Како да конвертирате AIFF во текст

AIFF кон претворање во текст навестени од работен простор со компјутер прикажување на звучни бранови и опкружени со сродни икони.
Научете како да го направите аифот на текстуалниот процес од овој блог.

Transkriptor 2023-05-22

Благодарение на услугите за транскрипција/ конвертори на текст и онлајн конвертори, можете да конвертирате AIFF- датотеки во текст во аудио датотека без разлика на големината, форматот или јазикот што се користи во аудио/видео-датотеките. Овие услуги заштедуваат многу време, а прецизноста е одлична за цената, што го подобрува работниот тек.

Како да конвертирате AIFF во текст

За да конвертирате видео (wmv, mov, avi, flv…) или аудио (ogg, flac, m4a, wav,…) датотеки во текстуални датотеки, можете да користите алатки за транскрипција/ функции за говор во текст, како и како онлајн страници за конвертор на текст. Софтверот поддржува многу видео формати како WMA, M4A, MP3, MP4, AAC и WAV, како и онлајн видео.

Рачната транскрипција е значително подобрена со услугите за транскрипција. Следете ги чекорите подолу за да ја препишете датотеката AIFF во формат на текстуална датотека:

1) Изберете ја вашата AIFF датотека

 • Поставете ја вашата AIFF датотека.
 • Потоа кликнете на „Избери датотека AIFF“ и изберете ја датотеката од вашата папка. Можете да ја увезете вашата датотека од каде било, без разлика дали е на вашиот лаптоп, Google Drive, Youtube или Dropbox.
 • Или повлечете го и пуштете го во полето.

2) Изберете го јазикот

 • Изберете го јазикот што се зборуваше во вашата датотека AIFF
 • Исто така, изберете го јазикот на кој се вашите аудио транскрипти

3) Кликнете на „Автоматска транскрипција“

 • Изберете „Генерирана машина“ или „Создадена од луѓе“ (кои се достапни во некои услуги за транскрипција)
 • Можете да го отстраните шумот од заднината од вашето аудио и да ја исечете, поделите и скратите аудиодатотеката пред да ја препишете.
 • Одете во Елементи од левото мени и кликнете на „Автоматска транскрипција“ под Преводи.
 • Ќе се појави вашата автоматска транскрипција. Уредете ја транскрипцијата по потреба со помош на уредувач на текст.

4) Извезете ја датотеката TXT

 • Кликнете на Опции без да излезете од страницата со преводи и изберете го форматот на датотеката што го сакате
 • Откако ќе изберете формати на текст, кликнете на копчето Преземи.
 • Тоа е сè, ја имате транскрипцијата на текстот на вашата датотека AIFF. Лесно пребарувајте, уредувајте и споделувајте ги вашите медиумски датотеки.
човек кој работи на својот компјутер

Што е датотека AIFF?

AIFF-датотеките се аудио датотеки што се зачувани во форматот на датотеката за размена на аудио (AIFF). Вклучува висококвалитетен звук што е зачуван во некомпресиран формат без загуби. AIFF-датотеките може да се зачуваат и како.AIFC или AIIF-датотеки (ако се компресирани).

Како да отворите датотека AIFF

Можете да отворате AIFF-датотеки и да го репродуцирате аудиото што го содржат со различни медиа плеери, вклучувајќи ги и Microsoft Windows Media Player (Windows), Apple Music и Apple QuickTime Player (и двете во комплет со macOS) и VideoLAN VLC медиа плеер (мултиплатформа).

Најчесто поставувани прашања

Тоа зависи од софтверската програма што ја користите, но ќе можете да ја конвертирате на повеќе јазици. Мнозинството од нив поддржуваат над 120 јазици како шпански, француски итн., дијалекти и акценти.

Услугите за автоматска и човечка транскрипција на AIFF имаат точност од 85% и 99%, соодветно. Автоматската транскрипција е многу побрза и функционира совршено кога треба да го конвертирате звукот во текстуални документи што е можно побрзо и не ви пречи да мора да ја лекторирате конечната транскрипција.

Вашите AIFF транскрипти може да се извезат во различни екстензии на датотеки и формати на титл, вклучувајќи обичен текст (.txt), документ на Microsoft Word (.docx), PDF (.pdf), SubRip (.srt), VTT… Временските печати, нагласувањата и имињата на звучниците може да се извезат. Повеќето од алатките обезбедуваат и бесплатен конвертор на датотеки со титли и уредник за транскрипција.

Сподели пост

Говор на текст

img

Transkriptor

Конвертирајте ги вашите аудио и видео фајлови во текст