Како да ја користите апликацијата за диктирање за да го претворите гласот во текст?

Елегантно облечен маж кој држи смартфон прикажувајќи гласовен асистент на екранот, додека користел апликација за диктација.
Откријте ја ефикасноста на гласот во текстуална конверзија со апликации за диктација

Transkriptor 2022-03-13

Што е апликација за диктирање?

Во едноставни термини, диктатот е транскрипција на аудио за подоцнежна употреба. Транскрипцијата е процес на претворање на таа аудио датотека во текст. Диктирањето секако не е ново, но со порастот на паметните телефони, има се поголема потреба од апликации за диктирање . Паметните телефони можат да се справат со секој чекор од процесот на диктирање.

Зошто луѓето користат апликации за диктат?

Апликациите за диктат ја зголемуваат продуктивноста на професионалците и поединците поради многу причини Тие вклучуваат:

  • Погодност: за повеќето луѓе, постигнувањето рекорд и кажувањето на нивните мисли е многу полесно отколку да ги пишувате. Апликациите за диктат автоматски го претвораат звукот во текст за нив.
  • Пристапност: Користењето апликација за диктирање е погодно за секого. Сепак, тоа е особено корисно за оние со потреби за пристапност. На пример, слепото лице може да има корист од диктирањето, како и некој со дислексија. Апликација за диктирање што произведува текстуални датотеки на крајот би била особено корисна за оние со потреби за пристапност.
  • Функционалност: Денес, секој ги носи своите паметни телефони каде и да оди, обезбедувајќи им секогаш достапен уред за снимање. Оваа функција е особено поволна за поединци во професионални области, како што се новинари, истражувачи и академици. Дури и едноставните работни места можат да имаат корист од користењето на апликација за диктирање за да ги снимате вашите мисли додека сте во движење.
Канцеларија која користи апликација за диктирање

Како да го користите вашиот телефон за диктат?

Како да користите апликација за диктирање ќе се разликува во зависност од тоа која ќе ја преземете, но процесот секогаш ќе биде сличен.

Time needed: 10 minutes

Поставете го вашиот телефон за диктат

  1. Преземете ја и отворете ја апликацијата за диктирање што сакате да ја користите. (Како што е: Транскриптор )

  2. Можеби вреди да се направи тест снимање. Гласот во заднина може да влијае на вашата датотека.

  3. Започнете со снимање на аудио

  4. Штом ќе завршите, престанете да снимате глас.

  5. Автоматски конвертирај аудио во текст преку апликацијата за диктирање.

  6. Откако ќе ја имате текстуалната датотека, треба да ја лекторирате за да бидете сигурни дека ќе ги поправите сите грешки.

  7. Алтернативно, испратете ја аудио датотеката на компјутер за претходниот чекор и користете посебна платформа за транскрипција (како Transkriptor ).

Кој е квалитетот на текстот на апликацијата за диктирање?

Квалитетот на текстот зависи од апликацијата. Платените апликации за диктирање даваат подобри резултати во однос на диктирањето.

Како да избегнете грешки кога го диктирате вашиот глас?

Иако не е можно целосно да се избегнат писмените грешки при користење на апликација за диктирање, постојат неколку начини да се намалат шансите. Се препорачува да се користи доверлива платформа за аудио конверзија. Доверливите платформи за конверзија на аудио имаат помали шанси да прават грешки.

Најчесто поставувани прашања

Како да добиете аудио-датотеки со најдобар квалитет?

1. Знајте каде е вашиот микрофон. На повеќето телефони, тој е на долниот панел во близина на приклучокот за полнач.
2. Насочете го микрофонот кон личноста што зборува и обидете се да го задржите растојанието што е можно пониско.
3. Побарајте алатки за поништување на шум. Некои микрофони ја имаат оваа вградена, но можеби ќе ви треба посебна апликација.
4. Ако тоа не е можно, обидете се да снимате на најтивкиот можен простор.
5. Вклучете ја функцијата „Не вознемирувај“ на телефонот за да избегнете вибрации или тонови за предупредување.

Сподели пост

Говор на текст

img

Transkriptor

Конвертирајте ги вашите аудио и видео фајлови во текст