Како да изградите публика пред да започнете

Проценето време за читање: 18 minutes

Откако сте кликнале на оваа објава, или ќе започнете бизнис или само ќе размислувате за тоа. Возбудени сте за вашиот производ. И се надевате дека ќе заработите многу пари со тоа.

Погодете што: Ова е изводливо, но само со преземање на правилни чекори. Продолжете со читање и ќе научите како да создадете публика пред да го лансирате вашиот производ пред да го лансирате.

„Добриот производ не бара рекламирање“

Угледните деловни луѓе често велат дека производот не треба да се рекламира ако е доволно добар. Толку многу што дури и луѓето кои не знаат или се грижат за бизнисот го знаат тоа.

Дали е ова точно? Па, не на начинот на кој многу луѓе мислат дека би било. Кога реченицата е вака формулирана, звучи како да веруваат дека самото рекламирање е излишно. Односно, квалитетот на производот е единствената променлива што го одредува растот или опстанокот на бизнисот.

Ова очигледно не е вистина. Да, вистинскиот начин на размислување зад овој цитат е оној што ја нагласува важноста на производот. Сепак, тоа не мора да ја игнорира или да ја нарушува важноста на маркетингот.

Adwords како начин да се изгради публика пред да започне

Значи, зошто ја започнавме оваа статија со генерално погрешно разбран цитат, можеби ќе прашате. Причината е што има многу луѓе кои силно веруваат во тоа. Особено луѓето кои започнуваат нов бизнис.

Овие луѓе често се заљубени во нивните производи. Толку многу што тие често даваат приоритет на подобрување на ситните детали за производот пред сè друго. За жал, тие не успеваат да извршуваат задачи кои се клучни за опстанокот на нивната организација.

Многу луѓе не им го посветуваат вниманието на теренот и маркетингот на кое им е потребно.

„Зошто треба да ги трошам моето време или пари на пишување страници вредни блогови кога можам да го усовршам мојот производ?

„Која е поентата да се отвораат повеќе сметки на социјалните мрежи? Нашиот производ ќе стане познат“.

Причината за вакви идеи е или недостаток на верување или недостаток на напор. Некои луѓе не веруваат дека маркетингот е толку важен кога станува збор за крајната линија.

Не е изненадувачки што нивните бизниси пропаѓаат кога можеби лесно преживеале и продолжиле со својот раст.

Не правете грешка да ги потценувате придобивките од достапноста.

„Што би бил Nike без нивниот swoosh или нивниот слоган „Само направете го тоа“?

Маркетинг пред лансирање

Не нè сфаќајте погрешно, ниту еден маркетинг нема да помогне во продажбата на ужасен производ. Но, исто така, никој не може да користи производ ако не го признал неговото постоење.

Има безброј брилијантни маркетиншки кампањи кои ги направија компаниите милиони. Некои од нив дури имаа огромен ефект врз создавањето на брендовите што ги знаеме и ги сакаме денес.

Размислете за ова, што би бил „Најк“ без нивниот навивач, нивниот слоган „Само направете го тоа“ или некој од нивните маркетинг напори? Дали би им верувале на пастата за заби Colgate доколку не ги гледате постојано на ТВ?

Онлајн маркетинг како начин да се изгради публика пред лансирањето

Ајде да погледнеме друг пример. Луѓето кои го создадоа Basecamp имаа блог наречен „сигнал наспроти шум“. Ова им овозможи многу лесно да се здобијат со почетна влечна сила и тие ја подигнаа од таму. Да не беше блогот, не можеа ли да успеат? Можеби, но сигурно нема да биде лесно како што беше.

Така ги расчистивме сомнежите за неопходноста од градење публика. Сепак, постојат два начини на кои можете да го направите тоа. Дали треба да изградите публика пред да започнете, или да почнете да го правите тоа откако ќе го лансирате.

Маркетингот пред лансирањето значи зголемување на свеста за претстојното лансирање на производот. Тоа е дефинитивно остварлива стратегија. Да, тоа го одложува почетокот на вашиот приход, но има и други предности. Многу е полесно да се прилагоди маркетинг стратегијата пред лансирањето бидејќи нема што да се изгуби. Да речеме дека сфативте дека базата на публика што ја избирате не покажува висока намера на купувачот. Нема проблем, оди и најди друга ниша.

Правејќи го ова пред да нема производ и готовинскиот тек ви дава простор да направите анализи и прилагодувања. Може да се каже дека е побезбедна опција. Како и да е, било која патека била успешно користена и користена од нив во минатото. Затоа, нема единствен одговор.

Меѓутоа, ако сакате да пробате маркетинг пред лансирањето, има детали на кои треба да им пречи. Пред сè друго, мора да ги знаете чекорите што треба да ги преземете.

Изберете ја вашата публика

Можеби сте го одредиле производот или услугата што ќе ги обезбедите или не. Во ред е. Ако не сте, можеби ќе сакате да ги проверите советите што ќе ги споделиме.

Дали ви се важни проблемот и нишата

Започнувањето бизнис главно се однесува на решавање на проблем или проблеми. Затоа треба да изберете ниша каде што ве интересираат нивните проблеми и точки на болка. Со ова, долгорочно го намалувате ризикот од исцрпеност бидејќи сега правите нешто што го сакате и за што се грижите. Исто така, имате подобри шанси да обезбедите квалитетни производи/услуги, бидејќи имате претходно искуство со проблемот.

Дали има пазар?

алатка за истражување на клучни зборови што ќе ви помогне да изградите публика

За проблем, мора да има луѓе кои веќе бараат решенија и исто така различни даватели. Ако нема други провајдери, тогаш луѓето веројатно не се подготвени да трошат пари на таков производ/услуга.

Постојат некои заедници кои пребаруваат на интернет, но имаат ниски намери за купувачи. На пример, движењето со нула отпад може да биде лош избор, бидејќи нивната заедничка карактеристика е тоа што тие се обидуваат да купат што е можно помалку производи. Затоа, треба да проверите и дали зборовите што ги разгледувате имаат голема намера за купувач.

Како изгледа вашиот просечен посетител?

Алатка за демографија

Ова е важно затоа што сега знаете на што обрнува внимание вашата публика. На пример, ако вашата публика првенствено се состои од луѓе во нивните 20-ти, би било добра стратегија да се фокусирате повеќе на каналите на социјалните медиуми и културните трендови.

За да ја проверите демографијата на група пребарувачи на клучни зборови, можете да ја проверите оваа страница .

алатка за демографија која ви помага да изградите публика

Почнете да собирате луѓе

Има многу канали и алатки кои треба да се искористат. Треба да направите колку што можете повеќе за да испробате различни канали за да ги максимизирате вашите шанси за достапност.

Социјални медиуми

Отворете сметки на Твитер, Фејсбук, Инстаграм, Линкедин или други канали што луѓето во вашата ниша имаат посебна тенденција да ги користат.

Вашата цел мора да биде да создадете следбеници и да продолжите да се враќаат. Можете да го направите ова со примена на две тактики. Мора да создадете исчекување да ги закачите луѓето и да им обезбедите вредна содржина за да продолжите да се враќаат.

Креирај исчекување

Создавањето на тој почетен зуи може да биде многу корисно, особено ако сè уште не сте стартувале. Луѓето сакаат работите да се откриваат, особено ако проблемот ги засега нив. Значи, ако сте направиле добра работа избирајќи соодветна публика, тогаш би било многу лесно да ја привлечете.

Играта на исчекување е само закачки. Можете да ги користите во многу различни форми и форми. Можете да давате мали ажурирања за карактеристиките на вашиот производ, да ги зајакнете уникатните хаштагови за производот итн.

Друга идеја може да биде организирање подароци. Тие можат да бидат многу корисни за брзо одење од 0 следбеници до добивање на привлечност.

Можете дури и да правите објави каде што ќе го ставите центарот на вниманието на членовите на тимот и ќе ги објавувате нивните размислувања и искуства. Луѓето сакаат да комуницираат и да гледаат други луѓе. Особено во контекст на гледање на вистински луѓе кои работат на решение за кое се грижат.

Обезбедете добра содржина

Содржината е крал во маркетингот. Тоа е еден од најдобрите начини да се понуди вредност. Тоа е затоа што им помага на луѓето на начини кои ги тераат да сакаат уште повеќе информации. Во денешно време луѓето сакаат да читаат за нешто или да гледаат нешто повеќе отколку што навистина сакаат да го прават тоа. Затоа, мора да имате корист од ова ако сакате да добиете поголем број следбеници на кој било канал.

Квалитетната содржина е она што ве прави да рангирате подобро во пребарувачите. Има едноставна логика. Ако не можете да им дадете на луѓето корисни информации по кои можат да дејствуваат и да ги направите достапни, Google нема да им ја прикажува вашата страница на луѓето.

Што подразбираме под добра содржина? Ние веруваме дека ако вашата содржина е релевантна, им помага на луѓето и постојано се надградува, добро работите.

Идеално треба да вклучите информации што се вредни за луѓето во вашата ниша. Не заборавајте дека има безброј теми за кои вашиот просечен посетител би сакал да дознае. Но, како би ја направиле вашата подобра од сите други содржини на Интернет?

#1 Направете го полесно читање

Како прво, вашите објави треба да бидат лесно сварливи. Додадете визуелни слики и инфографици што го зафаќаат читателот. Објавите со повеќе слики и видеа се подобри на кој било канал .

Користете пократки реченици и избегнувајте големи зборови. Во академски контекст, долгите и мајсторски изработени реченици може да ви користат, но не и во маркетингот. Никој не сака да чита роман или научна статија кога бара решение на интернет. Затоа чувајте ги вашите реченици под 20 зборови колку што е можно повеќе и користете полесни верзии наместо софистицирани зборови.

#2 Пишувај во длабочина

Второ, подобрете го богатството на вашата тема што е можно повеќе. Немате шанса да рангирате ако накратко ја допрете темата без да навлегувате во длабочина. На тој начин, никој нема да научи ништо со читање на вашата содржина.

Истражувајте ја вашата тема многу добро. Дознајте сè за деталите. Дајте проникливи совети за тоа како луѓето можат да донесат правилна одлука за деталите. На тој начин луѓето всушност можат да го бараат она што го барале и да имаат корист од вашата содржина.

Вклучете релевантни наоди и податоци. Збогатете го вашиот пост со цитати. Овие ќе помогнат вашата објава да се држи до умовите на луѓето.

#3 Дајте патоказ

Обезбедете акциони чекори. Ниту една количина на информации не е важна ако не ги натера луѓето да постигнат нешто. Кажете им на луѓето што треба да направат за да ги постигнат своите цели чекор по чекор.

# 4 Бидете доследни

За жал, не е лесно постојано да се објавуваат квалитетни содржини. Како ќе ја испумпувате содржината недели по недели без да го загрозите квалитетот? Плус постои ризик да останете без идеи. Треба да креирате систем за да ги спречите овие проблеми.

Запишете ги добрите идеи

За да генерирате што повеќе идеи, забележете ги добрите идеи секогаш кога можете. Со тоа, на крајот ќе имате базен на содржини што подоцна може да го претворите во различни блог постови.

Бидете во потрага по нови информации

Секако, сѐ уште може да останете без идеи. Друго решение што можете да го имплементирате е постојано да се храните со нови информации. Проверете ги подредитите, форумите и другите сајтови каде луѓето разговараат за работи за индустријата во која се наоѓа вашиот производ. Најдете ги овие ресурси со пребарување на фрази на Google како[your keyword] + Редит,[your keyword] + најдобри практики, или најдобри+[your keyword]

Со тоа, можете да дознаете за новите точки на болка на вашите клиенти, најголемите недостатоци на вашите конкуренти и многу повеќе. Ова ќе ви даде нови идеи за да го претставите вашиот производ на сосема нови начини. Ова ќе резултира со многу подобар ангажман со вашата публика.

Користете пребарувачи

Друг начин да најдете нови идеи е да користите Google или други пребарувачи на сродни платформи. Google пребарувајте го вашиот клучен збор и видете кои препораки ви ги дава Google. Брз совет: можете да користите страница наречена Soovle за да истражувате повеќе пребарувачи.

Soovle е алатка која ќе ви помогне да истражувате клучни зборови
Бура на идеи

За да ја направите вашата содржина поповрзана една со друга, можете да користите бура на идеи. Можете да започнете со пишување на поширок клучен збор во средината на хартијата. Потоа, креирајте гранки со додавање на различни, но поврзани, поспецифични клучни зборови. Конечно, групирајте повеќе поврзани клучни зборови едни со други и продолжете да го развивате вашето дрво за бура на идеи. Можете дури и да го користите ова дрво само по себе како распоредувач на содржини.

Бура на идеи
Креирај Распоред

Сепак, најважно е да се придржувате до планот за игра. Треба да креирате еден со додавање на објави во вашиот распоред еден по еден. Важно е да немате празнини каде што нема да објавувате повеќе од 2 или 3 недели.

По креирањето на планот, треба само да се придржувате до него, што често е најтешкиот дел. Има многу луѓе кои знаат што да прават, но сепак нема да го направат тоа. Проблемот е генерално недостатокот на дисциплина и намера. Ако останете доследни, бидете сигурни дека дефинитивно ќе видите резултати.

Направете соработки

Комуницирајте со истомисленици како вас. Сигурно ќе има многу креатори на содржини, маркетери или сопственици на бизниси кои исто така бараат да создадат публика пред да го лансираат нивниот производ. Најдете ги, разговарајте со нив и правете планови со нив. Ова само ви помага бидејќи гради социјален доказ и доверба. Исто така, може да ви помогне да допрете повеќе луѓе.

Има многу работи што можете да ги правите како соработки. На пример, можете да правите блогирање за гости на други поврзани страници. Можете исто така да побарате да учествувате во подкасти за да го проширите вашето влијание.

Поставете си мала и остварлива цел. Како на пример да се направат 3 соработки за еден месец и да се направи се за да не се пропушти таа цел. Доследноста е уште еднаш најважната променлива.

Дизајнирајте интересна целна страница за да привлечете публика

Значи, претпоставуваме дека ќе ги следите советите за содржината на нештата и веќе сте создале база. Сега е многу важно да ја спакувате оваа содржина за да биде поинтересна за вашите посетители. Затоа е важно првото нешто што луѓето го гледаат кога ќе кликнат на вашата веб-страница, вашата целна страница.

Целната страница (и генерално веб-локацијата) треба да биде лесна за употреба и да им дава на луѓето што сакаат со минимално триење. Тоа е 2022 година и луѓето имаат опсег на внимание како златна рипка. Ако вашата страница трае премногу долго за да се вчита или вашата целна страница има комплициран дизајн, бидете сигурни дека луѓето ќе кликнат.

Дизајн на целна страница за да се изгради публика пред лансирањето

Вашата цел треба да биде да го намалите триењето. Има многу променливи што можете да ги тестирате и оптимизирате, но тоа е многу долга дискусија каде што нема да навлегуваме во сите детали. Но, можете и треба да ги погледнете најдобрите примери на целни страници на други сајтови со кликнување овде.

Но, како многу кратко резиме, светлите и високоенергетски бои како црвената и портокаловата работат подобро кога станува збор за повиците за акција. Вашиот предлог за вредност треба да биде многу јасен и читлив. На луѓето би требало да им биде многу лесно да кликнат на копчињата за да се пријават/преземат дејство.

Креирајте и израснете листа на е-пошта

Содржината е корисна и му помага на вашиот бизнис. Сепак, тоа не обезбедува многу важна работа: не ве прави способни да допрете и да одржувате контакт со вашите клиенти. Но, има нешто што го прави тоа: е-пошта.

Користете ги е-поштата во ваша корист, бидејќи тоа е еден од најевтините и најуспешните канали таму. Вклучете се со луѓе, прашајте ги нивните повратни информации, проверувајте ги периодично и специјализирајте ја вашата содржина за нив.

Билтен

Една од најдобрите практики за користење на е-пошта маркетинг е да креирате периодичен билтен. Билтен е местото каде што обезбедувате нова содржина на неделна/двонеделна/месечна основа на вашите претплатници на е-пошта.

Со ова се постигнуваат две работи: Првата е што на луѓето им дава впечаток на персонализација, само затоа што им се испраќа на пошта. Ова значи дека луѓето ќе бидат пореактивни кон содржината таму.

Втората работа што ја постигнуваат е-поштата е создавање на моментум. Кога ќе почнете да испраќате периодични е-пошта, луѓето очекуваат дека ќе дојде повеќе од тоа. Ова секако му помага на вашиот бизнис пред да започне, бидејќи останува на умот на вашата публика. Можете да го засилите ова со додавање бројач на вашите наслови како (2 од 5) + [Your Headline]

Герила маркетинг

Запомнете дека сè уште не сте го лансирале вашиот производ. Екстра тешко е луѓето да се свесни за нешто што едноставно не постои. Ширењето информации преку вашата содржина е одличен начин да се изгради публика, но има и други начини да го направите тоа.

Можете и треба да користите методи кои не се познати во мејнстримот. Овие методи може да се генерализираат како герилски маркетинг. Тие вклучуваат градење односи преку лични интеракции.

Прелистајте ги форумите во вашата ниша, но немојте да бидете задоволни само со тоа што ќе бидете набљудувач. Учествувајте на тие форуми. Поставувајте прашања и обидете се да ги разберете луѓето уште малку подобро.

Градете односи со луѓето и одржувајте ги блиски со тоа што редовно разговарате со нив. Се разбира, можете да разговарате само со толку многу луѓе како самец кој има многу други обврски. Но, обидете се да извлечете корист од органските врски што е можно повеќе.

Учествувајте или организирајте настани

Настаните може да бидат изненадувачки барани. Нивната природа често го привлекува вниманието кон настаните, правејќи ги поставки каде што многу луѓе обрнуваат внимание. Затоа, тие се и организации од кои треба да имате корист.

Организирајте виртуелен настан за да им олесните на луѓето да учествуваат. Разговарајте за иднината на вашиот производ и вашата ниша. Разговарајте директно со клиентите (кои најверојатно ќе бидат рани посвојувачи) и прашајте за нивните точки на болка. Разговарајте со нив. Прашајте за нивните хоби и обидете се да соберете што повеќе информации за нив. Потоа можете да ги користите овие информации во ваша корист со создавање содржина соодветно. Дајте им на присутните понуди со ограничено време за да го наградите нивното внимание.

Виртуелен настан

Учествувајте во туѓи настани. Ова ќе ви помогне да допрете и да разговарате со повеќе луѓе.

Можете исто така да го пренамените материјалот од вашите настани и да ги прикажете како содржина. Ова ви дава уште една можност да ги зафатите луѓето со содржина. Може да користите услуга за автоматска транскрипција за да ги претворите сите ваши состаноци и аудио/видео снимки во текст. На тој начин, би потрошиле мало време за создавање различни формати на една содржина за да протуркате низ повеќе канали.

Повторете и продолжете да ја градите публиката

Најдобар начин да знаете дали сте на вистинскиот пат е да ги следите вашите постапки. Да претпоставиме дека сте ги користеле сите канали за стекнување што ги допревме. Веројатно не сте го извеле истото во сите.

Не користете ниту една метрика како стапка на кликање и обидете се да имате холистички пристап во вашите анализи. Само затоа што многу луѓе кликнале на вашата веб-локација не значи дека сте успеале во вашата мисија да изградите публика пред да започнете. Времетраењето што едно лице го поминува на вашата веб-страница е исто толку, ако не и поважно од огромниот број на кликови што ги добивате. Едно лице троши во просек 45 секунди на страница . Ако сакате да направите подобро од тоа, не треба да користите генерички наслови или кликање.

Она што мора да направите е да ги одредите вашите канали со најдобри перформанси. Без разлика дали тоа е Facebook, Instagram или LinkedIn, обидете се да разберете што функционирало. Откако ќе го направите тоа, целта треба да биде да го зголемите тоа решение колку што можете повеќе. На пример, ако вашите објави на Инстаграм добиваат многу повеќе впечатоци од другите канали, двојно намалете ги. Фокусирајте се на создавање повеќе објави на Инстаграм на сметка на други задачи во врска со други канали. Откако ќе бидете сигурни дека каналот е сигурен извор на продажба, можете да се фокусирате на другите.

Да се заокружи

Накратко, никогаш не е лесна задача да се изгради публика. Создавањето публика пред лансирањето не се разликува. Треба да имате план кој ви овозможува да испробате повеќе канали за стекнување. Ова е сосема возможно, но ќе ви требаат две работи повеќе од се: цврст план и чувство за дисциплина.

Најчесто поставувани прашања

Кој е најдобриот начин да се изгради публика пред да се започне?

1. Создадете содржина што луѓето ќе ја сакаат и за која ќе се вратат
2. Одржувајте контакт со луѓето преку е-пошта
3. Дизајнирајте корисни целни страници за да го обезбедите најдобриот можен интерфејс
4. Придружете се на настани кои се поврзани со вашата ниша и разговарајте со луѓе
5. Објавувајте содржина и допрете до луѓето на социјалните мрежиA person who builds audience before launching a product

Како да се подготвам за ново лансирање?

1. Обидете се да искористите што е можно повеќе канали за стекнување
2. Слушајте ги повратните информации од вашата конкуренција за да освоите мала предност пред нив
3. Препознајте се со користење на квалитетна содржина и допирање до луѓетоBuild Audience before launch

Share:

More Posts

Видови софтвер за автоматска транскрипција

Можеби ќе се изненадите кога ќе дознаете дека постојат различни видови софтвер за автоматска транскрипција. На крајот на краиштата, транскрипцијата вклучува претворање на аудио во

Што е апликација за транскрипција?

Мобилните апликации ни направија различни корисни услуги многу достапни. Може да добиете производ или услуга со кликнување на неколку копчиња. Добивањето препис никогаш не било