Како да го конвертирате OGV во текст

Модерен работен простор осветлен од дигитален интерфејс, прикажувајќи го човекот вклучен во аудио уредување.
Претвори ги аудиовизуелните датотеки на OGV во текст, фаќајќи ја секоја нијанса од изведбата

Transkriptor 2022-12-23

Како да го конвертирате OGV во текст

Следете ги чекорите подолу за да конвертирате аудио OGV датотека во текст со висок квалитет:

  1. Поставете екстензија на датотека OGV
  2. Одредете го јазикот на звукот
  3. Изберете „Генерирана машина“ или „Создадена од луѓе“ (кои се достапни во некои услуги за транскрипција)
  4. Земете го вашиот препис.
  5. Изберете го претпочитаниот формат на датотека и кликнете на копчето „Извези“ или „Конвертирај“
  6. Примете ја конвертираната датотека.

Што е датотека OGV ?

Датотеката OGV е видео датотека создадена од Фондацијата Xiph.org. Зачувува аудио преноси и содржи видео стримови кодирани со кодеци како што се Theora, Dirac или Daala. Луѓето користат OGV-датотеки за да зачуваат видео содржини.

Која е вообичаената употреба за датотеките OGV?

Веб-програмерите и создавачите на содржини користат OGV-датотеки за споделување видео содржина преку видео ознаката HTML5. Иако датотеките содржат видео содржина, тие се референцирани во изворниот код на HTML со наставката.ogg.

OGV видеата овозможуваат складирање на висококвалитетни видеа со пониски стапки. Исто така, датотеките OGV репродуцираат видео содржини на веб-страници во рамките на видео ознаките во спецификациите HTML5.

Како да отворите датотека OGV

Можете да отворате OGV-датотеки со различни медиа плеери, вклучително и VideoLAN VLC медиа плеер, Eltima Elmedia Player (macOS) и MPlayer (macOS).

Кои се методите за претворање на OGV во текст?

  • Рачна транскрипција. Ова е досаден метод кој бара многу време. Сепак, рачната транскрипција е остварлива опција ако датотеката OGV е релативно кратка.
  • Консултација со професионален транскрипционист. Квалификуван професионалец ќе го создаде најточниот препис. Сепак, оваа опција е скапа и има подолго време на носење. Ако брзате или имате ограничен буџет, ова не е најдобрата опција.
  • Користење на автоматизирани платформи за транскрипција и видео конвертори. Автоматските платформи за транскрипција можат да постигнат прецизност речиси човечка со комбинирање на вештачка интелигенција и обработка на природен јазик.

Најчесто поставувани прашања

Вашата датотека може да увезува од каде било, вклучувајќи го вашиот лаптоп, Google Drive, YouTube или Dropbox. Повлечете ја вашата видео датотека OGV до Временската линија на дното на екранот. Изберете Generate Subtitle од контекстното мени.

Можете да конвертирате на повеќе јазици во зависност од софтверската програма што ја користите. Мнозинството од нив поддржуваат над 120 јазици, дијалекти и акценти.

Вашите OGV транскрипти може да се извезат во неколку формати на текст и титл, вклучувајќи обичен текст (.txt), Microsoft Word (.docx), PDF (.pdf), SubRip (.srt), VTT и други.

Софтверот за автоматска транскрипција ќе ја претвори вашата датотека OGV во текстуални документи/аудио транскрипција за неколку минути, во зависност од должината на вашата датотека.

Некои придобивки од конвертирање на датотека OGV во текст вклучуваат: можност да гледате видео без слушалки во преполн воз или во библиотека без звучен систем. Додавање преводи на OGV транскрипции. Исто така, имањето видео на англиски ви овозможува да ја преведете транскрипцијата на други јазици.

Говор на текст

img

Transkriptor

Конвертирајте ги вашите аудио и видео фајлови во текст