7 работи кои треба да ја зголемат вашата продуктивност како претприемач

Проценето време за читање: 6 minutes

Советите за продуктивност за претприемачите честопати вклучуваат изнаоѓање начини за попаметно, а не понапорно работење. На крајот на краиштата, ако сте претприемач, веројатно работите најмногу што можете.

Значи, сè се сведува на тоа да го искористите вашето време поефективно наместо да најдете повеќе од него. На тој начин, еве 7 совети за продуктивност за претприемачите кои ќе ви помогнат да ја подигнете вашата гужва.

7 Совети за продуктивност за претприемачи

1. Преиспитајте ги вашите списоци со задачи

Претприемачите секогаш имаат многу да направат – тоа е дел од работата. Но, често, долга и бескрајна листа на задачи може да се чувствува многу поразителна. За да се справите со ова, поделете ја вашата голема листа на помали, податливи делови.

На пример, напишете неделна листа и потоа разделете ја на дневни парчиња. Можете да одите уште едно и да ги разделите на утрински, попладневни и целодневни работни места. Колку помали ги правите вашите списоци, толку полесно ќе ги постигнете.

И ова е причината зошто тоа е совет за продуктивност за претприемачите. Гледањето огромна листа може да ве натера да ја изгубите продуктивноста, бидејќи никогаш нема да се чувствувате како да е готова. Но, ако го завршите работниот ден со комплетна листа, тоа ќе направи да се чувствувате попродуктивни.

2. Одлучете дали сте утринска или попладневна личност

Сите ние претпочитаме утра или попладне кога станува збор за работа. Одлучете кој сте (ако веќе не знаете) и тогаш направете ги вашите најтешки задачи. Сè се сведува на тоа кога сте највнимателни во текот на денот, бидејќи ова е моментот кога треба да ги правите големите работи.

На пример, ако работите побрзо во попладневните часови, поминувајте ги утра правејќи мали работи како администратор и бркање е-пошта. Потоа, кога ќе почувствувате дека енергијата влегува, почнете да се занимавате со вашите поголеми и поважни работи.

Претприемач чита за совети за продуктивност

3. Чувајте се средени

Ова е можеби еден од најважните совети за продуктивност за претприемачите. Уредувањето на работниот простор (и домот) прави да се чувствувате ментално многу помирни. За возврат, можете да се фокусирате на тоа да бидете попродуктивни со работите што се важни.

Ако ништо друго, тоа значи дека не размислувате да се средите или да се грижите за тоа колку се неуредни работите. Плус, можете да го комбинирате ова со совет 1 со пишување листа на задачи за средување. Тие можат да бидат дури и навистина мали нешта како полнење на машината за миење садови или средување на софата.

4. Не заборавајте да правите паузи

Еден од другите најважни совети за продуктивност за претприемачите е да прават редовни паузи. На крајот на краиштата, ако поминувате 9-12 часа на работа секој ден, многу брзо ќе останете без енергија. Исцрпувањето е вообичаено за претприемачите бидејќи се обидуваат да ја завршат работата на неколку луѓе.

Паузите не мора да бидат ни големи. Дефинитивно треба да направите пауза за ручек, но размислете дали секој час станувате од вашето биро за да се истегнете и да се движите. Потребни се само 5 минути, но тоа е само нешто за да го ресетирате вашиот мозок.

Ако мислите дека секој час е премногу често, обидете се да одморите кога ќе ја завршите тековната задача. Правејќи го тоа на овој начин ќе се чувствувате попродуктивни бидејќи паузата станува награда за напорна работа.

5. Сфатете ја важноста да се каже не

Како претприемач, станува инстинкт да се каже да на сè. Може да биде тешко да ги одбиете клиентите кога градите бизнис и секогаш сакате да преземете повеќе задачи бидејќи тие можат да доведат до поголеми и подобри работи.

Но, ова е всушност еден од најлесните начини да станете непродуктивни. Размислете за тоа во однос на советот 1. Колку повеќе се случува, толку е потешко да се види крајот на тоа. Значи, третирајте ги клиентите и барањата како задачи и знајте кога правите премногу.

Лидер кој може да има корист од советите за продуктивност

Се разбира, границата е различна за секого. Сепак, ќе знаете кога ќе достигнете колку можете да направите, особено ако веќе се борите со обемот на работа.

Запомнете дека вашите лични задачи се исто толку важни како и деловните задачи. На пример, ако се откажете од паузата за ручек за да направите некоја работа за клиентот, ќе почнете да ги чувствувате ефектите подоцна во текот на денот.

Значи, уште еден важен совет за продуктивност за претприемачите е да кажете не кога ви треба. Одлучете што најдобро одговара на вашите потреби и фокусирајте се на тоа. Исто така, ако немате продуктивен ден, фокусирајте се на тоа зошто и како да избегнете да се повтори. Ова е многу поважно од давањето лоша услуга.

6. Избегнувајте мултитаскинг

Иако мултитаскингот долго време се смета за пожелно за напорните работници, тоа често и штети на продуктивноста. Студијата од 2017 година покажа дека обидот да се направат неколку работи одеднаш значи дека луѓето не прават добро ниту една од нив.

Размислете за ова следниот пат кога ќе имате многу да направите во еден ден. Наместо да се обидувате да правите многу одеднаш, фокусирајте се на секоја задача и направете ја најдобро што можете. Ако тоа значи дека треба да ги одложите работите за утре, само направете го тоа.

Можеби ќе забележите дека повеќето од овие совети за продуктивност за претприемачите се враќаат на пишување списоци. Ова исто така. Ставете сè на списокот со задачи и работете преку него најдобро што можете.

7. Снимајте и препишувајте состаноци

Конечниот од овие совети за продуктивност за претприемачите е да ги снимаат вашите состаноци и потоа да ги препишуваат. Треба да го направите ова за да можете да се повикате на сè што е кажано наместо да земате белешки на состанокот.

Софтверот за автоматска транскрипција ќе ги забележи и звучниците и временските печати. Ова значи дека можете да ги проверите работите кажани од клиентите (и самите вие) додека обрнувате соодветно внимание на состанокот.

Конечни размислувања за продуктивноста Совети за претприемачи

Се надеваме дека овие совети за продуктивност за претприемачите ќе ви помогнат да работите попаметно отколку понапорно. За возврат, треба да откриете дека имате повеќе време и работите поефикасно.

Кога станува збор за софтверот за транскрипција за претприемачи, Transkriptor треба да биде вашиот прв избор. Користи вештачка интелигенција за транскрипција и временски ознака на аудио и видео датотеки, и многу е лесен за употреба. Можете да го пробате бесплатно денес и потоа да уживате во цените за 98% поевтини од конкуренцијата.

Што треба да направите за да ја зголемите продуктивноста?

1. Преиспитајте ги вашите списоци со задачи
2. Одлучете дали сте утринска или попладневна личност
3. Чувајте се средени
4. Не заборавајте да правите паузи
5. Сфатете ја важноста да се каже не
6. Избегнувајте мултитаскинг
7. Снимајте и препишувајте состаноци

Share:

More Posts

Видови софтвер за автоматска транскрипција

Можеби ќе се изненадите кога ќе дознаете дека постојат различни видови софтвер за автоматска транскрипција. На крајот на краиштата, транскрипцијата вклучува претворање на аудио во

Што е апликација за транскрипција?

Мобилните апликации ни направија различни корисни услуги многу достапни. Може да добиете производ или услуга со кликнување на неколку копчиња. Добивањето препис никогаш не било