Како да конвертирате M4V во текст?

Човек кој користи софистициран аудио интерфејс на компјутер, нагласувајќи ја транскрипцијата од M4V формат.
Прочитајте го туторијалот за претворање на M4V датотеки во текст со користење на транскрипциски софтвер

Transkriptor 2022-12-29

Како да го конвертирате M4V во формат на текст?

Постојат три опции за конвертирање на датотеки M4V во текстуален формат:

 • Користете OCR (оптичко препознавање знаци) како што е Adobe Acrobat. Алатките OCR ја анализираат датотеката и го претвораат m4v во текст.
 • Користете софтвер за транскрипција за да го препишете звукот од видеото во текст. За да го направите ова, треба да ја поставите датотеката M4V на веб-страницата или апликацијата на услугата за транскрипција M4V. Потоа услугата ќе ја обработи датотеката и ќе ви обезбеди препис.
 • Користете комбинација од овие методи за да го претворите M4V во текст. На пример, користете алатка OCR за да го извлечете текстот од датотеката M4V, а потоа услуга за транскрипција за да го препишете звукот.

Од што зависи точноста на конверзијата на датотеката во текст?

Точноста на конверзијата од датотека во текст варира врз основа на:

 • Големина на Фајлот
 • Квалитетот на видеото
 • Јасноста на аудиото

Што е формат на датотека M4V?

Луѓето користат m4v датотеки за:

 • Чувајте видео датотеки
 • Чување филмови
 • ТВ-емисии што се купени или изнајмени од iTunes Store.

Исто така, датотеките M4V се слични на датотеките MP4, но тие вклучуваат заштита од копирање на Apple FairPlay DRM (Управување со дигитални права).

Со кои уреди се компатибилни датотеките M4V?

M4V-датотеките работат на различни уреди, вклучувајќи компјутери, iPhone, iPad и Apple TV.

Датотеките M4V се погодни за софтвер за медиа плеер како QuickTime, VLC или Windows Media Player, како и за апликацијата iTunes на Apple.

Што содржат датотеките M4V?

M4V-датотеките содржат различни елементи:

 • Видео: Форматот на датотеката M4V првенствено се користи за складирање видео. Освен тоа, датотеката содржи различни видео формати, вклучувајќи H.264 и H.265.
 • Аудио: датотеките M4V исто така содржат аудио траки, кои можат да се кодираат со користење на различни аудио кодеци, како што се AAC или AC3.
 • Преводи: Датотеките M4V содржат преводи или затворени натписи, кои обезбедуваат текстуална верзија на аудио за глувите луѓе или за оние кои можеби не го зборуваат јазикот.
 • Метаподатоци: Датотеките M4V исто така содржат метаподатоци, што се информации за видеото, како што се насловот, изведувачот и други детали.
 • FairPlay DRM на Apple: M4V-датотеките ја вклучуваат и заштитата од копирање на FairPlay DRM (Управување со дигитални права) на Apple, што спречува неовластено копирање или споделување на видео содржина. M4V датотеките на iTunes Store ќе вклучуваат FairPlay DRM.

Како да отворите датотека M4V?

За да отворите и репродуцирате датотека M4V, ќе ви треба медиа плеер за поддршка на форматот на датотеката M4V. Постојат неколку достапни опции, вклучувајќи:

 1. QuickTime : QuickTime е медиа плеер достапен и за Mac и за Windows и репродуцира датотеки M4V. QuickTime е вклучено со macOS и може да се преземе за Windows од веб-страницата на Apple.
 2. VLC : VLC е бесплатен медиа плеер со отворен код кој може да репродуцира M4V датотеки и разни други видео и аудио формати. Достапно е за Windows, Mac и разни други платформи.
 3. Windows Media Player : Windows Media Player е медиа плеер што е вклучен во Windows и може да се користи за репродукција на датотеки M4V.
 4. iTunes : iTunes е медиа плеер и апликација за управување со библиотека развиена од Apple. iTunes репродуцира датотеки M4V од iTunes Store. iTunes е достапен и за Mac и за Windows.

За да отворите датотека M4V со еден од овие медиа плеери,

 • Стартувајте го медиа плеерот
 • Користете ја функцијата „Отвори“ или „Увези“ за да ја изберете датотеката M4V што сакате да ја репродуцирате.
 • Медиа плеерот потоа ќе може да ја репродуцира видео датотеката.

Кои придобивки ги обезбедува M4V?

M4V е формат на датотека за складирање на видео содржини, како што се филмови, ТВ емисии и музички видеа. Придобивките од користењето на форматот M4V вклучуваат:

 • Компатибилност: M4V-датотеките се компатибилни со различни уреди, вклучувајќи компјутери, паметни телефони, таблети и медиа плеери. Тие се компатибилни со софтвер како QuickTime, VLC или Windows Media Player, како и со апликацијата iTunes на Apple.
 • Висококвалитетно видео: датотеките M4V складираат видео со висок квалитет, со поддршка за голем број видео формати, вклучувајќи H.264 и H.265. Затоа, датотеките M4V се одлични за складирање и споделување видео содржини со висока дефиниција.
 • Аудио поддршка: M4V-датотеките исто така содржат аудио траки, кои можат да се кодираат со користење на различни аудио кодеци, како што се AAC или AC3. Ова ги прави датотеките M4V погодни за складирање и споделување видео содржини со придружниот звук.
 • Поддршка за преводи: M4V-датотеките исто така содржат преводи или затворени натписи. Титловите се корисни за луѓе кои се глуви или за оние кои можеби не го зборуваат јазикот на видеото.
 • Поддршка за DRM: датотеките M4V вклучуваат заштита од копирање на FairPlay DRM (Управување со дигитални права) на Apple, што спречува неовластено копирање или споделување на видео содржина. Ова може да биде корисно за заштита на видео содржината.

Најчесто поставувани прашања

Да, можно е да се конвертираат M4V датотеки во MP4, MKV, DOCX, AVI, MOV, SRT, TXT, WAV, MPEG, VTT, WMV, OGG, WEBM и WMA, користејќи софтвер за конверзија на видео.

Можете да ги увезувате вашите M4V датотеки од Dropbox, Google Drive, врската на YouTube, Instagram или да прелистувате локално од вашиот компјутер.

Говор на текст

img

Transkriptor

Конвертирајте ги вашите аудио и видео фајлови во текст