Како да го конвертирате OGA во текст

Модерната поставување на аудио станица има компјутерски монитор кој прикажува сложени звучни бранови форми и контроли за уредување.
Научете техники за транскрипција за претворање на OGA аудио датотеки во текстуални формат

Transkriptor 2023-05-22

Можете да конвертирате OGA во текст во аудио датотека користејќи услуги за транскрипција/текст конвертори и онлајн конвертори, без оглед на големината, форматот или јазикот на датотеката што се користи во аудио/видео-датотеките. Заштедете време на транскрипција со конверторот OGA во говор во текст и имајте одлична прецизност за цената.

Како да го конвертирате OGA во текст?

Можете да користите софтверски програми за транскрипција/ софтвер за автоматско препознавање говор за да конвертирате аудио (ogg формат, wma, wav, mp3 датотека…) или видео (mp4, mov, avi,…) датотеки во текстуални датотеки, како и конвертор на текст онлајн сајтови. Услугите за транскрипција значително ја подобрија рачната транскрипција. Следете ги чекорите подолу за да конвертирате аудио OGA-датотека во формат на текстуална датотека:

1) Изберете ја вашата OGA датотека

 • Поставете ја вашата OGA датотека.
 • Потоа кликнете на „Избери OGA датотека“ и изберете ја датотеката од вашата папка. Можете да ја увезете вашата датотека од каде било, без разлика дали е на вашиот лаптоп, Google Drive, Youtube или Dropbox.
 • Или повлечете го и пуштете го во полето.

2) Изберете го јазикот

 • Изберете го јазикот што се зборуваше во вашите аудио податоци
 • Исто така, изберете го јазикот на кој се вашите аудио транскрипти
 • Тоа зависи од софтверската програма што ја користите, но ќе можете да конвертирате на повеќе јазици. Мнозинството од нив поддржуваат над 120 јазици, дијалекти и акценти.

3) Кликнете на „Автоматска транскрипција“

 • Изберете „Генерирана машина“ или „Создадена од луѓе“ (кои се достапни во некои услуги за транскрипција)
 • Можете да го отстраните шумот од заднината од вашето аудио и да ја исечете, поделите и скратите аудиодатотеката пред да ја препишете.
 • Одете во Елементи од левото мени и кликнете „Автоматска транскрипција“ под Преводи.
 • Ќе се појави вашата автоматска транскрипција. Уредете ја транскрипцијата по потреба со помош на уредувач на текст.

4) Извезете ја датотеката TXT

 • Кликнете на Опции без да излезете од страницата со преводи и изберете го форматот на датотеката што го сакате. Вашите OGA транскрипти може да се извезат во различни формати на текст и титл, вклучувајќи обичен текст (.txt), документ на Microsoft Word (.docx), (docs), SubRip (.srt), VTT…
 • Можете да ги извезувате сите временски печати, ознаки и имиња на звучници. Повеќето од алатките обезбедуваат и бесплатен конвертор на датотеки со титли и уредник за транскрипција.
 • Откако ќе изберете формати на текст, кликнете на копчето Преземи.
 • Тоа е сè, ја имате вашата транскрипција на текстот.

Како да отворите OGA-датотека?

Можете да отворите OGA-датотека во неколку популарни медиа плеери, вклучително и Microsoft Groove Music (во комплет со Windows), VideoLAN VLC медиа плеер (крос-платформа) и MPlayer (вкрстена платформа).

лице кое работи од дома

Што е датотека OGA?

OGA-датотека е аудио датотека што е во формат Ogg аудио контејнер. Може да се шифрира во различни аудио кодеци, вклучувајќи FLAC, Ghost, Opus и OggPCM. Датотеките OGA исто така може да се кодираат со кодеците Ogg Vorbis или Speex, иако фондацијата Xiph.Org не препорачува да се прави тоа поради проблеми со компатибилноста.

Најчесто поставувани прашања

Услугите за автоматска и човечка транскрипција на аудио форматите OGA имаат точност од 85% и 99%, со висок квалитет. Автоматската транскрипција е многу побрза и функционира совршено кога треба да го конвертирате звукот во текстуални документи што е можно побрзо и не ви пречи да мора да ја лекторирате конечната транскрипција.

Софтверот за автоматска транскрипција ќе ја конвертира вашата OGA-датотека во текстуални документи/аудио транскрипција за неколку минути, во зависност од должината на вашата датотека.

Може да гледате видео без слушалки во преполн воз или во библиотека без звучен систем. Можете да додавате преводи по OGA транскрипции. Исто така, можете да ги надминете јазичните бариери со конвертори од OGA-во-текст. Имањето видео на англиски ви овозможува да ја преведете транскрипцијата на други јазици.

Говор на текст

img

Transkriptor

Конвертирајте ги вашите аудио и видео фајлови во текст