Како да додадете текст во видео во Quicktime?

Додадете текст на видео во QuickTime прикажан од футуристичка станица за уредување на видео со холографски алатки.
Чекор по чекор: Откријте го интуитивниот процес на додавање текст на вашите видеа во QuickTime

Transkriptor 2023-03-22

Што е Quicktime Player?

Quicktime Player е мултимедијален плеер развиен од Apple за Mac компјутери. Тоа им овозможува на корисниците да репродуцираат различни формати на дигитални медиуми, вклучувајќи видео, аудио и слики. Quicktime Player е вклучен во сите Mac и е претходно инсталиран на повеќето MacOS компјутери.

Quicktime Player поддржува широк опсег на формати на датотеки, вклучувајќи MP4, MOV, MPEG-2, DV и многу други. Исто така, вклучува некои основни функции за уредување видео, како што се отсекување и разделување видео клипови, прилагодување на брзината на репродукција на видео и прилагодување на јачината на звукот. Дополнително, Quicktime Player се користи за снимање на екран, кодирање видео и уредување видео. QuickTime Player користи .QT-датотека која е прилагоден формат на текст кој вклучува временски печати и текстуални елементи.

Како да се користи Quicktime Player?

 • Отворете го Quicktime Player на вашиот Mac.
 • За да репродуцирате видео или аудио датотека, кликнете на „Датотека“ и потоа „Отвори датотека“. Прелистајте го вашиот компјутер за да ја пронајдете датотеката што сакате да ја репродуцирате, а потоа кликнете „Отвори“.
 • Исто така, можно е да влечете и испуштите медиумска датотека на иконата Quicktime Player во Dock за да ја отворите.
 • Откако ќе се репродуцира медиумската датотека, користете ги контролите на дното на плеерот за да ги приспособите поставките за репродукција, како што се репродукција, пауза, брзо напред, премотување назад и јачина на звук.
 • Исто така, можно е да се користи менито „Уреди“ за да се исечат видео или аудио датотеки или да се подели видео или аудио датотека на повеќе сегменти.
 • За да направите скриншот или да снимите видео од вашиот екран, одете во „Датотека“ и потоа „Ново снимање на екран“ или „Ново снимање филм“. Следете ги инструкциите за да ги изберете поставките за снимање и да започнете со снимање.
 • Кога ќе завршите со медиумската датотека, кликнете на „File“ и потоа „Close“ за да ја затворите датотеката и да излезете од Quicktime Player.

За подетални информации, проверете ги упатствата на Apple Support и видеата на YouTube.

Што е Quicktime Pro?

QuickTime Pro е платена верзија на QuickTime Player развиена од Apple која вклучува дополнителни функции за мултимедијална репродукција и уредување. Беше достапен и за оперативните системи Mac и за Windows, но беше прекинат уште од macOS Mojave.

QuickTime Pro им овозможува на корисниците да уредуваат и конвертираат мултимедијални датотеки, како и да вршат снимање на екран и основни функции за уредување видео. Некои од дополнителните функции на QuickTime Pro вклучуваат:

 • Можност за зачувување филмови од интернет директно на вашиот компјутер.
 • Способност за креирање и уредување филмови, додавање специјални ефекти и транзиции и мешање на повеќе аудио траки.
 • Способност да конвертирате датотеки во различни формати, вклучувајќи iPod, iPhone и Apple TV.
 • Способност за скратување и сечење видео и аудио клипови, прилагодување на брзината на репродукција и контрола на нивоата на јачина на звук.
 • Можност за креирање слајдшоу со музика и натписи.
 • Можност за снимање видео и аудио директно од екранот на вашиот компјутер.

Како да додадете текст во видео во Quicktime Player?

Процесот на создавање текстуални песни или преводи за видеа во Quicktime вклучува неколку чекори. Започнува со препишување и внесување „временски шифри“ за видеото и завршува со самостоен филм Quicktime кој ја интегрира текстуалната песна со видеото и аудиото.

 • За да додадете текстуално преклопување, текстуалната датотека мора да биде обична .txt.
 • Отворете го вашето видео во QuickTime Player.
 • Од менито Датотека, изберете Отвори датотека и изберете ја вашата текстуална датотека. Ќе се отвори како филм.
 • Команда-А за избирање-сите, команда-C за копирање. Во вашето видео, изберете ги сите.
 • Од менито Уреди, изберете Додај во избор и размер. Вашиот текст ќе се појави во мала црна кутија горе лево.
 • За да ја уредите големината и позицијата на форматот, користете ја кратенката Command-J и отворете Видео својства. Можно е да се промени големината на полето за текст.
 • Кликнете двапати на стилот на текстот што сакате да го користите.
 • Кликнете на вашата песна за текст. Можно е да ја придвижите песната за текст нагоре или надолу пиксел по пиксел со стрелките нагоре и надолу на вашата тастатура.
 • На дното, кликнете на табулаторот Visual Settings.
 • За да биде транспарентно, на левата страна има паѓачко мени за Транспарентност.
 • Променете го во Blend. Повлечете го процентот како што сакате.

Најчесто поставувани прашања

Apple разви Quicktime Video, формат на видео датотека за репродукција на Macbook. Поддржува различни видео кодеци, вклучувајќи H.264, MPEG-4 и DV, и ја користи наставката на датотеката .mov, што го прави компатибилен и со оперативните системи Mac и Windows.
Медиумската индустрија вообичаено користи Quicktime Video-датотеки за филм и видео продукција, како и за онлајн видео стриминг, поради нивната висококвалитетна репродукција и сигурни перформанси. Понатаму, Quicktime Video-датотеките се разновидни поради нивната способност да содржат повеќе песни, како што се повеќе видео, аудио или песни со титл. Софтверот за уредување видео како што се iMovie и Final Cut Pro на Mac, Adobe Premiere Pro и Avid Media Composer на Windows се меѓу програмите што создаваат датотеки Quicktime Video.

Сподели пост

Говор на текст

img

Transkriptor

Конвертирајте ги вашите аудио и видео фајлови во текст