Како да конвертирате mp4 во текст

Transkriptor 2022-03-15

Најлесен начин да конвертирате mp4 во текст.

Како да се транскрибира MP4 во текст?

1. Пријавете се

Ние поддржуваме широк спектар на формати. Но, ако имате некоја датотека што има редок и уникатен формат, треба да ја конвертирате во нешто повообичаено како mp3, mp4 или wav.

2. Поставете го вашиот глас.

Ние поддржуваме широк спектар на формати. Но, ако имате некоја датотека што има редок и уникатен формат, треба да ја конвертирате во нешто повообичаено како mp3, mp4 или wav.

3. Оставете ни ја транскрипцијата.

Transkriptor автоматски ќе ја транскрибира вашата датотека за неколку минути. Кога вашата нарачка ќе заврши, ќе добиете е-пошта со известување дека вашиот текст е подготвен.

4. Уредете и извезете го вашиот текст

Најавете се на вашата сметка и наведете ги завршените задачи. Конечно, преземете ги или споделете ги датотеките за Транскрипција.

Еден сајт го прави сето тоа.

Користете ја контролната табла на Transkriptor за да ги направите сите промени што ви се потребни.

Чувајте ги вашите датотеки.

поправете ситни грешки.

подредете ги имињата на говорниците.

сменете ја должината на пасуси…

не мора да користите друга алатка.

video calls can be recorded as mp4 and converted to text
Student records and converts mp4 to text

Размислувајте 4 пати побрзо.

Пишувањето на вашите мисли е застарено. Зборувајте ги гласно.

Претворете го гласот во текст со Transkriptor.

Дајте им одмор на рацете.
Нема потреба да правите повеќе ракопис

Премногу пишувате и пишувате со рака во секојдневниот живот.

Штета е што ова звучи вообичаено. Затоа што луѓето
не се наменети да седат и да пишуваат во текот на денот.

Ја трошите својата енергија.

Student records and converts mp4 to text
Да знаете како да конвертирате mp4 во текст не е особено тешко, но може да потрае долго време. Точноста и читливоста на текстуалната датотека на крајот ќе зависат и од тоа како ќе ја препишете. Значи, кој е најлесниот начин да се конвертира mp4 во текст? Постојат различни опции, за кои ќе разговараме подолу.

Што е конверзија на mp4?

Датотеката mp4 е видео датотека , а не само аудио. Процесот на неговото претворање во текст се нарекува транскрипција, а вашите опции се во основа исти како и за само аудио датотеки. На крајот на краиштата, тоа е делот што го претворате во текст.

Зошто да се конвертира mp4 во текст?

Има многу причини зошто можеби сакате да го претворите видеото во текстуална датотека. Без разлика дали сте новинар, истражувач или продавач, еве зошто можеби сакате да го претворите mp4 во текст.

Пренаменете ги вашите MP4 датотеки за да креирате преводи

Најочигледната причина е создавање преводи за видео. Автоматски генерираните преводи во основа го прават ова, но тие може да бидат неточни бидејќи софтверот не е неверојатен. Преводите се од витално значење за луѓето со оштетен слух или за луѓето кои не можат да гледаат видео со зголемена јачина на звук. За да бидете сигурни дека тие го добиваат точното значење од вашето видео, треба да го препишете аудиото.
Претворете mp4 во текст
Нема проблем со користење на автоматска платформа за транскрипција, бидејќи некои се многу точни. Сепак, нешто како софтверот за автоматски титлови на YouTube остава многу да се посакува.

Креирајте белешки од вашите MP4-датотеки

Кажете дека сте направиле видео интервју за работа или истражување. Имањето текстуална верзија на интервјуто ќе биде корисно за пишување и земање белешки. Пронаоѓањето на точниот цитат од датотека mp4 може да биде тешко и одзема многу време. Слично како создавање преводи за видео, точноста е од витално значење овде. Исто така, ќе треба да додадете звучници и временски печати за да знаете кој што кажал и кога. Услугите за транскрипција на Sofme го прават ова, но многу не го прават тоа.

Креирајте различна содржина за повеќе канали

Бизнисите обично имаат неколку маркетинг канали. Тие може да вклучуваат канал на YouTube, подкаст, социјални медиуми и блог на веб-страница. Создавањето свежа содржина за секој од нив бара многу работа, особено ако сте зафатени со други работи. Одлуката да се конвертира mp4 во текст е идеален начин за повторно користење на содржината од една платформа за друга. На пример, можете да користите подкаст како основа за објава на блог. Алтернативно, можете да претворите видео на YouTube во серија натписи на Instagram.

Како да конвертирате mp4 во текст

Постојат 3 главни начини за претворање на mp4 во текст. Овие се рачни, аутсорсинг или автоматски. Секој има придобивки во зависност од вашето време и потреби, па ајде да го разгледаме секој.

Рачна транскрипција

Рачното конвертирање на mp4 во текст е прилично долг процес. Тоа е најстариот метод на транскрипција, но вклучува и најмалку технологија. Се што ќе ви треба е компјутер што може да репродуцира видеа и процесор на текст.
Аудио во текст
За рачно да го конвертирате mp4 во текст, едноставно погледнете го видеото и препишете го она што е кажано во него. Ако имате само еден звучник, ова не треба да биде премногу тешко, бидејќи можете само да напишете скрипта. Но, кога ќе се префрлите на неколку звучници, станува малку покомплицирано. Ќе треба да забележите звучници и временски печати, така што читателот има јасно разбирање за разговорот. За рачно препишување, ќе треба да го гледате видеото неколку пати. Гледајте го без претходно да правите белешки. Следно, гледајте го и напишете груб нацрт. Конечно, погледнете го уште еднаш за да го завршите вашето пишување, фокусирајќи се на тешки зборови и временски печати.

Кои се придобивките од рачното препишување?

Вклучува најмала количина на технологија. Не е премногу комплицирано ако има само еден звучник. Може да се направи без помош однадвор.

Жена конвертира mp4 во текст со нејзиниот телефон

Што е со недостатоците?

  • Потребно е долго време.
  • Лесно е да се заглавите на тешки зборови или нејасни фрази.

Аутсорсинг Транскрипција

Следниот метод е да платите некого да ја конвертира вашата mp4 датотека во текст. Тоа е толку едноставно како што звучи. Ќе најдете препишувач, ќе му го испратите вашето видео и ќе плаќате за нивните услуги. Како што можете да замислите, има неколку потешкотии да се направи тоа на овој начин. Прво, може да биде многу скапо ако ангажирате искусен препишувач. Се разбира, ако работите со важно видео, професионален препишувач треба да биде вашиот единствен избор. Исто така, ризикувате да платите некого да го направи ова. Хонорарните платформи имаат оценки, но сè уште не знаете каква е всушност работата на личноста. Ангажирањето на лош препишувач во најдобар случај ќе го троши вашето време.

Кои се придобивките од аутсорсинг транскрипцијата?

Транскрипцијата може да биде многу квалитетна. Вистинската личност може да понуди брз пресврт. Ве спасува од потребата да се обидете сами да ја конвертирате датотеката.

момчето ги претвора mp4-датотеките во текст со апликација

Кои се недостатоците на рачно конвертирање MP4 во текст?

  • Тоа може да биде скапо.
  • Вие ризикувате да платите за лоша услуга.

Автоматска транскрипција

Конечната опција за тоа како да се конвертира mp4 во текст е преку автоматска платформа. Со ова, не мислиме на нешто како автоматско генерирање на титлови на YouTube. Не треба да се потпирате на таква услуга, бидејќи никогаш нема да биде брилијантна. Наместо тоа, користете ВИ, посветена платформа за конверзија, како Transkriptor . Потребни се само неколку минути за да се конвертира mp4 во текст, што значи дека не чекате денови за рачна конверзија. Исто така, Tranksriptor нуди 80-99% точност, па затоа е добар како и секој професионален препишувач. Точноста зависи од квалитетот на звукот, но потоа можете да поминете низ и рачно да ја уредувате датотеката. Тој дури нуди и онлајн уредувач на текст за да го олесни ова. Конечно, Transkriptor ви овозможува да ја извезете вашата текстуална датотека , со временски печати, во различни формати. Тоа е веројатно најлесниот начин за конвертирање на mp4 во текст и заштедува од грижите за точноста и загубеното време.

Еден дечко користи апликација за транскрипција за да конвертира mp4 во текст

Што е со недостатоците на автоматската транскрипција?

  • Никој.

Пишувајте работи во движење.

Speech to text mobile app

Пристап од сите уреди. Претворете ги аудио датотеките во текст во iPhone и Android.

Погледнете што кажаа нашите клиенти за нас!

Ние им служиме на илјадници луѓе од која било возраст, професија и земја. Кликнете на коментарите или на копчето подолу за да прочитате повеќе искрени критики за нас.

Оценети одлично 4,4/5 врз основа на 50+ прегледи на Capterra.

Најчесто поставувани прашања

Високи нивоа на точност.
Брз и лесен за употреба.
Доставува текстуална датотека подготвена за употреба.

Сподели пост

Говор на текст

img

Transkriptor

Конвертирајте ги вашите аудио и видео фајлови во текст