Како да конвертирате WMA во текст

Wma во текст, интуитивен интерфејс кој ги трансформира WMA аудио датотеки во текстуална содржина на дигитална табла.
Препиши ги WMA датотеки на текст.

Transkriptor 2023-05-22

За да конвертирате аудио датотека WMA или било која видео датотека во текст , можете да користите услуга од говор во текст или софтвер за препознавање говор кој е способен за транскрипција на аудио датотеки со технологија за вештачка интелигенција.

Како да конвертирате WMA датотека во текст

За да конвертирате аудио (aac, AIFF, ogg, wav,…) или видео (wma, mov, avi,…) датотеки во текстуални датотеки, можете да користите софтверски програми за транскрипција погодни за корисникот/функции од говор во текст , како и онлајн страници за конвертор на текст. Оттука, рачната транскрипција е значително подобрена со услугите за транскрипција.

За да конвертирате аудио WMA-датотека во формат на текстуална датотека, следете ги чекорите подолу:

1. Поставете ја вашата WMA датотека

 • Можете да испраќате датотеки од каде било, вклучувајќи го вашиот лаптоп, Google Drive, YouTube или Dropbox, со еден клик.

2. Изберете го јазикот на Аудио

 • Можете да изберете помеѓу оригиналниот јазик и различен јазик. Изберете го јазикот и за вашите аудио транскрипти.
човек кој гледа видео на својот лаптоп

3. Кликнете на „Автоматска транскрипција“

 • Изберете „Генерирана машина“ или „Создадена од луѓе“ (кои се достапни во некои услуги за транскрипција)
 • Можете да го отстраните шумот во заднина и да го исечете, поделите и скратите звукот пред да го препишете.
 • Потоа, изберете Elements од левото мени, проследено со „Auto Transcrib“ под Преводи.
 • Вашата автоматска транскрипција сега е видлива. Користејќи уредувач на текст, направете ги потребните промени во транскрипцијата.

4. Земете го вашиот препис

 • За само неколку минути, софтверот за автоматска транскрипција ќе ја претвори вашата WMA-датотека во транскрипција на текст (во зависност од должината на вашата датотека).

5. Кликнете на „Извоз“ и изберете го претпочитаниот формат на датотека.

 • Кликнете на Опции без да излезете од страницата со преводи и изберете го форматот на датотеката што го сакате
 • Можете да ги извезувате вашите WMA транскрипти во различни формати на текст и титл, вклучувајќи обичен текст (.txt), документ на Microsoft Word (.docx), PDF (.pdf), SubRip (.srt), VTT…)
 • Можно е да се извезуваат временски печати, ознаки и имиња на звучници. Огромното мнозинство од нив, исто така, вклучуваат бесплатен конвертор на датотеки со титл и уредник за транскрипција.
 • Откако ќе изберете формати на текст, кликнете на копчето Преземи .
 • Тоа е сè што има во тоа; сега ја имате транскрипцијата на текстот.

Најчесто поставувани прашања

WMA-датотеката е аудио датотека во формат на контејнер на Microsoft Advanced Systems Format (ASF). Зачувува аудио податоци што се кодирани со Windows Media Audio (WMA), WMA Pro, WMA Lossless или WMA Voice кодеците. Објектите на метаподатоци како што се насловот, изведувачот, албумот и жанрот на песната се исто така во датотеките WMA.

Можете да отворате WMA-датотеки со различни аудио плеери, вклучително и Microsoft Groove Music и Microsoft Windows Media Player (и двата се во комплет со Windows), VideoLAN VLC медиа плеер (мултиплатформа), Audacious (Linux) и Nullsoft Winamp (Windows).

Повеќето од услугите за автоматска и човечка транскрипција на аудио конверторите имаат стапки на точност од 85% и 99%, соодветно. Кога треба брзо да конвертирате аудио во текстуални документи и не ви пречи да ја лекторирате конечната транскрипција, автоматската транскрипција е многу побрза и добро функционира.

Сподели пост

Говор на текст

img

Transkriptor

Конвертирајте ги вашите аудио и видео фајлови во текст