Како да конвертирате Wav во текст

Софистицирана соба со фигура која носи слушалки, намерно работи на компјутер кој прикажува сложено аудио
Откријте го деталниот процес на трансформирање на WAV аудио датотеки во читлив текст во нашиот најнов водич

Transkriptor 2022-12-06

Како да конвертирате Wav во текст

Софтверот за автоматско препознавање говор (asr) преведува и конвертира WAV аудио датотеки во текстуална датотека во реално време. Еве ги чекорите како да го направите тоа:

  1. Поставете ја вашата WAV-датотека : увезете ја вашата датотека од вашиот лаптоп, Google Drive , Youtube или Dropbox. Повлечете ја вашата WAV-датотека надолу до Временската линија на дното на екранот. Кликнете со десното копче на неа и кликнете на Генерирање титл .
  2. Изберете го јазикот на аудио . Изберете го јазикот на транскрипцијата, како и јазикот на аудио датотеката.
  3. Изберете „Machine Genered“ или „Human made“ : некои од алатките ја имаат оваа опција. Софтверот за автоматска транскрипција е побрз и 85% прецизен. Со помош на луѓе, вашиот препис ќе биде транскрибиран и лекториран од експерт и мајчин јазик и ќе биде доставен со 99% точност.
  4. Добијте го вашиот препис. Софтверот за автоматска транскрипција ќе ја конвертира вашата WAV-датотека во текстуални документи за само неколку минути, во зависност од должината на вашата датотека.
  5. Кликнете на „Извези“ и преземете го преписот како формат на датотека што сакате, како што е pdf или txt.

Што е Wav?

WAV-датотеките се аудио датотеки зачувани во „Waveform Audio File Format“, високо стандардизиран дигитален аудио формат создаден од Microsoft и IBM. WAV-датотеките се снимаат на компјутери или мобилни уреди како што се iPhone и паметни телефони со Android.

Кога треба да користите Wav датотека?

WAV-датотеките за ТВ, радио, ДВД или други медиуми бараат висококвалитетен звук без компромис. Овие датотеки се музички фајлови без загуби, некомпресирани со квалитет на емитување ЦД. WAV-датотеките се исто така идеални за циклуси на Flash за веб-анимации.

Најчесто поставувани прашања (ЧПП)

Можно е да ги извезувате вашите WAV транскрипти во многу формати на текст, како и формати на титлови, вклучувајќи обичен текст (.txt), документ на Microsoft Word (.docx), PDF (.pdf), SubRip (.srt), VTT.

Тоа зависи од тоа која софтверска програма ја користите; сепак, можно е да се конвертира на различни јазици. Повеќето од нив поддржуваат повеќе од 120 јазици, дијалекти и акценти.

Автоматската транскрипција е многу побрза и работи добро кога треба брзо да го конвертирате аудиото во текстуални документи, а не ви пречи да ја лекторирате конечната транскрипција. Професионален препишувач, од друга страна, може да ви ги испорача преписите со 99% точност за 24 часа.

Сподели пост

Говор на текст

img

Transkriptor

Конвертирајте ги вашите аудио и видео фајлови во текст