Како да ја зголемите пристапноста на вашите поткасти?

Достапноста на подкасти е со студиска опрема вклучувајќи мик, слушалки и екран кој прикажува аудио бранови форми.
Поттикнете го досегот и инклузивноста на подкастот со зајакнување на пристапноста за сите слушатели со транскрипции

Transkriptor 2022-08-29

Што е подкаст?

Подкаст е дигитална аудио или видео датотека која е дел од серија епизоди на кои корисниците можат да се претплатат. Поткастите обично се преземаат преку веб-синдикација или синдикални доводи.

Зошто поткастите се популарни?

Животот се движи многу брзо, а подкастите се одличен начин да се држите во чекор со темпото и да учите во движење. Тие се како радио емисии, но можете да ги слушате кога и каде сакате. Плус, има илјадници подкасти за која било тема што можете да ја замислите. Без разлика дали се занимавате со вистински криминал, спорт или бизнис, постои подкаст за вас.

Што е пристапност?

Пристапноста е способност секој да има еднаков пристап до информации и можности. Ова вклучува лица со попреченост, луѓе од различно потекло и луѓе од сите сфери на животот.

Зошто е важна пристапноста?

Пристапноста е важна затоа што гарантира дека секој може да учествува во општеството и економијата. Кога информациите и можностите се достапни за секого, тоа помага да се создаде рамномерно поле за игра. Тоа исто така значи дека вашата содржина ќе ја видат многу повеќе луѓе, што ќе ви користи.

Постојат многу начини да се направат достапни информациите и можностите. На пример,

 • можете да давате информации во повеќе формати,
 • нудат услуги на повеќе јазици,
 • или креирајте можности кои се специјално дизајнирани за лицата со посебни потреби.

Кога станува збор за подкасти, пристапноста е важна бидејќи гарантира дека секој може да ужива во нив. Ова ги вклучува лицата кои се слепи или имаат слаб вид, лицата кои се глуви или наглуви и лицата со други попречености.

Кои се некои пречки за пристапноста на поткаст?

Постојат неколку бариери за пристапноста на подкаст. Некои од овие бариери вклучуваат:

 1. Недостаток на преписи
 2. Недостаток на натписи
 3. Недостаток на аудио описи
 4. Недостаток на алтернативни формати
 5. Недостаток на навигациски помагала

Овие бариери може да им отежнат или оневозможат на некои луѓе пристапот до подкасти. На пример, луѓето кои се слепи или имаат слаб вид може да не можат да слушаат подкаст ако нема транскрипти. Слично на тоа, луѓето кои се глуви или наглуви може да не можат да разберат подкаст ако нема натписи.

Кои се недостатоците на недостапната содржина?

За лица со оштетен слух, подкастите може да бидат недостапни. Тоа е затоа што многу подкасти немаат титлови, што ги прави тешки или невозможни за разбирање за оние кои не можат да слушнат.

Влијанието на недостапните подкасти може да биде значајно. За луѓето со оштетен слух, тоа може да значи следново:

 • изоставени од значајни разговори
 • чувство на изолираност
 • пропуштање на важни информации

Кои се придобивките од зголемувањето на пристапноста на објавата?

Има многу придобивки за да го направите вашиот подкаст достапен.

 • Им овозможува на лицата со посебни потреби да пристапат до вашата содржина. Ова може да ви помогне да допрете до поширока публика и да се осигурате дека секој има можност да ужива во вашиот подкаст.
 • Достапните подкасти може да бидат полесни за пребарување и наоѓање. Ова може да ви помогне да привлечете нови слушатели и да ја зголемите вашата публика.
 • Достапните подкасти можат да ви помогнат да изградите репутација како инклузивен и добредојден создавач на содржина. Ова може да ви помогне да привлечете нови слушатели и следбеници, а исто така може да ви помогне да изградите силни односи со вашата постоечка публика.
Пристапноста е од витално значење за создавачите на содржина

Како да се зголеми пристапноста на објавата

Пристапноста не е само да се осигураме дека секој може физички да пристапи до вашата содржина. Тоа е, исто така, за да бидете сигурни дека вашата содржина е разбирлива и корисна за што е можно повеќе луѓе.

Затоа е важно да се земе предвид пристапноста кога креирате подкасти. Еве неколку алатки и совети:

 • Користете транскрипт: обезбедувањето транскрипт од вашите епизоди на објава ги прави достапни за луѓе кои се глуви или наглуви. Исто така, ги прави вашите епизоди да се пребаруваат, што може да ви помогне да привлечете нови слушатели.
 • Користете описен јазик: Опишувањето што се случува во вашите епизоди на подкаст може да им помогне на луѓето кои се слепи или имаат слаб вид да го следат.
 • Изберете пристапен формат: некои формати на подкаст се попристапни од другите. На пример, MP3-датотеките може да се репродуцираат на широк спектар на уреди, додека други формати може да бараат посебен софтвер или хардвер.
 • Користете јасен говор: јасното и умерено темпо може да им помогне на слушателите кои се борат да ве разберат.
 • Ако вклучите музика или звучни ефекти, погрижете се да не го надвладеат или заматуваат изговорениот збор.
 • Проверете дали вашиот подкаст е правилно означен со корисни метаподатоци, вклучувајќи клучни зборови, теми и опис на тоа за што се работи во подкастот.

Следејќи ги овие совети, можете да се осигурате дека вашиот подкаст е достапен за најшироката можна публика. Кога ќе ја зголемите пристапноста на подкаст, ќе создадете поинклузивен екосистем за подкаст.

Често поставувани прашања за пристапноста на објавата

Некои поединци со губење на слухот користат транскрипции на подкасти за да ги следат. Дополнително, многу апликации за подкаст им овозможуваат на корисниците да ја приспособат брзината на репродукција, што може да биде корисно за оние кои се борат да разберат брз говор.

Поткастите се една од најпристапните форми на достапни медиуми. Тие можат да се репродуцираат на различни уреди и не бараат многу пропусен опсег за пренос. Ова ги прави идеални за луѓе со оштетен вид или слух, како и за оние со ограничени планови за податоци.

Говор на текст

img

Transkriptor

Конвертирајте ги вашите аудио и видео фајлови во текст