Како да конвертирате AU во текст

AU до текстот илустриран со истакнат микрофон со лебдечки музички белешки симболизираат звучна снимка
Искористување на моќта на технологијата за претворање на аудио (AU) датотеки во читлив текст.

Transkriptor 2023-04-28

Можете да конвертирате AU во текст во аудио датотека користејќи услуги за транскрипција/функционалности за текст во говор, како и видео конвертори и онлајн алатки, без оглед на големината, форматот или јазикот на датотеката што се користи во аудио/видео-датотеките. Оваа услуга заштедува многу време и има одлична прецизност за цената.

Како да конвертирате AU во текст

Можете да користите софтверски програми за транскрипција/софтвер за автоматско препознавање говор (asr), како и алатки за транскрипција за да конвертирате видео (wmv, mov, avi, flv…) или аудио датотеки (webm, mp3 датотека, au, wav,. ..) во текстуални датотеки.

Исто така, може да бидат корисни апликациите за конвертирање видео во текст што ќе ги репродуцираат видеата и ќе ги пишуваат транскриптите во истиот прозорец. Тие се компатибилни со уредите Mac, iOS и Android.

Услугите за транскрипција значително ја подобрија рачната транскрипција. За да научите како да конвертирате аудио во текст:

1) Изберете ја вашата датотека AU

 • За да го транскрибирате аудиото, прво, поставете ја вашата датотека AU.
 • Потоа кликнете на „Избери датотека AU“ и изберете ја датотеката од вашата папка. Можете да ја увезете вашата датотека од каде било, без разлика дали е на вашиот лаптоп, Google Drive, Youtube или Dropbox.
 • Или повлечете го и пуштете го во полето.

2) Изберете го јазикот

 • Изберете го јазикот што се зборуваше во вашата транскрипција AU
 • Исто така, изберете го јазикот на кој се вашите аудио транскрипти

3) Кликнете на „Автоматска транскрипција“

 • Изберете „Генерирана машина“ или „Создадена од луѓе“ (кои се достапни во некои услуги за транскрипција)
 • Можете да го отстраните шумот од заднината од вашето аудио и да ја исечете, поделите и скратите аудиодатотеката пред да ја препишете.
 • Одете во Елементи од левото мени и кликнете на „Автоматска транскрипција“ под Преводи.
 • Ќе се појави вашата автоматска транскрипција. Уредете ја транскрипцијата по потреба со помош на уредувач на текст.

4) Извезете ја датотеката TXT

 • Кликнете на Опции без да излезете од страницата со преводи и изберете го форматот на датотеката што го сакате
 • Откако ќе го изберете употребениот текст, кликнете на копчето Преземи.
 • Тоа е сè, ја имате вашата транскрипција на текстот. Лесно пребарувајте, уредувајте и споделувајте ги вашите медиумски датотеки
слушање со слушалки

Како да отворите датотека AU?

Не треба да отворате AU-датотеки поединечно. Наместо тоа, отворете го проектот Audacity (крос-платформа) што ја содржи вашата датотека AU. Изберете Отвори датотека… од лентата со мени на Audacity за да го направите тоа. Потоа, во папката со податоци за мојот проект на вашиот проект, отворете ја датотеката AUP што е заедно со вашата датотека AU.

Најчесто поставувани прашања

Audacity , бесплатен аудио уредник на повеќе платформи, произведува AU-датотеки. Зачуван е во сопствен аудио формат што го разбира само Audacity. Проектите на Audacity, кои се зачувани како датотеки.AUP, содржат AU-датотеки.

Во зависност од софтверската програма што ја користите, ќе можете да ја конвертирате на повеќе јазици. Мнозинството од нив поддржуваат над 120 јазици, дијалекти и акценти, како што се англискиот и францускиот.

Услугите за автоматска и човечка транскрипција на AU имаат стапки на точност од 85% и 99%, соодветно. Тие можат да постигнат прецизност приближно на човечко ниво користејќи вештачка интелигенција и обработка на природен јазик.

Можете да ги извезувате вашите AU транскрипти во различни формати на текст и титл, вклучувајќи формати на обичен текст (.txt), документи на Microsoft Word (.docx), PDF (.pdf), SubRip (.srt), VTT… Можно е да се извезуваат временски печати, ознаки и имиња на звучници. Бесплатен конвертор на датотеки со титл и уредник за транскрипција се исто така вклучени во поголемиот дел од програмите.

Може да гледате видео без слушалки во преполн воз или во библиотека без звучен систем. Преводите може да се додадат со транскрипции на AU. Конверторите од AU-во-текст исто така може да ви помогнат да ги надминете јазичните бариери.

Сподели пост

Говор на текст

img

Transkriptor

Конвертирајте ги вашите аудио и видео фајлови во текст