Како да ги препишете состаноците на BlueJeans во 2023 година

Професионална жена во слушалки на бирото, фокусирана на транскрипцијата на BlueJeans Meetings.
Препиши точно со функцијата на BlueJeans Meetings.

Transkriptor 2022-08-22

Препишувањето на состаноците на англиски Bluejeans е корисен начин за водење евиденција за дискусијата на состанокот. Оваа статија ќе ги разгледа опциите за создавање транскрипција на состанокот BlueJeans.

Што е BlueJeans?

BlueJeans е платформа за видео конференции базирана на облак во сопственост на американската компанија Verizon. Функционира слично како Google Meets затоа што не ви треба апликација. Можете да пристапите директно од вашиот веб-прелистувач. Сепак, постојат апликации за Android и iOS.

Се интегрира во бројни други деловни програми, како што се Google Calendar, Google Chrome, Cisco, Polycom и многу повеќе. Исто така, BlueJeans располага со текстуален разговор на состаноци, слично на другите платформи за видео конференции.

Зошто да ги препишувате состаноците на BlueJeans?

Транскрипцијата на состанокот BlueJeans е корисна од следниве причини:

  • Водење евиденција за состаноци. Иако можете да го снимате состанокот, многу полесно е да се референцира да имате текстуална верзија.
  • Полесни цитати. Многу е полесно да се постави текстуален документ отколку видео снимка, особено затоа што транскрипциите имаат звучници и временски печати.
  • Дозволете им на учесниците да обрнат внимание. Ако учесниците на состанокот не прават белешки, тие можат да се концентрираат на самиот состанок, што значи подобро учество.
  • Создавање содржина. Доколку состанокот не е приватен, може да ја користите вашата транскрипција за да креирате содржини за јавност, како што се објави на блог, видеа на YouTube и друго.

Постојат неколку видови на транскрипција на состаноци , но најчестиот за деловни цели е интелигентното дословно.

Како да препишете состанок на BlueJeans

Подолу се чекорите за создавање рачна транскрипција на состанокот BlueJeans. Платформата има посебно копче за снимање (горе лево на екранот), така што не мора да се грижите за користење на софтвер за снимање од трета страна. Сепак, само модераторот може да го контролира ова.

1. Снимете го состанокот

Овој чекор е самообјаснет. Ако не сте модератор, но сте задолжени за создавање транскрипција на состанокот BlueJeans, ќе треба да користите софтвер од трета страна.

Ако користите BlueJeans, можете да ја гледате снимката во вашиот веб-прелистувач или да ја преземете. Датотеката може да се преземе како поглавја и само како видео или да вклучи презентирана содржина.

2. Слушајте го аудиото

Пред да започнете со вашата транскрипција, вреди да ја гледате/слушате датотеката за да бидете сигурни дека сте запознаени со неа. Иако тоа не е потребно во оваа фаза, можете да започнете да подготвувате звучници и груби временски ознаки за нив.

3. Започнете со препишување

Сега кога сте запознаени со содржината, почнете да ја запишувате на трето слушање. Не фокусирајте се премногу на правописот и точноста бидејќи можете да ги ревидирате во подоцнежните фази. Целта е да имате солиден нацрт до крајот на оваа фаза.

4. Рафинирајте го вашиот документ

Следната фаза е да го рафинирате вашиот документ со сортирање на интерпункцијата и точноста на текстот. Помага ако имате звучници мапирани до оваа точка за да можете да го разделите текстот на неговите релевантни учесници.

5. Додадете временски печати и финализирајте

Последната фаза е да додадете временски печати на секој звучник. За ова ќе треба повторно да поминете низ снимањето и да обрнете големо внимание кога секој звучник започнува и завршува.

Треба да го прикажете временскиот печат како[hour:minute:second] проследено со името на говорникот, вака:

[00:10:58] Најџел:

Како автоматски да препишете состанок на BlueJeans

Рачното креирање транскрипција на состанокот BlueJeans речиси никогаш не е најдобрата опција. Како што можете да видите, тоа е долготрајно и постои голема можност за правење грешки. Полесна опција е да користите платформа за автоматска транскрипција, како што е Transkriptor. Еве како тоа функционира:

  1. Снимете го состанокот. Ова е точно исто како чекорот опишан погоре. Сепак, ќе треба да ја преземете датотеката.
  2. Поставете аудио или видео во платформата за транскрипција.
  3. Откако ќе го направите ова, оставете ја алатката за автоматска транскрипција да го креира текстот. Треба да потрае само неколку минути.
  4. Следно, треба да ја прочитате транскрипцијата и да ги направите сите потребни уредувања.
  5. Конечно, преземете ја текстуалната датотека во посакуваниот формат.

Софтверот за автоматска транскрипција додава временски печати и звучници, така што нема потреба да се грижите за тоа да го правите рачно. Ова е една од работите што мора да ги проверите кога уредувате за да се уверите дека е точно.

Колку е голема датотеката за преземање на состанокот BlueJeans?

Бројот на учесници на вашиот состанок BlueJeans ќе влијае на големината на датотеката за преземање. Ако стримувате и снимате во 720p или повеќе, може да очекувате да користи помеѓу 13,5 и 40 MB податоци во минута. Ова може да биде еднакво на до 2,4 GB на час за снимање. BlueJeans презема датотеки долги над 2 часа во поглавја, од кои секое трае околу 1 час.

Најчесто поставувани прашања за транскрипција на состаноци BlueJeans

BlueJeans е бесплатен за оние кои се придружуваат на состанокот, иако ви треба сметка за домаќини и модерирање на состаноци. Постојат различни опции за цени во зависност од тоа колку корисници имате или карактеристиките што ви се потребни. Сите нудат и бесплатен пробен период.

Ако сте на компјутер и само се придружувате на состанок, не треба да ја инсталирате програмата. Можете исто така да додадете екстензија на прелистувачот Chrome за подобрена функционалност. За употреба на мобилни уреди, инсталирањето на апликацијата е најразумната опција.

Не ви е потребна сметка на BlueJeans за да се придружите на состанок едноставно. Само посетете ја страницата за придружување на состанокот и внесете го кодот на состанокот. Исто така, ќе треба да го додадете вашето име и лозинката (ако е применливо).

BlueJeans е една од најлесните платформи за видео конференции за користење. Тоа е затоа што не бара никаква инсталација, па дури и сметка.

Говор на текст

img

Transkriptor

Конвертирајте ги вашите аудио и видео фајлови во текст