Maestra vs. Transkriptor: Избор на најдобра услуга

Два компјутерски екрани кои покажуваат музички ноти и звучни бранови, илустрирајќи аудио визуелизација.
Maestra против Transkriptor: најди ја својата најдобра транскрипција.

Transkriptor 2022-10-06

Transkriptor против Maestra апартман

Transkriptor Logo

Transkriptor

Maestra Logo

Maestra апартман

Изборот на најдобрата услуга за транскрипција за вашите потреби зависи од цената, леснотијата на користење и флексибилноста. Можете да ги споредите услугите на Maestra vs. Transkriptor за да разберете зошто овие разлики се важни.

Подолу, ќе научите за изборот на најдобрата услуга за транскрипција со споредување на Maestra наспроти Transkriptor.

Maestra

Maestra против Transkriptor: што се тие?

И Maestra и Transkriptor се услуги за автоматска транскрипција, но еве подетален преглед на она што го нуди секоја од нив.

Maestra

Maestra е платформа од говор во текст која транскрибира, преведува и создава гласови. Вклучува:

 • Автоматска транскрипција на видео и аудио датотеки
 • Генерирање преводи за видеа
 • Превод на повеќе од 50 јазици
 • Синхронизирање и гласовно видео на повеќе од 30 јазици

Maestra е погодна за видеа на YouTube, транскрипти од подкаст, белешки од предавања, минути од состаноци и многу повеќе. Нуди специфични производи за генерирање препис на објава, но ова се брои како стандардна транскрипција.

Transkriptor

Transkriptor користи платформа управувана од вештачка интелигенција за автоматско претворање на говорот во текст. Како и кај Maestra, можете да прикачувате видео или аудио датотеки и да ги претворите во текст. Услугите на Transkriptor вклучуваат:

 • Платформа за транскрипција и уредување базирана на веб
 • Апликација за паметен телефон
 • Транскрипција за подкасти, видеа итн.
 • Генерирање на титл
 • Превод на многу јазици

Услугата е корисна за белешки од предавања, записници од состаноци, видеа на YouTube и многу повеќе. Наместо да нудите различни платформи за секоја, вие едноставно ја користите главната услуга за транскрипција за сите.

Maestra vs. Transkriptor: Како функционираат

При изборот на најдобрата платформа за говор во текст, треба да размислите за употребливоста. Нема потреба тоа да биде тежок процес, па еве како Maestra vs. Transkriptor се споредуваат во употребливоста.

Transkriptor: Како функционира

Transkriptor е едноставна, веб-базирана услуга за конвертирање на говор во текст. Се што треба да направите е следново:

 1. Поставете ја вашата видео или аудио датотека.
 2. Почекајте услугата да ја претвори во текст. Ова треба да потрае само неколку минути.
 3. Прочитајте ја датотеката и направете ги потребните измени.
 4. Откако ќе бидете задоволни со датотеката, преземете ја во избраниот формат на датотека.

Maestra: Како функционира

Maestra користи и веб-базирана платформа. Како таква, услугата е многу слична на Transkriptor. Процесот е како што следува:

 1. Поставете ја вашата датотека со влечење во прозорецот или избирање од вашиот компјутер.
 2. Дозволете услугата да ја препише вашата датотека, што треба да се направи за неколку минути.
 3. Уредете ја датотеката по потреба, како на пример поправка на нејасни зборови или подобрување на прекините на звучниците.
 4. Преземете ја текстуалната датотека во избраниот формат.

Maestra vs. Transkriptor: Што е полесно да се користи?

Двете услуги го претвораат говорот во текст на речиси идентични начини. Двајцата се базирани на веб и двете имаат вградена платформа за уредување. Исто така, Maestra и Transkriptor ги поддржуваат истите формати на датотеки, и за прикачување и за преземање.

Maestra наспроти Transkriptor: Цените

Откако ќе одлучите која услуга нуди подобра употребливост, следното нешто што треба да се провери е цената. Трошоците треба да се избалансираат со употребливоста, бидејќи понекогаш вреди да се плати повеќе за услуга што нуди подобри карактеристики. Значи, еве расчленување на Maestra vs. Transkriptor во однос на цените.

Maestra цени

Maestra нуди 3 нивоа на цени. Овие се:

 • Плаќајте додека одите: 10 долари на час
 • Претплата: годишни или месечни плаќања, плус 5 долари на час
 • Претпријатие: цена на контакт

Цената на претплатата за Maestra е 19 долари годишно или 29 долари месечно по корисник. Нема ограничување за тоа колку корисници може да имате на ова ниво, но Maestra наведува дека тоа е за тимови, а не за цели организации.

Цените на Transkriptor

Transkriptor нуди повеќе нивоа на цени, но структурата е поедноставна. Тие се:

 • Лајт: 99,90 долари годишно (5 часа/месец)
 • Стандарден: 149,90 долари (20 часа/месец)
 • Премиум: 249,90 долари (40 часа/месец)
 • Бизнис: 30 долари месечно по корисник (50 часа/месец)
 • Прилагодено: цена на контакт

Оваа структура на цените е поедноставна затоа што не е исплатлива и нема претплата и плаќање на час.

Maestra наспроти Transkriptor: Која цена е подобра?

Изборот помеѓу Maestra и Transkriptor е малку покомплициран по цена бидејќи структурите не се директно споредливи. Сепак, конвертирањето на цените на Maestra во месечни цени врз основа на вклучените часови на Transkriptor го олеснува:

 • За 5 часа месечно, би платиле 50 долари месечно и 600 долари годишно на ниво PAYG на Maestra
 • На неговото ниво на претплата, ќе плаќате 25 долари месечно плус 19 долари, што е 319 долари

Без да гледаме дополнителни примери, јасно е дека Transkriptor е поевтин. Единствената ситуација кога Maestra може да биде подобра опција е ако ви требаат помалку од 5 часа транскрипција месечно, а не ви требаат секој месец. Под услов да се работи за помалку од 100 долари годишно, што е 10 часа транскрипција, Maestra би била подобра опција.

Maestra наспроти Transkriptor: Точност

Мора да ја земете предвид точноста на услугата за транскрипција кога одлучувате која е најдобра. Попрецизната транскрипција бара помалку уредување, што значи дека се завршува побрзо.

Maestra тврди дека е точен до 90%. Се наведува дека може да го понуди ова дури и со повеќе звучници или со слаб квалитет на звукот. Сепак, ова е тешко да се докаже бидејќи ова се 2 фактори (меѓу многуте) кои можат да го намалат квалитетот на транскриптор управуван од вештачка интелигенција.

Transkriptor тврди дека нуди меѓу 80 и 99% точност. Ова е појасна изјава за точност бидејќи ја одразува варијацијата врз основа на оригиналниот квалитет на датотеката. Плус, неговата максимална точност е поголема.

Maestra против Transkriptor: Што е подобро?

Врз основа на факторите разгледани погоре кога се споредуваат Maestra наспроти Transkriptor, Transkriptor е подобра услуга. Transkriptor е поевтин и попрецизен. Имајќи предвид дека и двете услуги имаат иста употребливост, ова се очигледни придобивки при изборот на најдобрата услуга.

Често поставувани прашања за Maestra и Transkriptor

При изборот на најдобрата услуга за транскрипција, вашите главни критериуми треба да бидат леснотијата на користење, точноста, брзината и цената. Сепак, цената е помалку важна од точноста и брзината, бидејќи треба да се одлучите за подобра услуга дури и ако чини повеќе.

Говор на текст

img

Transkriptor

Конвертирајте ги вашите аудио и видео фајлови во текст