Колку често компаниите треба да се ребрендираат? 5 Придобивки од ребрендирањето

Проценето време за читање: 6 minutes

Ребрендирањето на бизнис може да биде долг и скап процес. Како резултат на тоа, многумина се прашуваат, колку често компаниите треба да се ребрендираат за да вредат за парите?

Во крајна линија е дека ребрендирањето на бизнисот секогаш ќе вреди за парите, под услов да се направи правилно. Еве 5 придобивки за ребрендирање на бизнис и кога (и зошто) треба да го направите тоа.

Што е ребрендирање?

Едноставно кажано, ребрендирањето е процес на промена на имиџот на компанијата кон клиентите. Ова може да вклучува дизајнирање ново лого, промена на шемата на бои на веб-локацијата и многу други аспекти.

Имиџот на компанијата се нарекува бренд. Со текот на времето, брендовите треба да се променат за да го одразуваат бизнисот и неговите клиенти. Тука доаѓа ребрендирањето.

Колку често компаниите треба да се ребрендираат?

Една компанија треба да се ребрендира на секои 7-10 години. Ова е доволно долго за претходното брендирање да се чувствува застарено, бидејќи индустријата се менува доста брзо. Без разлика дали се работи за трендовски нови бои, напредок во веб-дизајнот или нешто друго, многу може да се случи за 10 години.

Но, зошто една компанија би сакала да се ребрендира? Накратко, тоа му дава шанса на бизнисот да создаде нов идентитет и да го освежи својот јавен имиџ. Се разбира, во овој момент не треба да биде голем ремонт. Наместо тоа, можете поредовно да воведувате помали промени.

blank

5 придобивки од ребрендирање на бизнис

Придобивките од ребрендирањето на бизнисот се изненадувачки разновидни. Ова се 5-те најважни што доаѓаат од компанијата што целосно го менува својот имиџ.

1. Привлечете нови клиенти

Главната причина зошто една компанија би се ребрендирала е да привлече нови клиенти. Врската помеѓу брендирањето и клиентите е поедноставна отколку што мислите.

Бизнисот кој долго време ја задржува истата слика лесно ќе згасне во позадина бидејќи не е возбудлив. Плус, процесот на ребрендирање ви помага да дознаете што сакаат вашите клиенти и како можете да го испорачате.

За возврат, ова води до подобра лојалност на клиентите и проширена база на клиенти.

2. Издвојте се од конкуренцијата

Марката на една компанија е она што ја издвојува од конкуренцијата. Додека големите компании не треба да прават многу за да се истакнат, помалите бизниси имаат потреба. На крајот на краиштата, поконкурентно е кога немате јасна приказна и историја.

Ребрендирањето вклучува откривање што ве прави поинакви од другите бизниси и градење на вашиот имиџ околу тоа. Вашите цели и предности можеби се промениле откако сте го основале бизнисот, а ребрендирањето може да помогне да се промени вашиот имиџ.

3. Го прави маркетингот поефикасен

Ребрендирањето помага маркетингот да биде поефикасен. Ако ништо друго, само што потрошивте време развивајќи цела палета на слики и шеми на бои. Ова значи дека не треба да ги креирате секогаш кога ќе започнете маркетинг кампања.

Но, ребрендирањето исто така ви помага подобро да ја разберете вашата публика. За возврат, ова значи дека можете да го фокусирате вашиот маркетинг и да трошите помалку како резултат.

4. Подобрете ја вредноста на вашата компанија

Повторно, оваа точка се сведува на тоа колку е силен имиџот на брендот на компанијата. Смислувањето силен бренд ја прави вашата компанија да изгледа подобра и покохезивна меѓу клиентите. Ова потоа ги тера да сакаат да купуваат од вас, правејќи го вашиот бизнис повреден.

5. Ви помага да останете релевантни

Како што споменавме, трендовите во брендирањето и маркетингот брзо се менуваат. Помислете на неколку години наназад и веројатно ќе се сетите на трендовите на веб-страниците што компаниите повеќе не ги користат. Ова е можеби една од најважните придобивки од брендирањето: релевантност.

Ако клиентот ја посети вашата веб-страница и види нешто што го сметаат за застарено, тоа може да влијае на нивната перцепција за вашата компанија. На крајот на краиштата, ако вашата веб-страница изгледа стара, што кажува тоа за услугите што ги нудите?

Но, ако ја посетат вашата веб-страница и гледаат свежи, возбудливи нови графики, тоа покажува дека се грижите да бидете релевантни. За возврат, тоа треба да ги направи вашите услуги попривлечни бидејќи покажува дека обрнувате внимание.

Луѓе кои ребрендираат компанија

Како да ребрендирате мал бизнис

Процесот на ребрендирање на мал бизнис може да биде предизвик. Најголемиот проблем е тоа што може да биде скапо. Не само што е потребно многу истражување, туку значи и замена на сите ваши производи кои се соочуваат со клиенти.

Па, како да ребрендирате мал бизнис?

Истражување на брендот

Првиот чекор е да истражите што мислат клиентите за вашиот бренд и што би промениле. Можете да го направите тоа преку писмени повратни информации или интервјуа лично. Зависи од тоа колку време и пари имате.

Ако изберете да правите интервјуа, погрижете се да ги претворите во пишани документи користејќи софтвер за автоматска транскрипција . Тоа значи дека сите вклучени во напорите за ребрендирање имаат пристап до информациите секогаш кога им се потребни.

Дизајнирање на материјали за брендови

Следниот чекор во процесот на ребрендирање е да го дизајнирате вашиот нов бренд материјали. Ова треба да биде информирано од вашето истражување на клиентите. На пример, ако клиентите ви кажат дека им се допаѓаат одредени делови од вашиот сегашен бренд, размислете да ги задржите.

Ќе треба да пробате нови шеми на бои за вашата веб-страница и нови идеи за лого. Размислете што ве издвојува од конкуренцијата и погрижете се ова да биде дел од вашите идеи за бренд.

Овој чекор може да биде долг и скап, особено ако немате тим од дизајнери. Ако треба да ангажирате хонорарци, бидете подготвени да потрошите многу пари и да седите на многу состаноци. Се разбира, веќе треба да имате јасен буџет за ребрендирање на вашата компанија.

Како да лансирате нов бренд?

Последниот чекор е да го лансирате вашиот нов бренд. Обично започнува со рестартирање на веб-локација, бидејќи тоа е она што повеќето клиенти го користат. Но, исто така, ќе треба да ги промените профилите на социјалните мрежи и физичката содржина.blank

Конечни размислувања за ребрендирање на бизнис

Чекорите за ребрендирање на бизнис не се комплицирани, но може да траат долго време. Ќе седнете на многу состаноци, затоа погрижете се да го користите софтверот за автоматска транскрипција на Transkriptor за да ги претворите во белешки.

Користи вештачка интелигенција за слушање и претворање на говорот во текст и автоматски става временски ознаки за сè. Уште подобро, можете да го пробате бесплатно и ќе откриете дека сме 98% поевтини од конкуренцијата.

Share:

More Posts

Видови софтвер за автоматска транскрипција

Можеби ќе се изненадите кога ќе дознаете дека постојат различни видови софтвер за автоматска транскрипција. На крајот на краиштата, транскрипцијата вклучува претворање на аудио во

Што е апликација за транскрипција?

Мобилните апликации ни направија различни корисни услуги многу достапни. Може да добиете производ или услуга со кликнување на неколку копчиња. Добивањето препис никогаш не било