Како да конвертирате аудио во текст со временски печати

Лаптопот истакнато прикажува напредно аудио на текстуалниот софтвер.
Конвертирајте ги аудио датотеките во текст со прецизни временски марки користејќи најсовремен софтвер и алатки

Transkriptor 2022-10-28

Што е временски печат?

Временскиот печат е индикација за датумот и времето означени на датотека, дневник или известување и записи. Еве неколку примери за тоа каде и како да користите временски печати од аудио-во-текст.

Временските печати снимаат време во однос на одредена почетна точка во времето.

За што служат временските печати?

Временските печати ги следат онлајн информациите или информациите на компјутер. Временскиот печат го означува датумот на создавање, размена, измена и бришење на податоците.

Еве неколку примери како да користите временски печати:

 • Временскиот печат во компјутерска датотека означува модификација на датотеката.
 • Фотографиите со дигитални фотоапарати имаат временски печати кои го покажуваат датумот и времето на денот на сликата.
 • Датумот и времето на објавата се во објавите на социјалните мрежи.
 • Временските печати се користат во онлајн разговор и инстант пораки за снимање на датумот и времето кога е испратена, примена или прегледана пораката.
 • Временските печати се користат во блокчејн блокови за да се обезбеди валидност на трансакциите, како што се оние што вклучуваат криптовалути.
 • За да се обезбеди интегритет и квалитет на податоците, управувањето со податоците се потпира на временски печати.
 • Временските печати се користат во дигиталните договори и дигиталните потписи за да покажат кога е потпишан документот.
 • Временските печати од аудио во текст се уште една популарна област за користење.

Зошто временските печати се корисни?

 • Тие можат да бидат референтни материјали или обележувачи. Временските печати лесно може да се користат како референтни точки или обележувачи за прегледување, двојна проверка и многу повеќе. Нема да морате да поминувате низ часови аудио или видео снимки ако користите временски печати. Нема да мора да поминете низ целиот ваш препис.
 • Временските печати исто така можат да го следат напредокот. Можете да го следите вашиот напредок додека собирате податоци, анализирате повратни информации, прегледувате интервјуа или дискусии и повеќе со користење на временски печати.
 • Тие даваат акцент . Можете да користите временски печати за да означите одреден дел од снимката. Можете да го користите за да го привлечете вниманието на вашата публика или колеги на одредена линија во транскриптот или да нагласите точка во дискусијата. Временските печати од аудио во текст се уште еден корисен пример.
временски печат

Кои се видовите на говор во текст?

Подолу се дадени видовите говор во текст:

 • Аудио пишување: апликациите можат да диктираат долги текстови. Тие се способни да испраќаат текстуални пораки, е-пошта и документи.
 • Аудио командување: гласовните команди може да иницираат конкретни дејства.
 • Превод од аудио во текст : користејќи ја технологијата Speech-to-Text, клиентите можат да комуницираат со корисници кои зборуваат различни јазици.

Како да се конвертира функцијата говор во текст

Вистинските разговори се одвиваат во реално време, користејќи точен и лесно читлив јазик.

Функцијата говор во текст им овозможува на корисниците да ги читаат нивните разговори, да ги идентификуваат звучниците и да комуницираат поефикасно од кога било досега, без оглед на нивните способности за слух.

Едноставно снимајте го аудиото и софтверот веднаш ќе го претвори во текст. За да можете јасно да видите што зборуваат другите луѓе дури и ако не можете да ги слушнете или разберете.

Можете да додавате временски печати со користење на различни апликации.

 • Изберете една од апликациите или сајтовите што сакате да ја користите функцијата говор во текст
 • На почетниот екран на апликациите, кликнете на иконата за транскрипција .
 • Повеќето од апликациите ќе ве информираат дека користењето на функцијата говор во текст ќе овозможи испраќање на податоците за аудио и транскрипција до неговите сервери. Кликнете на „Во ред “ за да продолжите.
 • Снимете го аудиото што сакате да го препишете и апликацијата ќе го претвори во текст.
 • Така што, иако не можете јасно да го слушнете она што другите луѓе го кажуваат, можете јасно да го видите тоа што го кажуваат во писмена форма.
 • Како резултат на тоа, ќе заштедите време и ќе бидете повеќе вклучени во комуникацијата.

Сподели пост

Говор на текст

img

Transkriptor

Конвертирајте ги вашите аудио и видео фајлови во текст