Како да го конвертирате OGG во текст

Фокусиран поединец кој носи слушалки седи пред микрофон и компјутерски монитор
Уредување и транскрипција на аудио од OGG датотеки за беспревртен текст конверзија искуство

Transkriptor 2022-12-16

Како да го конвертирате OGG во текст

За да го конвертирате OGG во формат на текстуална датотека, следете ги чекорите подолу:

 1. Поставете ја вашата OGG датотека
 2. Увезете ја вашата датотека од вашиот лаптоп, Google Drive, Youtube или Dropbox.
 3. Изберете го јазикот на аудиото
 4. Го избирате различниот јазик, како и оригиналниот јазик. Исто така, изберете го јазикот на кој се вашите аудио транскрипти.
 5. Кликнете на „Автоматска транскрипција“.
 6. Изберете помеѓу „Генерирана машина“ и „Создадена од луѓе“ (кои се достапни во некои услуги за транскрипција)
 7. Пред да го препишете звукот, отстранете го шумот од заднината, исечете го, поделете го и скратете го.
 8. Од левото мени, изберете Elements и потоа „Auto Transcrib Audio“ под Преводи.
 9. Сега ќе се прикаже вашата автоматска транскрипција. Уредете ја транскрипцијата по потреба со помош на уредувач на текст.
 10. Софтверот за автоматска транскрипција ќе ја конвертира вашата аудио датотека OGG во транскрипција на текст.
 11. Кликнете на „Извоз“ и изберете го претпочитаниот формат на датотека.
 12. Извезете го вашиот OGG препис во различни формати на текст и формати на титлови, како што се обичен текст (.txt), документ на Microsoft Word (.docx), PDF (.pdf), SubRip (.srt), VTT…)
 13. Откако ќе го изберете форматот, кликнете на копчето Преземи.

Како да репродуцирате датотека OGG ?

Потребен ви е медиа плеер во комплет со вашиот уред за да отворите датотека OGG. Ако имате Windows OS, бројни медиа плеери ќе отворат датотека со OGG формат. Овие медиа плеери вклучуваат:

 • VLC Media Player
 • Windows Media Player
 • Microsoft Groove Music
 • Nullsoft Winamp

Од друга страна, ако имате macOS, можете да ја отворите вашата OGG датотека на овие медиа плеери:

Кои се предностите на форматот на датотеката OGG?

 • Квалитет: Обезбедува компресија додека го одржува квалитетот на мултимедијалните датотеки. Датотеката OGG има повисок квалитет на звук од датотеката mp3. Дури и со помала бит-стапка од другите формати, OGG прикажува датотеки со висок квалитет.
 • Без трошоци: е со отворен код и без лиценца, што го прави идеален за оние кои сакаат да користат достапни формати за пренос или продажба на музика.
 • Заглавие на коментари: содржи заглавие каде што може да се напишат коментари за аудио датотеката. Оваа информација му помага на корисникот со информациите за датотеката.

Најчесто поставувани прашања

Што е датотека OGG?

Датотеката OGG, како MP3-датотеката, е аудио датотека која обично складира музика. Содржи аудио податоци зачувани во формат на контејнер OGG. Метаподатоците за песната, како што се информациите за изведувачот и податоците за песната, може исто така да бидат вклучени во датотеките OGG.

Што е текстуална датотека?

Текстуалните датотеки генерално се однесуваат на .txt, едноставен тип на датотека што содржи само неформатиран текст.

Сподели пост

Говор на текст

img

Transkriptor

Конвертирајте ги вашите аудио и видео фајлови во текст