Како да конвертирате глас во текст на Yahoo Mail?

Глас во текст на Yahoo Mail, модерните микрофони се истакнати среде дигитални симболи и аудио бранова графика.
Влегувајте во нашиот чекор по чекор водич за претворање на гласовните пораки во текст во рамките на Yahoo Mail

Transkriptor 2023-08-01

Можете да го конвертирате вашиот глас во текст на Yahoo Mail со користење на неколку начини.

Што е Yahoo Mail?

Yahoo Mail е популарна веб-базирана услуга за е-пошта обезбедена од Yahoo , мултинационална технолошка компанија. Тоа им овозможува на корисниците да креираат и управуваат со сметки за е-пошта за лична или професионална употреба. Многу луѓе се запознаени со Yahoo како популарен пребарувач, но апликацијата за пошта Yahoo е исто така популарна карактеристика што луѓето редовно ја користат.

Како да конвертирате глас во текст на Yahoo Mail

Еве чекор по чекор водич за тоа како да конвертирате глас во текст на Yahoo Mail:

Снимете ја говорната порака

 • Користете апликација за снимање глас или која било друга алатка за да ја снимите гласовната порака што сакате да ја претворите во текст.
 • Можете да го направите ова на вашиот мобилен уред како што се iPhone или уреди со Android, компјутер или кој било уред што дозволува нова порака или смс.

Конвертирај глас во текст

Постојат неколку опции за претворање на глас во текст:

 • Рачна транскрипција: Слушајте ја снимената гласовна порака и рачно препишете ја во текст. Внесете ја пораката во уредувач на текст или текстуален процесор, претворајќи ги изговорените зборови во пишан текст.
 • Онлајн алатки за говор во текст : Користете онлајн алатки или услуги за конверзија од говор во текст. Овие алатки обично ви дозволуваат да ја поставите или директно да ја внесете аудио датотеката и да ја претворите во текст. Повеќето од нив се достапни за користење на Google Chrome и Microsoft Edge .
 • Мобилни апликации: инсталирајте апликации глас во текст на вашиот мобилен уред (јаболко или андроид). Постојат различни апликации за препознавање глас достапни во продавниците за апликации кои можат да ги претворат изговорените зборови во текст.

Копирајте го конвертираниот текст

 • Откако ќе ја имате текстуалната верзија на гласовната порака, изберете и копирајте го конвертираниот текст во таблата со исечоци на вашиот уред.

Составете е-пошта во Yahoo Mail

 • Отворете ја Yahoo Mail и креирајте нова е-порака или одговорете на постоечка нишка.

Залепете го конвертираниот текст

 • Во телото на е-пораката, поставете го курсорот на местото каде што сакате да го вметнете конвертираниот текст, а потоа залепете го копираниот текст од процесот на конверзија од глас во текст.
 • Користете ја стандардната команда за залепување (Ctrl+V на Windows , Command+V на Mac и iPad ) или кликнете со десното копче и изберете „Вметни“ за да го вметнете текстот.

Преглед и уредување

 • Прегледајте го залепениот текст во пораката Yahoo Mail и направете ги потребните измени или прилагодувања за да обезбедите точност и јасност.

Испратете ја е-поштата

 • Откако ќе бидете задоволни со конвертираниот текст во е-поштата, додајте дополнителна содржина или примачи, а потоа испратете ја е-поштата од вашата сметка Yahoo Mail.

Како да се овозможи диктат?

Овозможувањето диктирање на мобилен телефон варира во зависност од оперативниот систем (ОС) на уредот. Еве инструкции за овозможување диктат и на уредите iOS ( iPhone ) и Android :

Овозможување диктат на iOS ( iPhone ):

 1. Отворете ги поставките: лоцирајте ја апликацијата Поставки на почетниот екран на вашиот iPhone и допрете на неа за да се отвори.
 2. Одете до Поставки на тастатурата: во менито Поставки, скролувајте надолу и допрете на „Општо“ и потоа изберете „Тастатура“.
 3. Овозможи диктат: на екранот за поставки на тастатурата, префрлете го прекинувачот „Овозможи диктат“ на позиција ВКЛУЧЕНО. Треба да стане зелено за да покаже дека диктирањето е овозможено.
 4. Потврдете ја дозволата: може да се појави скокачка порака, со барање дозвола да се овозможи диктирање. Допрете на „Овозможи диктат“ за да го потврдите вашиот избор.
 5. Започнете со користење на диктат: за да користите диктат, отворете која било апликација или поле за текст каде што можете да внесувате текст (на пр., апликација за пораки, е-пошта, прелистувач). Кога ќе се појави тастатурата, ќе видите мала икона за микрофон на тастатурата. Допрете на иконата за микрофон за да го активирате диктирањето и да започнете да зборувате. Вашите изговорени зборови ќе се претворат во текст.
 6. Овозможување диктат на уреди Android :
 1. Отворете ги поставките: лоцирајте ја апликацијата Поставки на почетниот екран или фиоката за апликации на вашиот уред Android и допрете на неа за да се отвори.
 2. Пристапете до поставки за јазик и внесување: во менито Поставки, побарајте опција наречена „Систем“ или „Систем и ажурирања“ (или слично име) и допрете ја. Потоа, изберете „Јазик и внесување“ или „Јазици и внесување“.
 3. Овозможете пишување глас: во поставките за јазик и внесување, пронајдете го делот „Виртуелна тастатура“ и допрете на неа. Во зависност од вашиот уред, може да се вика „Тастатура на екранот“ или слично. Од списокот со виртуелни тастатури, изберете ја претпочитаната апликација за тастатура (на пр., Gmail , Samsung Keyboard, SwiftKey).
 4. Овозможете пишување глас во поставките на тастатурата: внатре во поставките на тастатурата, побарајте опција поврзана со гласовно пишување или говор во текст. Точната формулација може да варира во зависност од апликацијата за тастатура што сте ја избрале. Вклучете го прекинувачот за да овозможите гласовно пишување.
 5. Започнете со користење на гласовно пишување: за да користите гласовно пишување, отворете која било апликација или поле за текст каде што можете да внесувате текст. Кога ќе се појави тастатурата, можеби ќе треба да допрете на иконата за микрофон или копчето за микрофон на тастатурата за да го активирате гласовното пишување.

Како да изберете алатки за говор во текст?

При изборот на алатката говор во текст, размислете подолу:

 1. Точност : Прецизноста на конверзијата од говор во текст или текст во говор е клучна. Барајте алатки кои обезбедуваат висока точност при конвертирање на изговорените зборови во пишан текст.
 2. Јазична поддршка : разгледајте ги јазиците поддржани од алатката говор во текст. Некои алатки може да имаат ограничени јазични опции, затоа погрижете се алатката да ги поддржува јазиците што имате намера да ги користите за транскрипција.
 3. Безбедност и приватност: проценете ги мерките за безбедност и приватност што ги спроведува давателот на алатката. Разберете како тие ракуваат со вашите аудио податоци и погрижете се да имаат соодветни практики за заштита на податоците.
 4. Модел на трошоци и цени: Размислете за структурата на цените на алатката говор во текст. Некои алатки може да имаат модел заснован на претплата, со претплата на месечна или годишна претплата, додека други може да понудат цена како што се плаќа или по минута.
 5. Поддршка за корисници и документација: проверете ја достапноста и квалитетот на поддршката за корисници обезбедена од давателот на алатката. Дополнително, прегледајте ја достапноста на документација, упатства и ресурси кои ќе ви помогнат да го максимизирате потенцијалот на алатката.

Сподели пост

Говор на текст

img

Transkriptor

Конвертирајте ги вашите аудио и видео фајлови во текст