Аудио во текст

Порано го претворавте звукот во текст рачно

Сега го имате Transkriptor.

Зарем не би било прекрасно да имате асистент кој ви држи белешки? Еве го твојот асистент.

Користете Transkriptor и претворете ги аудио датотеките во текст. Заштедете ја вашата енергија.

Како да конвертирате аудио во текст?

Поставете ја вашата аудио датотека.

Ние поддржуваме широк спектар на формати. Но, ако имате некоја аудио датотека што има редок и уникатен формат, треба да ја конвертирате во нешто повообичаено како mp3, mp4 или wav.

Транскриптор ќе го конвертира вашето аудио во текст

Транскриптор автоматски ќе ја транскрибира вашата аудио датотека за неколку минути. Кога вашата нарачка ќе заврши, ќе добиете е-пошта со известување дека вашиот текст е подготвен.

Уредете и извезете го вашиот текст

Најавете се на вашата сметка и наведете ги завршените задачи. Конечно, преземете ги или споделете ги датотеките за Транскрипција.

Спуштете го пенкалото надолу. Фокусирајте се на вашата Состаноци Предавања Интервјуа

Најдобар конвертор од аудио во текст

Користете ја контролната табла на транскрипторот за да ги направите сите промени што ви се потребни.

Чувајте ги вашите датотеки.

поправете ситни грешки.

подредете ги имињата на говорниците.

сменете ја должината на пасуси…

не мора да користите друга алатка.

audio to text file organization
Converting audio to text

Снимајте состанок и претворете го аудиото во текст.

Престанете да се фокусирате на она што треба да го запишете.

Конверторот аудио во текст снима сè за вас.

Вашиот телефон е конвертор од аудио во текст

Пристап од сите уреди.

Претворете ги состаноците, семинарите и предавањата во текстуални пораки на iPhone и Android.

blank

Како да конвертирате аудио во текст?

1. Човечка транскрипција

Пред доаѓањето на технологијата што нè прави способни да се трансформираме автоматски, вистинските луѓе ги правеа овие операции рачно. Работниците го слушаа аудиото со најголемо внимание и дадоа се од себе за да дадат најточна копија од говорниот материјал. Просечното време за еден хонорарец да прави аудио долго 1 час е пет часа. Ова значи или огромно губење време. Или огромно губење на пари ако одлучите да платите хонорарец да го направи тоа наместо вас.

Овој пристап не само што е расипнички и досаден, туку може да даде и лоши резултати во однос на точноста. Ова е здодевна работа, која често води до грешки или празнини во финалниот текст. Монотоната работа на хонорарците ги прави подложни на грешки.

2. Користење на онлајн конвертор од аудио во текст

Пред доаѓањето на технологијата што нè прави способни да се трансформираме автоматски, вистинските луѓе ги правеа овие операции рачно. Работниците го слушаа аудиото со најголемо внимание и дадоа се од себе за да дадат најточна копија од говорниот материјал. Просечното време за еден хонорарец да прави аудио долго 1 час е пет часа. Ова значи или огромно губење време. Или огромно губење на пари ако одлучите да платите хонорарец да го направи тоа наместо вас.

Овој пристап не само што е расипнички и досаден, туку може да даде и лоши резултати во однос на точноста. Ова е здодевна работа, која често води до грешки или празнини во финалниот текст. Монотоната работа на хонорарците ги прави подложни на грешки.

Дали треба да изберам човечка транскрипција или автоматски конвертор од аудио во текст?

Автоматските конвертори на аудио во текст се побрзи

Технологијата заснована на вештачка интелигенција не бара од човекот внимателно да слуша и да запишува што се зборува од збор до збор. Неговите способности за машинско учење можат да произведат текстуален документ од збор до збор во реално време додека слуша.

Автоматските конвертори на аудио во текст се доволно точни

Општо земено, мануелната работа е подобра во однос на точноста бидејќи може многу повеќе да се фокусира на детали и детали. На крајот на краиштата, вистинските човечки суштества кои исто така се експерти ја вршат работата. Но, новата технологија за препознавање говор во Transkriptor докажа дека нема ни да почувствувате дека машината ја заврши работата. Што се однесува до точноста, Transkriptor е таму горе со физички работници, со само неколку грешки.

Никому не му е лесно да конвертира аудио во текст без никаков тренинг или искуство. Затоа овие апликации го олеснуваат овој процес со претворање на аудио датотеки во пишан текст за неколку секунди.

Нашиот избор: Користете автоматски конвертор од аудио во текст!

Состаноците се важна алатка за бизнисот. Тие ви даваат можност да донесувате одлуки, да добивате информации и да споделувате информации. Но, состаноците може да одземат време и тешко да се управуваат.

Апликациите за конвертирање аудио во текст се одлични алатки за луѓе кои сакаат да прават белешки за време на состаноците. Тие обезбедуваат лесен начин да заштедите време на работното место.

Овие машини се способни да препишуваат аудио побрзо отколку што луѓето можат да ја следат брзината на разговорот, што значи дека овие уреди никогаш нема да заборават ништо за состанокот. Всушност, може да се тврди дека аудио снимките треба да се користат како стандарден тип на снимање на деловни состаноци. Обезбедува точни и целосни информации за разлика од самото потпирање на она што едно лице го памети од своето сеќавање или од пишаните материјали.

Како конверторите од аудио во текст ви го олеснуваат животот?

Зарем не сакате да можете да направите двојно повеќе работа во исто време? Без разлика дали сте студент или професионалец, можеби трошите многу време на конверзија од аудио во текст . Можеби не сте размислувале за нивото на леснотија и практичност што таквите процеси можат да ги донесат во вашиот живот. Можеби ги извршувате вашите задачи без помош на оваа технологија. Можете ли да замислите колку ќе ви станат лесни задачите кога ќе ја користите оваа алатка како помош за вашите задачи?

Претворањето на аудио во текст е чин на земање на говорен материјал како влез и негово впишување како пишан текст. Немојте да мислите дека конверторот аудио во текст е многу специфична алатка за тесен сет на поединци. Без разлика кој сте, можете да ја користите оваа алатка ако треба да правите белешки од аудио извор. Можно е академски истражувачи, студенти, новинари, па дури и адвокати меѓу другите да имаат корист од оваа алатка.

Зошто професионалците и истражувачите користат конвертори од аудио во текст?

Традиционално, истражувачки процес бара собирање и намена на огромна количина на податоци. Истражувачите ги собираат податоците во теренското истражување, земајќи ги зборовите на субјектите како влез. Овој куп информации можеби не е секогаш уреден и уреден како што би се надевале истражувачите. Датотеките обично вклучуваат квалитативни форми на увид или други видови податоци кои тешко се категоризираат. Така, порано имаше еден тон мака за истражувачите ако го прифатат овој тежок пристап. Размислете за секунда за прекумерната акумулација на податоци што седат на вашиот компјутер. Часови по часови аудио за слушање, пишување и категоризирање.

white collar people converting audio to text

Оваа алатка може да се користи кога новинарите спроведуваат интервјуа. Новинарите обично собираат часови и часови снимени снимки. Тие треба да сфатат овој огромен куп документација и да го презентираат уредно и уредно. Со оваа нова технологија, тие можат автоматски да ги претворат интервјуата во текст и да ја завршат работата побрзо. Нема да мора постојано да го стартуваат и паузираат аудиото за да разберат што се случува.

Новинарите сега успешно заштедија важна количина на време што инаку би се трошело на безброј слушања. Тие сега можат да го користат своето заштедено време на други продуктивни задачи како што се приспособување на написите или размислување за привлечни наслови.

Зошто новинарите го претвораат аудиото во текст?

businessperson that uses audio to text technology

Оваа алатка може да се користи кога новинарите спроведуваат интервјуа. Новинарите обично собираат часови и часови снимени снимки. Тие треба да сфатат овој огромен куп документација и да го презентираат уредно и уредно. Со оваа нова технологија, тие можат автоматски да ги претворат интервјуата во текст и да ја завршат работата побрзо. Нема да мора постојано да го стартуваат и паузираат аудиото за да разберат што се случува.

Новинарите сега успешно заштедија важна количина на време што инаку би се трошело на безброј слушања.  Тие сега можат да го користат своето заштедено време на други продуктивни задачи како што се приспособување на написите или размислување за привлечни наслови

Зошто треба да користите конвертор од аудио во текст како студент?

Ако нешто во овој живот е константно, тоа мора да биде вечно стремеж на студентите за управување со времето. Тие секогаш бараат совети и трикови за продуктивност за да одвојат повеќе време за забава. Алатката аудио-во-текст е онаа која ќе им даде големо олеснување на учениците, правејќи ги подобри ученици. Ајде да видиме како:

Некои ученици учат подобро со претворање на аудио во текст

Кој е подобар метод за учење, читање или слушање? Па, што ако речеме дека нема дефинитивен одговор?

Како општество, одамна требаше да го уништиме пристапот „една големина за сите“ во образованието. За жал, дури и во денешно време, можно е да се согледаат штетите од застарениот образовен систем врз учениците. Сепак, би било погрешно да се тврди дека ништо не се променило на подобро. Луѓето се повеќе свесни за фактот дека не секој студент е ист. Не само што е безопасно, туку и природно и корисно за нив да го издлабат својот пат. Како резултат на тоа, сега има многу алатки за студентите да го подобрат своето учење. Конверторите на аудио во текст се еден од нив. Со овие алатки на располагање, студентите се поблиску од кога било до наоѓање на својата оптимална стратегија за учење и нејзино спроведување.

student that converts audio to text

Користење на аудио за проучување наспроти претворање на аудио во текст

Што можеме да кажеме за компаративната ефективност на учењето преку читање и слушање? Студиите како што е Метју Тракслер (Универзитетот во Калифорнија) открија мала или никаква значајна промена во функцијата на мозокот кога станува збор за различни методи на проучување. Сепак, искуството може да биде многу различно за поединечни луѓе. Читањето е практика која вклучува имагинација во многу поголема мера за разлика од слушањето. Не можете да работите со делот од вашиот мозок кој ја фабрикува сопствената реалност кога слушате или гледате нешто. Затоа луѓето генерално повеќе ги сакаат оригиналните книги отколку адаптираните филмски верзии. Филмовите не одговараат на нивната единствена реалност што тие ја создале. Ова значи дека без оглед на тоа како учите, треба да се обидете да ги претворите вашите аудио датотеки во текст и да дадете можност за читање!

Има ученици кои претпочитаат да ги слушаат снимените часови, а студенти кои претпочитаат читање на истиот материјал. Значи, она што треба да се направи е да им се помогне на овие различни класи на студенти да ги усовршат нивните методи.

Текстот е побрз и полесен за разбирање од аудио снимките.

Според студиите, просечниот возрасен човек може да чита од 250 до 300 зборови во минута. Додека идеалната брзина на зборување за ефикасно разбирање е 150 до 160 зборови во минута. Ова значи дека читањето на форматот на текстот на материјалот може да биде двојно побрзо од слушањето/гледањето.

Да не зборуваме за неволјите кои доаѓаат со лошиот предавач. Сите знаеме дека еден професор има силен акцент. Или онаа што ги објаснува темите со страшно темпо што те тера да не можеш да го следиш материјалот. Веруваме дека никој не мора да поднесува вакви ситуации

Ако сте еден од овие студенти кои претпочитаат читање наместо да го слушаат, не губете повеќе време. Претворете ги вашите предавања во текст за неколку минути со Транскриптор !Што можеме да кажеме за компаративната ефективност на учењето преку читање и слушање? Студиите како што е Метју Тракслер (Универзитетот во Калифорнија) открија мала или никаква значајна промена во функцијата на мозокот кога станува збор за различни методи на проучување. Сепак, искуството може да биде многу различно за поединечни луѓе. Читањето е практика која вклучува имагинација во многу поголема мера за разлика од слушањето. Не можете да работите со делот од вашиот мозок кој ја фабрикува сопствената реалност кога слушате или гледате нешто. Затоа луѓето генерално повеќе ги сакаат оригиналните книги отколку адаптираните филмски верзии. Филмовите не одговараат на нивната единствена реалност што тие ја создале. Ова значи дека без разлика на тоа како учите, треба да се обидете претворање на вашите аудио датотеки во текст и овозможете читање!

Има ученици кои претпочитаат да ги слушаат снимените часови, а студенти кои претпочитаат читање на истиот материјал. Значи, она што треба да се направи е да им се помогне на овие различни класи на студенти да ги усовршат нивните методи.

girl that converts audio to text

Дајте им одмор на рацете.
Дозволете конверторите од аудио во текст да земаат белешки за вас

Премногу пишувате и пишувате со рака во секојдневниот живот.

Штета е што ова звучи вообичаено. Затоа што луѓето
не се наменети да седат и да пишуваат во текот на денот.

Ја трошите својата енергија.

Зошто создавачите на содржина го претвораат звукот во текст?

Како креатор, можеби нема веднаш да ги видите придобивките од претворањето на вашето аудио во текст. Дозволете ни да ви кажеме зошто треба да го пробате:

Важно е да се запамети дека начинот на кој луѓето комуницираат се менува. Со софтверот што го конвертира аудиото во текст , имате можност да ги направите вашите настани попристапни и видливи со тоа што ќе ги претворите во текст.

Како тие користат софтвер за конвертор од аудио во текст?

Софтверот за конвертор аудио-во-текст е алатка што можете да ја користите на секакви начини. Конвертираниот софтвер за аудио во текст го извлекува говорот од видеото, го преведува во текст и го вметнува назад во видеото. Ова може да биде корисно за луѓе со оштетен слух или јазични бариери. Добро е и за маркетинг цели бидејќи луѓето кои не се во можност да присуствуваат на вашата конференција сè уште можат да ги најдат сите информации што им се потребни во писмена форма. Оваа технологија има многу придобивки не само за присутните, туку и за вас како организатор на конференција.

Кога аудиото од конференциите се претвора во текст, се случуваат многу работи. Пред сè, содржината на текстот станува подостапна за лицата со посебни потреби. Второ, можете да го споделите текстот, а исто така да го користите за маркетинг цели.

Конверзијата на аудио во текст, исто така, има многу придобивки за слушателите. На пример, слушателите ќе имаат можност да ја пребаруваат содржината со сопствено темпо и ќе можат да стигнат до одредени теми побрзо од претходно.

Направете транскрипт со претворање на вашата снимка од настан во текст

Прво, испраќањето текстуална верзија е од суштинско значење за луѓето кои не се во можност да присуствуваат на настанот. Со испраќање на текстуалната верзија, им помагате на луѓето да научат за дискусиите на конференцијата. Текстуалната верзија може да се испрати преку е-пошта или да се објави на страница каде секој може да пристапи до неа.

Еден од најдобрите начини за испраќање текстуална датотека е преку е-пошта. Можете исто така да го објавите на која било локација што има опција за прикачување датотеки, како Dropbox или Google Drive, а потоа да ја споделите со луѓето преку социјалните медиуми. Ако го испраќате текстот во е-пошта, само вклучете упатства на почетокот на вашата порака со кои им кажувате на примателите како треба да ја преземат за да не мора да се движат низ нивното сандаче барајќи прилози или врски до други сајтови.

Претворете го аудиото во текст за да ги вклучите вашите гледачи

Работата на фаќање белешки е повторувачка и исцрпувачка. И белешките што ги правите подоцна не секогаш се совпаѓаат со оние во разговорот. Тоа е местото каде што конверторите од аудио во текст ни се достапни. Со овој софтвер за конверзија од аудио во текст, можете да ги конвертирате вашите аудио датотеки во текстуални документи, кои се лесни за читање и исто така може да се пребаруваат!

Со софтверот за конверзија од аудио во текст, луѓето можат лесно да прават белешки и да се фокусираат на звучникот. Ова ги тера да се вклучат во конференцијата без да се расејуваат.

Претворањето аудио во текст не е нов концепт. Сепак, овој софтвер конвертиран аудио во текст се подобруваше со текот на годините за да се осигура дека работи прецизно и ефикасно. Во денешно време, овој конвертиран софтвер од аудио во текст може да конвертира звук од кој било јазик во текст без грешки.

Добијте онлајн видливост и дополнителен публицитет

И на крај, време е да се потрудите и да го претворите аудиото во текстуална верзија на вашата конференција за да им дадете на новинарите, медиумските агенции, блогерите и новинарите точна сметка за тоа што се случи на настанот.

Медиумските агенции ќе извлечат цитати, ќе го претворат аудиото во текст и ќе го прикажуваат на поинаков начин.

Конференцијата е ваша можност да стапите во контакт со професионалци од индустријата. Откако ќе заврши конференцијата, можете да им испратите е-пошта со текстуалната верзија на вашиот говор. Медиумските агенции ќе извлечат цитати и ќе ги објавуваат. Ова ќе ви овозможи да се промовирате себеси и вашата компанија без трошоци

Погледнете што кажаа нашите клиенти за нас!

Ние им служиме на илјадници луѓе од која било возраст, професија и земја. Кликнете на коментарите или на копчето подолу за да прочитате повеќе искрени критики за нас.

Маришели Г.
Професор
Read More
Главната придобивка за мене е времето. Каква одлична алатка за мене, сега можам да ја работам мојата работа брзо и квалитетно. Транскрипторот е навистина добра алатка за истражувачите, бидејќи ние мора да работиме ваков вид на задача и немаме многу време за трансрипција.
Химена Л.
Основач
Read More
Сè е многу добро, не е скапо, добра врска помеѓу цената и квалитетот, а исто така е доста брзо. Голема прецизност во однос на времињата на титловите и во препознавањето на зборовите. Требаше да се направат многу малку корекции.
Жаклин Б.
Социолог
Read More
Она што најмногу ми се допадна кај транскрипторот е тоа како има висока точност. Со лесна за употреба платформа, ми требаше само да направам прилагодувања на интерпункциските знаци
Previous
Next

Често поставувани прашања за конвертори од аудио во текст

Да! Постојат неколку опции како Amberscript и Otter, но една блеска низ сите: Transkriptor! Се потпира на технологијата за машинско преведување, генерира сопствена содржина со цитирање на други написи објавени на интернет и обезбедува транскрипти за резимеа или отворање говори за ТВ мрежите за проверка на текстот.

Претворањето на говор во текст е овозможено преку употреба на специјализиран софтвер. Постојат различни десктоп апликации кои можат да ви помогнат да ја претворите аудио датотеката во текст. На овие програми им се потребни само неколку минути за да ја обработат секоја минута снимена порака.

За да ги претворите во текст, потребен ви е софтвер како помош, како и знаење како да го користите. Најдете ја услугата за транскрипција по ваш избор. Откако ќе поставите аудиодатотека, можете само да ги добивате записите и да почнете да ги прегледувате кога ви одговара.
Чекор # 1: Поставете ја датотеката
За да конвертирате снимка во текст, започнете со поставување на датотеката на вашата сметка. Ова се прави без напор со вашиот веб-прелистувач.
Чекор # 2: Изберете излезен формат.
Откако ќе се поставите, изберете помеѓу формати на текст и збор за повратните медиумски датотеки на вашата транскрипција.
Чекор # 3: Земете го преписот

Услугата за онлајн аудио транскрипција е машина или компјутерска услуга што презема аудио песна или усно интервју за тоа што се случило. Обично тие потоа дозволуваат да се внесе во пишан документ. Некои од овие услуги се Happyscribe, Transkriptor и Trint. Овие алатки ви дозволуваат да вршите основни уредувања како што се сечење, лепење и форматирање за преписи.

Транскрипциите за корпоративни и правни цели често бараат високо ниво на точност. Никогаш не знаеме кои се препишувачите, каде одат податоците и кои програми или API им се одобрени. Но, некои од нив даваат гаранција дека никогаш нема да ги користат или складираат вашите податоци. Од вас зависи дали ќе им верувате на овие услуги.