Не можете да се ослободите од Ковид? 7 начини да ја зголемите ефикасноста на вашиот далечински тим

И покрај тоа што светот повторно се отвори, многу бизниси останаа оддалечени. Се разбира, учењето како ефективно да соработувате ако вашиот тим е оддалечен е голем дел од ова. За многу компании, тимската соработка од далечина беше прилично крива за учење.

Значи, ако вашата компанија одлучила да продолжи да работи од дома, еве 7 начини за зајакнување на соработката во оддалечените тимови. Следејќи ги овие ќе се осигурате дека вашиот тим е и среќен и продуктивен.

7 начини за зајакнување на ефикасноста на далечинската тимска соработка

1. Флексибилно работно време

Еден од најважните делови на далечинската тимска соработка е тоа да функционира за секого. Најдобар начин да го направите ова е да понудите флексибилно работно време каде што е потребно. На пример, на некои вработени можеби им требаат слободни попладневни часови за да се грижат за децата. Други можеби претпочитаат да работат до доцна навечер.

Но, за да бидете сигурни дека комуникацијата од далечина е сè уште возможна, стремете се да ги натерате сите да работат барем дел од денот заедно.

Оддалечен тим

2. Видео состаноци

Исто како што би имале лично тимски состаноци, сè уште има смисла да се одржуваат состаноци на далечина. Клучот за ефективна соработка ако вашиот тим е оддалечен е да бидете сигурни дека сите сè уште комуницираат. Очигледно, најлесниот начин да го направите ова е на состаноци.

Иако можеби нема да ви требаат дневни состаноци, закажете 2 до 3 неделно. Поставувањето софтвер за автоматска транскрипција исто така би помогнало. Обезбедува дека има запис од состанокот, така што вработените можат да се вратат назад и да проверат што се разговарало.

3. Бидете сигурни да поставите цели

Ова не е единствено за далечинско работење, но можеби е поважно. Ако луѓето работат сами дома, може да биде тешко да се остане фокусиран на пошироката слика. За да помогнете во ова, поставете краткорочни и долгорочни цели за вработените.

Се разбира, тие ќе бидат специфични за вашиот бизнис, а поставувањето цели е нешто што веќе треба да го правите. Разликата е да бидете сигурни дека сите знаат за вашите цели со директно комуницирање со нив. На пример, поставувањето синџири за е-пошта или користење на софтвер за управување со проекти може да помогне.

4. Инвестирајте во виртуелни телефонски системи

Ако веќе не сте, погрижете се да поставите виртуелни телефонски системи за соработка во оддалечени тимови. Накратко, виртуелниот телефонски систем вклучува пренасочување на повиците од виртуелен број до вистинските телефони на луѓето.

Главната придобивка е што луѓето не треба да ги даваат своите лични телефонски броеви. Исто така, тоа значи дека не треба да купувате нови телефони или да поставувате нови броеви. Виртуелен телефонски систем работи целосно онлајн користејќи VoIP (протокол за глас преку интернет).

Ова не само што ќе заштеди на хардвер, туку и ќе ја направи соработката поефикасна и многу полесна.

5. Поставете обука за далечинско работење

Иако многумина од нас работат на далечина најмалку 2 години, многу компании немаат специфични програми за обука за тоа. Без разлика дали обучувате нови вработувања или го подобрувате знаењето на постоечкиот персонал, јасен план е од витално значење.

Кога станува збор за тоа како да соработувате ефективно ако вашиот тим е оддалечен, има неколку работи што вреди да се земат предвид:

  • Погрижете се сите да знаат како да користат какви било далечински системи (како виртуелни телефони, софтвер за управување со проекти итн.)
  • Потврдете дека вработените знаат каде да ги најдат клучните документи. Тие вклучуваат листови со цели, транскрипции на состаноци и многу повеќе.
  • Размислете да ги додадете вашите очекувања во обуката. На пример, можеби ќе сакате да разговарате за целите на продуктивноста или протоколите за комуникација кога работите од далечина.

Може да помогне да се постави проект лидер за оваа обука. Ако го направите тоа значи дека имате некој кој е одговорен. Исто така, им дава на вработените точка на контакт доколку имаат прашања или грижи за системите или процедурите.

6. Продолжете со Прегледите на перформансите

Повторно, прегледите на перформансите не се единствени за далечинско работење. Но, ако сакате ефикасна тимска соработка од далечина, прегледите им помагаат на луѓето да останат на вистинскиот пат. Се разбира, ќе сакате да ги прилагодите критериумите за преглед за да ги одразуваат промените во работните процеси.

На пример, можеби ќе сакате да го промените начинот на кој ја прегледувате продуктивноста. Ако мислите дека вработените се попродуктивни дома, променете го најдолното ниво на продуктивност. Ова не е за да ги натера луѓето да работат понапорно, туку да се одрази на фактот дека секој добива повеќе работа.

Исто така, ако соработката е важна, поставете ја како метрика за преглед. Можете да го измерите ова преку вклученоста на една личност во проекти или нивната способност да ги исполни целите поврзани со соработката. Промената на целите за преглед на изведбата може да потрае креативно размислување, но вреди да се работи на далечина.

Алатки кои ги мерат перформансите на далечинскиот тим

7. Понудете многу стимулации

Многу компании нудат стимулации на работното место. Тоа може да бидат работи како слободно време, подолги паузи или бесплатна храна. Се разбира, некои од нив е потешко да се понудат кога луѓето се оддалечени и работат флексибилни часови.

Слободното време е сè уште добар поттик кога луѓето работат на далечина. Може да понудите и картички за подарок или пакети за благодарност доставени по пошта. Размислете што најдобро функционира со културата и целите на вашата компанија.

Но, како се поврзува ова со соработката во оддалечените тимови? Едноставно кажано, стимулациите им даваат на луѓето причини да работат понапорно и да ги исполнат целите. Ако сте јасни со вашите потреби и давате многу повратни информации, ќе има одреден пат до успехот за сите вработени. Накратко, стимулациите им даваат на луѓето мотивација да соработуваат на начинот на кој вие сакате.

Користење на Транскриптор за далечинска комуникација

Следењето на овие 7 совети треба да ја подобри вашата тимска соработка на далечина. Нудењето награди на луѓето за исполнување на вашите цели е секогаш најлесниот пат до успехот. Се разбира, погрижете се да водите евиденција за сите состаноци од далечина за да бидете сигурни дека луѓето знаат што е кажано.

Најлесен начин да го направите ова е со софтверот за автоматска транскрипција на Transkriptor . Ја поставувате вашата датотека и таа ќе ја претвори во текстуална транскрипција, комплетирана со временски печати. Имате опција да го испробате бесплатно и ќе откриете дека нашите услуги за платена транскрипција се 98% поевтини од конкурентите.

Искористете го Transkriptor денес за да видите како може да помогне во соработката со вашиот далечински тим.

Share:

More Posts

Видови софтвер за автоматска транскрипција

Можеби ќе се изненадите кога ќе дознаете дека постојат различни видови софтвер за автоматска транскрипција. На крајот на краиштата, транскрипцијата вклучува претворање на аудио во

Што е апликација за транскрипција?

Мобилните апликации ни направија различни корисни услуги многу достапни. Може да добиете производ или услуга со кликнување на неколку копчиња. Добивањето препис никогаш не било