Како да конвертирате аудио во текст со OneNote?

Поставувањето на аудио-текст со OneNote има слушалки, таблет прикажување на бранови форми и слушалки за уво со далечинско.
Чекор по чекор водич за користење на карактеристиките на OneNote за трансформирање на аудио снимките во пишана содржина.

Transkriptor 2022-11-16

Како да го конвертирате говорот во текст со OneNote?

Функцијата за диктирање на OneNote ви овозможува да конвертирате аудио во текст со микрофон и сигурна интернет конекција.

За да ја активирате лентата со алатки за диктирање:

 • Отворете OneNote и креирајте тетратка.
 • Внесете информации во вашиот тетратка или вметнете ги од други апликации и веб-страници
 • Одете во Дома > Диктирајте со десен клик додека сте најавени на Microsoft 365 на уред со овозможен микрофон
 • Чекај го „Диктат“ копче за вклучување и започнување со слушање. Копчето за диктат е икона за микрофон
 • Диктирајте зборови, интерпункциски знаци и конкретни дејства, како што се „нова линија“ и „нов параграф“.
 • Конечно, ќе почне да го снима вашиот глас и сè што снимате ќе биде зачувано во аудио датотека што се појавува на страницата.

Како можете да преземете OneNote?

Може да го преземете OneNote во правилната верзија за вашиот систем или уред преку врски на OneNote.com. За да преземете OneNote за мобилни уреди, ќе треба да отидете во продавницата за апликации на уредите на Apple, како што се Mac, iPhone или iPad. Екстензијата OneNote Clipper е достапна во Chrome и Edge.

 • Одете на веб-страницата на OneNote
 • Кликнете на копчето „Бесплатно преземање“.
 • Кога ќе заврши преземањето, кликнете двапати на преземената датотека за да започнете со поставување.
 • По инсталирањето на OneNote, тој автоматски треба да се поврзе со вашата моментално активирана лиценца Microsoft 365 или Office 2019. Исто така, можете да ја користите работната површина на OneNote.

Ако сакате да ја користите апликацијата на вашиот телефон, можете да ја преземете од Google Play Store или App Store.

Како можете да креирате тетратки во OneNote?

 • Користете ја апликацијата OneNote
 • Кликнете на копчето „Прикажи тетратки“, што е „
 • На дното на листата, кликнете на копчето „ OneNote Notebook“.
 • Внесете име за тетратката во полето за име на тетратката
 • Кликнете на „Креирај тетратка“
Лого на OneNote
OneNote

Кои се другите карактеристики на OneNote?

Покрај создавањето ваши тетратки, можете да отворите тетратки што некој друг ги создал и споделил.

 • Кликнете на копчето „Прикажи тетратки“, што е „
 • Во списокот што се отвора, кликнете на „Повеќе тетратки“
 • Во прозорецот Повеќе тетратки, изберете која било тетратка од списокот, а потоа кликнете „Отвори тетратка“

Кои други команди за аудио во текстуална порака на OneNote?

Покрај диктирањето на вашата содржина, можете да изговарате команди за додавање интерпункциски знаци, да се движите низ страницата и да внесувате специјални знаци.

Еве неколку примери на команди на англиски:

 • Точка/период.
 • Запирка,
 • Прашалник?
 • Цтичка –
 • Ѕвездичка *
 • На знак @
 • Знак плус +
 • Знак минус –
 • Евра знак €
 • Насмеано лице 🙂
 • Намуртено лице 🙁
 • Емоџи со срце <3

Исто така, можете да давате команди за уредување, како што се:

 • Врати
 • Избриши
 • Вметнете простор
 • Backspace
 • Пауза на диктат

Кои јазици се поддржани од OneNote?

Функцијата за диктирање на Microsoft OneNote поддржува повеќе од 40 јазици, вклучувајќи арапски, ирски, турски, руски, хебрејски, хинди и грчки.

Сепак, командите се ограничени на 13 јазици, кои се:

 • кинески (поедноставен)
 • дански
 • холандски
 • Англиски
 • фински
 • француски
 • германски
 • италијански
 • јапонски
 • норвешки
 • португалски
 • шпански
 • шведски

Кои се некои корисни совети за користење на диктат во OneNote?

 • Со самото кажување „избриши“ се отстранува последниот збор или интерпункција пред курсорот.
 • Командата „Избриши го“ го отстранува последниот изговорен исказ.
 • Можете да задебелите, закосени, подвлечени или штрајкови зборови или фраза. Пример би бил да се диктира „преглед до утре во 17 часот“, потоа да се каже „болд утре“ што ќе ве остави со „преглед до утре во 17 часот“.
 • Ако се каже „додај коментар“ само по себе ќе се создаде празно поле за коментари каде што можете да напишете коментар.
 • За да продолжите со диктирањето, користете ја кратенката на тастатурата ALT + ` или притиснете ја иконата Mic во лебдечкото мени за диктирање.

Најчесто поставувани прашања

OneNote е дигитална апликација за земање белешки развиена од Microsoft која обезбедува единствено место за чување на сите ваши белешки, истражувања, планови и информации. Со OneNote, можете да снимате аудио белешки и да ги препишувате изговорените зборови во текст.
OneNote е сличен на Evernote; тоа е апликацијата на Microsoft за земање белешки достапна за Windows 10 и погоре, Mac, iOS и Android. Исто така, можно е да се испраќаат работни листови на Excel, Word документи, Powerpoint презентации, датотеки на Outlook и други документи на Microsoft Office до OneNote.

Сподели пост

Говор на текст

img

Transkriptor

Конвертирајте ги вашите аудио и видео фајлови во текст