Научете како да транскрибирате аудио 10x побрзо!

Компјутерски монитор и микрофон кој прикажува звучни бранови, користен за аудио транскрипција.
Совладување на уметноста на аудио транскрипцијата: Техники и алатки за транскрипција на аудио датотеки со побрзо темпо.

Transkriptor 2022-04-07

Со години, многу индустрии треба да го претворат аудиото во текст. Традиционално, ова се прави преку рачна транскрипција. Сепак, рачната транскрипција е долг и одзема време процес. Со новите случувања во технологијата за вештачка интелигенција, мануелната транскрипција речиси и не се користи. Луѓето научија методи како побрзо да го транскрибираат звукот.

Иако постојат многу начини на кои можете да ја зголемите рачната брзина, најдобриот начин за транскрипција на аудио е со програма. Transkriptor е софтвер за говор во текст кој може да ви заштеди време и пари вам и на вашата компанија. Кога одлучувате како да препишете аудио за вашата компанија, сакате најевтино и најпрецизно решение. Прочитајте за да дознаете повеќе за тоа како побрзо да го транскрибирате звукот!

Како да се транскрибира аудио 10x побрзо

1. ВИ Аудио транскрипција од говор во текст

Најдобар начин за побрзо транскрибирање на звукот е да користите програма за говор во текст со вештачка интелигенција. Со најновите иновации во технологијата за вештачка интелигенција, можете да го користите најновиот софтвер за говор во текст напојуван со вештачка интелигенција за да научите како да препишувате аудио за дел од цената и времето на рачна транскрипција. Ова е промена на играта за сите кои се прашуваат како брзо и ефтино да го транскрибираат звукот. Сега можете едноставно да изговарате кој било текст во компјутерска програма која автоматски ќе го претвори говорот во текст за неколку секунди.

Предности од користењето на алатката напојувана со вештачка интелигенција

Ефикасно

Учењето како да препишете аудио со софтвер за автоматска транскрипција може да заштеди време и пари на вашата компанија. Бидејќи овој софтвер е автоматизиран, ќе го транскрибира вашиот говор во текст за неколку секунди. Ова ќе ви заштеди часови рачно препишување. Дури и на најдобрите рачни препишувачи им требаат часови за да препишат мали делови од аудио. Со најновиот софтвер за транскрипција од говор во текст, можете да примате висококвалитетни транскрипции на текст во дел од времето што е потребно за да го направите истиот процес рачно.

Заштедува пари

Парите заштедени за вашата компанија со учење како да препишувате аудио со помош на автоматска технологија може да бидат огромни. Овие програми често се достапни за мала месечна претплата. Ова може да заштеди на вашата компанија стотици или дури илјадници долари во споредба со аутсорсинг транскрипција од говор во текст. Дури и ако вашата компанија претходно рачно препишувала аудио, вашата компанија сепак ќе заштеди пари со тоа што повеќе нема да мора да му плаќа на вработен за многу часови работа на транскрипција.

Личност што не знае како побрзо да препише аудио

2. Транскрипција на аудио во помали парчиња

Транскрипцијата на аудио може да потрае долго, едноставно затоа што на аудиото му треба долго време за да се слуша. Може да биде досадно да се движите низ повеќечасовни аудиодатотеки, така што лесен начин да го забрзате е да ги поделите датотеките на помали блокови истовремено. На пример, обидете се да поделите една часовна аудио датотека на четири датотеки од 25 минути. Поделбата на вашата работа на помали парчиња ќе ви овозможи подобро да се концентрирате. На тој начин, можете прецизно да ги транскрибирате аудиодатотеките со побрзо темпо. Имајќи помали парчиња работа, исто така, ќе ви помогне да се чувствувате како да има помалку работа. Ова ќе ве спречи да се преоптоварите.

3. Побрзајте при пишувањето

Два главни фактори придонесуваат за тоа колку брзо можете да препишете аудио. Тие ја вклучуваат вашата брзина на пишување и колку брзо можете да го слушате звукот. Бидејќи е малку веројатно дека можете да слушате побрзо, еден од најдобрите начини за подобрување на брзината на транскрипција е да ги подобрите вашите вештини за пишување. Тестирајте ја брзината на пишување со онлајн тестови за пишување. Просечниот препишувач има брзина од 60 зборови во минута. Ако се најдете многу под таа брзина, земете лекции и играјте онлајн игри со пишување. Подобрувањето на брзината на пишување не треба да биде премногу тешка задача.

4. Користете слушалки за поништување шум

Ако имате потешкотии да се фокусирате, можеби ќе сакате да размислите за користење слушалки за поништување шум. Слушалките за поништување шум ќе се ослободат од секаква позадинска бучава и ќе ви го олеснат слушањето на звукот. Ова може да ви го олесни препишувањето на аудиото побрзо бидејќи ќе можете јасно да разберете што се зборува. Можете исто така да го гледате видеото со брзина од 2x или 3x бидејќи звукот ќе биде појасен со слушалките за поништување на шумот. Имањето тивка средина исто така ќе ви помогне да бидете попродуктивни.

5. Оставете си одмор

Поредовните паузи може да ви помогнат и побрзо да го транскрибирате звукот. Прошетајте, истегнете се, па дури и вежбајте еден час. Одморот може да ви помогне да го ресетирате умот и да се фокусирате на задачата што ја имате. Никој не работи најдобро кога е уморен, па затоа не треба да се преоптоварувате. По вашата пауза, ќе бидете подготвени повторно да започнете со препишување, што ќе го направи процесот да оди многу побрзо.

Најчесто поставувани прашања

Ако сте љубопитни за тоа како брзо и лесно да го препишете звукот користејќи ја најновата технологија, можете да погледнете во услуга за автоматска транскрипција како што е Transkriptor. Transkriptor е водечки снабдувач на софтвер за автоматска транскрипција. Можете дури и да ја испробате оваа услуга бесплатно ако не сте сигурни за придобивките за вас и вашата компанија.


ar and vr glass

Софтверот за автоматска транскрипција од говор во текст е често попрецизен од рачната транскрипција. Програмата за вештачка интелигенција е оптимизирана за да разбере многу акценти и обрасци на говор користејќи „модел независен од звучникот“. Софтверот го слуша вашиот говор и го претвора во дигитален јазик. Ова и овозможува на вештачката интелигенција прецизно да го реконструира вашиот говор. Со овие иновации, софтверот за автоматско конвертирање говор во текст може да постигне 80-99% точност за неколку секунди.


someone who learns how to transcribe audio

Еден од најдобрите аспекти на софтверот за автоматско конвертирање говор во текст е тоа што ви овозможува лесно да се вратите назад и да го уредувате транскрибираниот звук. Ова го прави софтверот за автоматска вештачка интелигенција од витално значење за секој што се прашува како лесно и ефикасно да го транскрибира звукот. Кога користите софтвер за автоматски конвертор, многу е едноставно да се уреди текстот по транскрипцијата.


google play music app

Следните чекори

Секој што се прашува како да препише аудио брзо, ефикасно и ефтино, треба да размисли за автоматски конвертор. Овие програми ќе го претворат вашиот говор во текст за неколку секунди без никаква рачна работа. Ова може да заштеди на вашата компанија огромно време и напор во споредба со традиционалната рачна транскрипција. За да дознаете повеќе, проверете го автоматскиот конвертор од говор во текст на Transkriptor.

Сподели пост

Говор на текст

img

Transkriptor

Конвертирајте ги вашите аудио и видео фајлови во текст