаат високо ниво на придобивки преку користење на апликација разговор со текст, повикувајќи се на потребата да се разберат основите и различните намени.

Што е апликација за разговор со текст?

Апликацијата разговор со текст е алатка која го претвора звукот во текст, обично во реално време. Наместо да го снима звукот и да се вклучи во рачна транскрипција, апликацијата го ублажува овој товар и го претвора аудиото во употреблив текст преку едноставна процедура за прикачување. За разлика од софтверот за кој е потребна интернет-врска, можете да користите апликација разговор со текст од вашиот телефон, овозможувајќи преносливост и неограничен пристап до придобивките. Покрај тоа, како истражувач, најверојатно спроведувате чести интервјуа кои треба да бидат на хартија за да произведувате написи, есеи, блогови и други информативни ставки. Наместо да се обидувате да го запишете секој клучен детал, можете да користите апликација за да бидете присутни во моментот и да го отстраните товарот за рачна транскрипција од вашата чинија.

Како да користам апликација за разговор со текст?

Користењето апликација за разговор со текст е едноставен процес. Постојат два различни начини за користење на апликација: во реално време или преку поставување аудио датотека. Излезот од двата методи дава исти квалитетни резултати. Подолу е упатство за секој метод.

Препишување аудио во реално време

Кога препишувате аудио во реално време, првиот чекор е да ја отворите апликацијата разговор со текст. Многу апликации работат врз основа на мобилни податоци наместо интернет-врска, што ви дава можност да се поврзете од каде и да имате услуга. Откако ќе ја отворите апликацијата, ќе започнете да снимате аудио преку апликацијата. Честопати, некои апликации ќе го конвертираат текстот како што се случува. Откако ќе го завршите интервјуто, ќе ја завршите аудиоснимката и ќе уживате во вашиот употреблив текст.

Поставување на претходно снимена датотека

Процесот на искористување на апликацијата разговор со текст е многу сличен на претходно снимените аудио датотеки во споредба со транскрипцијата на аудио во реално време. Критичната разлика е во тоа што нема да снимате аудио преку апликацијата. Наместо тоа, ќе ја поставите вашата аудио датотека во апликацијата. Откако ќе го поставите вашето аудио, апликацијата ќе ја започне транскрипцијата, произведувајќи го истиот употреблив текст како методот на конверзија во реално време.

Кои се придобивките од користењето на апликацијата Talk to Text како истражувач?

Истражувачите извлекуваат различни придобивки од користењето на апликацијата разговор со текст, како Transkriptor. Првата придобивка е можноста да бидете присутни во вашето интервју. Ако се трудите да фаќате белешки, веројатноста е дека вашето целосно внимание не е насочено кон личноста што ја интервјуирате. Ова може да создаде помалку од идеално опкружување за интервју, што ќе го направи корисно користењето на апликацијата за разговор со текст. Дополнително, апликацијата гарантира дека сите клучни детали се снимени. Ова ви дава целосно пишување на интервјуто за да се повикате кога ќе започнете да ја пишувате вашата статија.

Истражувачите честопати треба да го спомнат интервјуто во текот на нивниот труд. Со целосна копија од интервјуто во текстуална форма, можете да изберете директни цитати за да ги вметнете во вашата статија или научно дело, додавајќи кредибилитет на вашата работа. Исто така, многу од интервјуираните претпочитаат да имаат напишани директни цитати за да не се извртуваат нивните зборови, што ќе ви овозможи да ги задоволите и интервјуираниот и публиката.

Можеби една од најголемите придобивки што ги уживаат истражувачите е ослободувањето време во нивните зафатени распореди. Рачното препишување аудио во текст може да потрае со часови, што ви дава минимално време да работите на други важни задачи. Апликацијата за разговор со текст што работи заедно со вас го елиминира овој товар, овозможувајќи ви можност да спроведете дополнителни интервјуа и да создадете повеќе работа. Понатаму, јазичните бариери стануваат се поприсутен проблем бидејќи глобализацијата продолжува да се зголемува. Разновидна апликација за разговор со текст, како Transkriptor, доаѓа со можност за прифаќање различни јазици и дебели акценти, што доведува до јасен, концизен и употреблив текст.

Најчесто поставувани прашања

Услугата разговор со текст го користи интернетот за да го транскрибира звукот во употреблив текст. Спротивно на тоа, апликацијата разговор со текст може да се направи од удобноста на вашиот паметен телефон или друг мобилен уред. Многу истражувачи претпочитаат да користат апликација бидејќи интервјуата често се спроведуваат надвор од локацијата. Ова ви овозможува да го транскрибирате аудиото во реално време наместо да чекате додека не се поврзете на интернет.


financial data

Силната апликација веќе доаѓа со карактеристики кои помагаат во неточноста; сепак, постојат чекори што можете да ги преземете за да го максимизирате излезот. Прво, спроведете интервјуа и снимајте аудио во просторија што има минимален шум во позадина. Дополнително, проверете дали микрофонот е отворен за да може лесно да се открие говорот. И двата од овие едноставни чекори можат да додадат точен и ефикасен резултат.


a guy that types on his notebook

Следните чекори

Преминот кон апликација за разговор во текст треба да биде лесна одлука за истражувач. Постојат различни поволности во кои можете да уживате, од дополнителна практичност и прецизни транскрипции до намалување на јазичните бариери и заштеда на време. Transkriptor им помогна на десетици истражувачи да ги искористат предностите на опипливите придобивки што ги обезбедува нивната апликација. Толку сме сигурни во нашата апликација што на корисниците им нудиме бесплатен пробен период за да ги видат ексклузивните придобивки сами. Посетете член на тимот денес за да започнете.

Сподели пост

Говор на текст

img

Transkriptor

Конвертирајте ги вашите аудио и видео фајлови во текст