Престанете да користите пенкало и хартија: Претворете го гласот во текст!

Користењето пенкало и хартија за снимање на нечии зборови е досадно. За многу години, стенографите, научниците, деловните луѓе и многу повеќе требаше да поминат многу часови рачно препишувајќи го говорот во текст. Сепак, можете веднаш да го конвертирате гласот во текст користејќи компјутерска програма со софтвер за автоматска транскрипција.

Користењето софтвер за автоматска транскрипција за претворање на гласот во текст има моќ да го промени вашиот бизнис. Софтверот за конверзија од глас во текст е автоматски, лесен за користење и достапен. Оваа статија се осврнува на тоа како можете да ги искористите предностите на софтверот за автоматско пренесување глас во текст за лесно да го конвертирате вашиот говор во напишан ракопис. Ќе разговараме за тоа што точно е оваа револуционерна технологија, придобивките од користењето софтвер за претворање глас во текст и на кого оваа технологија најдобро може да му служи.

Што е автоматска технологија од глас во текст?

Автоматската технологија за говор во текст ги користи најновите програми за вештачка интелигенција за автоматски да го конвертира гласот во текст. Идејата за ова поле настана во 1950-тите со појавата на компјутерите. Сепак, само во последните неколку децении новата технологија им овозможи на корисниците прецизно да го претворат гласот во текст. Вообичаено, до технологијата за автоматско пренесување глас во текст може да се пристапи или преку мобилна апликација или преку компјутерска програма базирана на веб.

Претворете глас во текст

Придобивките од глас во текст преку рачна транскрипција

Секој што претходно напишал говор во текст рачно ќе има корист од користењето на автоматски софтвер за конвертирање на глас во текст. Автоматската конверзија од глас во текст е побрза, подобра за продуктивност и поудобна од транскрипција со пенкало и хартија, па дури и со рачно пишување.

Глас во текст е инстант

Автоматскиот софтвер за говор во текст може речиси веднаш да го конвертира гласот во текст. Рачната транскрипција со пенкало и хартија или компјутер може да трае со часови. Брзото темпо со кое луѓето зборуваат на состаноци и други поставки често е пребрзо за да се препише рачно.

Софтверот за конверзија од глас во текст ја користи својата технологија за вештачка интелигенција за веднаш да исплука точен препис на сè што сте кажале. Ова е многу побрзо од било кој вид рачна транскрипција. Дури и ако автоматскиот софтвер прави грешки, враќањето назад и нивното уредување е сепак многу побрзо отколку рачно препишување говор од нула.

Глас во текст е засилувач на продуктивноста

Бидејќи софтверот што се користи за конвертирање на глас во текст е моментален. Може да ве ослободи од потребата да поминувате часови работејќи на рачна транскрипција. Ако претходно требаше да се вратите по некој настан за да слушате снимка и рачно да ја препишете, знаете колку драгоцено време ви одзема овој процес. Едноставното отворање на конверторот глас во текст за време на состанок значи дека повеќе не треба да го правите тоа. Користењето на автоматски софтвер за конвертирање глас во текст ви овозможува вие и вашите вработени да поминувате повеќе време за да заработите и да се вклучите во продуктивни активности.

Глас во текст е погодно

Убавината на користењето на автоматска програма за претворање на глас во текст е тоа што може да се направи насекаде. Рачната транскрипција бара тивок простор за слушање снимка и рачно транскрипција. Во денешното зафатено опкружување, можеби немате време или енергија да барате таков простор. Автоматскиот софтвер за говор во текст обезбедува попогодна опција. Дури и ако нема Wi-Fi конекција, многу програми од говор во текст нудат мобилна апликација. Оваа апликација може да се пристапи од каде било во светот и не бара користење на гломазен лаптоп или носење пенкало и хартија.

Кој може да има корист од префрлување на автоматски говор во софтвер за текст

Студенти

Студентите можат да заштедат часови со користење на софтвер за автоматска транскрипција за да го претворат гласот во текст. Иако многу студенти сакаат да пишуваат со рака преку пенкало и хартија, ова сепак може да биде долг процес. Луѓето имаат тенденција да зборуваат многу побрзо отколку што можат да пишуваат. Ова значи дека можете да заштедите часови за пишување на вашиот следен есеј со едноставно изговарање на зборовите во услуга за автоматска транскрипција и со тоа што ќе го напишете за вас. Можете исто така да снимате предавања во класата користејќи го вашиот паметен телефон и веднаш да добиете писмена копија од зборовите на професорот. Ова може да биде одлична алатка за проучување.

Бизнис луѓе

Деловните луѓе кои присуствуваат на конференции или состаноци може да имаат корист од користењето на софтверот за автоматска транскрипција за претворање на глас во текст за снимање состаноци и конференции. Состаноците можат веднаш да се препишат и да се испратат насекаде во светот. Конференциските панели што некој сака да ги памети може да се снимаат од збор до збор и лесно да се читаат од секој. Бидејќи автоматската технологија за говор во текст поддржува повеќе јазици, дури и големите мултинационални компании можат лесно да снимаат и испраќаат белешки низ целата компанија.

Најчесто поставувани прашања

Како функционира технологијата „Глас во текст“?

Кога зборувате во вашиот уред, технологијата користи софтвер за препознавање говор за да го слуша вашиот глас. Софтверот бара уникатни обрасци во звучните бранови за кои е кажано дека значат одредени зборови. За да го направите ова, вештачката интелигенција го разложува вашиот говор на мали фрагменти кои траат само илјадити делови од секундата. Потоа, софтверот го анализира секој звучен бран за обрасци на зборови пред да ги претвори сите препознатливи обрасци во зборови.
Бидејќи конверторите од глас во текст се потпираат на вештачка интелигенција за да го претворат гласот во текст, технологијата може да се научи на нови обрасци и звучни бранови. Ова може да се поврзе со „модел независен од говорникот“ за ефикасно слушање на новите акценти и дијалекти. Софтверот може да научи како да користи контекстуални индиции за да каже кога треба да се стават интерпункциските знаци. Вештачката интелигенција може да ги погледне и околните зборови за да одлучи која верзија на зборот да ја користи. Ова е важно кога зборувате збор што звучи слично на друг и може да има повеќе од еден правопис.Someone who converts voice to text

Како да ја искористите оваа технологија?

За да заштедите време, пари и напор за конвертирање глас во текст, размислете за услуга за транскрипција како Transkriptor . Транскриптор е автоматска услуга за транскрипција која нуди низа платени и бесплатни опции. Вештачката интелигенција на Transkriptor може да слуша повеќе звучници и акценти и автоматски да препишува говор на десетици јазици. Транскриптор нуди и лесно уредување на ракопис по снимањето. Ова го прави Transkriptor една од најфлексибилните алатки на пазарот.A guy who searches for ways to convert to text

Заклучок

Со автоматската технологија која може да го конвертира гласот во текст, веќе нема потреба од рачна транскрипција со помош на пенкало и хартија. Автоматскиот софтвер за говор во текст ја користи најновата технологија за вештачка интелигенција за веднаш да го конвертира гласот во текст. Оваа технологија е побрза, поудобна и ја зголемува продуктивноста во споредба со рачната транскрипција. Секој, од студенти до деловни луѓе, може да ја искористи програмата за претворање глас во текст со помош на програма како Transkriptor. За да го испробате бесплатниот пробен период на Transkriptor, посетете ја нивната веб-страница денес.

Share:

More Posts

Видови софтвер за автоматска транскрипција

Можеби ќе се изненадите кога ќе дознаете дека постојат различни видови софтвер за автоматска транскрипција. На крајот на краиштата, транскрипцијата вклучува претворање на аудио во

Што е апликација за транскрипција?

Мобилните апликации ни направија различни корисни услуги многу достапни. Може да добиете производ или услуга со кликнување на неколку копчиња. Добивањето препис никогаш не било