Како да конвертирате глас во текст на WeChat?

Глас-на-текст на WeChat, софистицирани микрофони се истакнуваат на позадината на дигитални кодови и футуристички икони.
Истражете го нашиот сеопфатен туторијал за транскрибирање на гласовни пораки на текст во рамките на WeChat

Transkriptor 2023-08-01

Можете да го конвертирате вашиот глас во текст на WeChat благодарение на новите функции.

Што е WeChat?

WeChat е повеќенаменска апликација за пораки, социјални медиуми и мобилно плаќање, развиена од Tencent, кинеска технолошка компанија? За прв пат беше објавен во 2011 година и оттогаш стана една од најпопуларните мобилни апликации во Кина и во неколку други земји.

Што можам да направам со WeChat?

WeChat нуди широк спектар на функции и услуги, што го прави повеќе од обична апликација за пораки. Еве неколку клучни причини за користење WeChat на вашиот телефон Android или IOS уред како што се iPad , Mac, iPhone :

слика од екранот на WeChat
 1. Пораки и гласовни/видео повици: WeChat им овозможува на корисниците да испраќаат текстуални пораки, гласовни пораки, фотографии, видеа и датотеки до поединци или групи. Откако ќе снимате видео, можете да декорирате упатство со текст и налепници.
 2. Моменти и социјално вмрежување: Слично на другите платформи за социјални медиуми, WeChat има функција наречена „Моменти“ каде што корисниците можат да споделуваат објави, фотографии и видеа со своите контакти. Корисниците можат да лајкнуваат, коментираат и споделуваат објави во нивната мрежа.
 3. Официјални сметки: WeChat обезбедува платформа за бизниси, познати личности, медиуми и организации да креираат официјални сметки.
 4. Мини програми : Мини програмите на WeChat се мали апликации во апликацијата кои нудат различни услуги, како што се е-трговија, игри, комунални услуги, транспорт, испорака на храна и многу повеќе.
 5. WeChat Pay: WeChat интегрира систем за мобилно плаќање наречен WeChat Pay, кој им овозможува на корисниците да ги поврзат своите банкарски сметки преку нивниот мобилен телефон.
 6. Споделување локација и услуги: WeChat вклучува функции за споделување локација во реално време со пријателите, пронаоѓање луѓе или бизниси во близина, поздравување такси и пристап до различни услуги засновани на локација.
 7. Официјални сметки и пораки за претплати: Корисниците на WeChat можат да следат и да се претплатат на официјални сметки по свој избор, како што се вести, брендови, инфлуенсери и многу повеќе. Овие сметки може да испраќаат редовни ажурирања и пораки до нивните претплатници.

Како да конвертирате глас во текст на WeChat?

Еве чекор-по-чекор водич за тоа како да го конвертирате гласот во текст на WeChat без разлика на типот на вашиот уред дали е Apple или Android:

Инсталирајте WeChat

 • Погрижете се да имате инсталирано WeChat на вашиот мобилен уред. WeChat е популарна апликација за пораки и социјални медиуми достапна и за iOS и за Android платформите.
 • Преземете и инсталирајте WeChat од соодветните продавници за апликации ако веќе не сте го направиле.

Отворете WeChat и најавете се

 • Стартувајте ја апликацијата WeChat на вашиот мобилен уред и најавете се со вашата сметка на WeChat.
 • Ако немате сметка, ќе треба да креирате со следење на упатствата на екранот.

Отворете разговор за разговор

 • Допрете на јазичето „Разговори“ во апликацијата WeChat за да го отворите интерфејсот за разговор.
 • Изберете постоечки разговор или започнете нов со контактот или групата со која сакате да комуницирате.

Започнете со снимање глас

 • Во рамките на разговорот за разговор, допрете ја иконата за микрофон што се наоѓа во близина на полето за внесување текст.
 • Ова ќе ја иницира функцијата за снимање глас во WeChat.

Зборувај и снимај

 • Држете го притиснато копчето за микрофон и почнете да ја кажувате вашата порака.
 • Додека зборувате, WeChat ќе го сними и снима вашиот глас.

Испратете ја гласовната порака на WeChat

 • Ослободете го копчето за микрофон кога ќе завршите со зборувањето.
 • WeChat автоматски ќе го претвори гласовното снимање во аудио датотека.
 • Допрете го копчето за испраќање глас за да ја испратите аудио пораката WeChat до примачот.

Погледнете ја говорната порака

 • Откако примачот ќе ја прими гласовната порака, може да ја репродуцира со допирање на аудио пораката во разговорот за разговор.
 • Примачот ќе ја слушне снимената гласовна порака.

Овозможете конверзија од глас во текст

 • WeChat нема вградена функционалност за конверзија од глас во текст.
 • Сепак, можете да ги искористите можностите за препознавање говор на вашиот уред за да ја претворите гласовната порака во текст пред да ја испратите.
 • И на уредите Android и iOS , можете да овозможите конверзија од глас во текст со допирање на иконата за микрофон на тастатурата на уредот кога внесувате текст во апликацијата WeChat, како што е whatsapp.
 • Изговорете ја вашата порака и препознавањето говор на уредот ќе ги претвори гласовните пораки во текст.
 • Ќе се појави скокачки прозорец кој прикажува текстуална порака што ја содржи вашата аудио порака.
 • Откако ќе го претворите во текст, можете да го залепите текстот во разговорот за разговор WeChat.

Уреди и прати текст

 • Ако сте ја користеле конверзијата од глас во текст на вашиот уред, можеби ќе треба да го прегледате и уредите конвертираниот текст за да се обезбеди точност.
 • Направете ги потребните промени во текстот, а потоа испратете го во разговорот за разговор на WeChat.

Најчесто поставувани прашања (ЧПП)

Подолу можете да ги најдете најпоставуваните прашања:

Што е гласовна порака на WeChat?

За да испратите гласовна порака до некого, едноставно притиснете копче на WeChat. Тие се слични на текстуалните пораки по тоа што се користат за испраќање пораки во движење.

Како можам да преведам англиски на Wechat?

Долго притиснете го копчето „кратко притискање“ за да ја преведете пораката. Ќе можете да најдете мени и да изберете Преведи. Ќе биде преведен на јазикот на интерфејсот на WeChat што ќе го наведете.

Како можам да ја извезам мојата историја на разговор од WeChat?

За да ја извезете вашата историја на разговор од WeChat, можете да ги следите овие чекори:

Забелешка: процесот може малку да се разликува во зависност од верзијата на WeChat што ја користите. Овие упатства се засноваат на општите чекори за извоз на историја на разговори.

 1. Отворете WeChat: стартувајте ја апликацијата WeChat на вашиот мобилен уред и најавете се со вашата сметка на WeChat.
 2. Пристап до Chat: одете до разговорот за кој сакате да ја извезете историјата на разговор.
 3. Влезете во Поставки за разговор: допрете на името на контактот или групата на горниот дел од интерфејсот за разговор за да пристапите до поставките за разговор.
 4. Најдете историја на разговор: во поставките за разговор, побарајте опција поврзана со „Историја на разговор“ или „Дневник на разговори“.
 5. Извези историја на разговор: Откако ќе ја пронајдете опцијата историја на разговор, изберете ја. Треба да ги видите опциите за извоз на историјата на разговор.
 6. Зачувајте ја извезената историја на разговори: штом ќе заврши процесот на извоз, погрижете се да ја зачувате датотеката со историја на извезени разговори на безбедна локација на вашиот уред или складиште во облак за идна референца.

Сподели пост

Говор на текст

img

Transkriptor

Конвертирајте ги вашите аудио и видео фајлови во текст