Проценето време за читање: 5 minutes

Како да препишете интервју

Ќе ги опишеме процесите детално и ќе ги наведеме причините зошто можеби (или можеби не) сакате да ги користите.

Како рачно да препишете интервју

Првата опција за препишување интервју е тоа да се направи рачно. Тоа е традиционалниот метод на кој му треба најмалку технологија, но најмногу време.

Потребно време: 1 ден.

Еве како да препишете интервју со помош на рачниот метод:

 1. Слушајте го интервјуто целосно пред да направите било што.

  blank

 2. Размислете колку време ќе ви треба да го препишете. Ова зависи од вашата брзина на пишување и сложеноста на интервјуто, меѓу другите фактори.

  blank

 3. Размислете што сакате од транскрипцијата. Дали е само за вас или другите ќе го читаат?

  blank

 4. Напишете ги звучниците, кои треба да бидат најмалку 2.

  blank

 5. Колку ќе биде детално? Дали ќе напишете сè или само целосните изјави?

  blank

 6. Одлучете дали сакате временски печати (овие обично се корисни). Можете да ги додавате додека се движите низ снимањето.

  blank

 7. Започнете го вашиот прв нацрт на транскрипција.

  blank

Рачно препишување интервју

Да знаете како рачно да препишете интервју не е толку едноставно како само да го напишете. Помага да се создаде груб нацрт првиот пат, за да можете да ги исправите звучниците и да не се грижите за грешки.

Корисно е да го направите на овој начин ако не сте брза дактилографка или има тешки зборови за препишување.

Потоа можете повторно да го слушате интервјуто за да ги поправите вашите грешки и да го средите текстот. Во оваа фаза, може да помогне да се додадат временските ознаки. Но, наместо тоа, можете да го направите ова со трето слушање.

Поставка за состанок

Добрите и лошите страни на рачно препишување интервју

Рачната транскрипција е метод кој одзема многу време, особено ако сте нов во транскрипцијата. Но, тоа е корисно ако не сте во брзање или мислите дека подобро ќе ја разберете темата ако го правите тоа на овој начин.

Како автоматски да препишете интервју

Другата опција за тоа како се препишува интервју е тоа да се направи автоматски. За ова, можете да платите некого да го направи тоа. Другата опција е да користите софтвер за транскрипција, како што е Transkriptor .

Не постои метод како да се направи. Софтверот за транскрипција треба да биде едноставен како поставување на аудио датотеката и потоа конвертирање. И покрај тоа, еве како да препишете интервју користејќи го софтверот.

 1. Слушајте ја вашата аудио датотека целосно пред да започнете.
 2. Поставете ја вашата аудио датотека и претворете ја во текст.
 3. Поминете низ датотеката и уредете ги сите грешки што ги направил софтверот. Фреквенцијата може да зависи од јазикот и квалитетот на звукот.
 4. Извезете го како текстуален документ.

Користење на софтвер за транскрипција на интервју

Да знаете како да препишете интервју користејќи софтвер е многу полесно (и побрзо) од рачниот метод. Се разбира, текстуалната датотека ќе биде добра само како софтверот што го користевте.

Transkriptor користи вештачка интелигенција за да обезбеди рејтинг на точност од 80-99%. Како што споменавме, зависи од јазикот и квалитетот на звукот. Но, затоа секогаш треба да поминете низ и да го уредувате документот врз основа на вашето знаење за аудиото.

Исто така, побарајте софтвер кој додава временски печати, бидејќи може да одземе многу време за да го направите ова рачно. Transkriptor го прави ова за вас откако ќе го користите неговиот вграден онлајн уредувач на текст. Целата услуга е дизајнирана за лесно користење за да ви заштеди време.

Добрите и лошите страни на автоматско препишување интервју

Единствениот вистински недостаток на софтверот за транскрипција е тоа што чини пари. Сепак, Transkriptor е 98% поевтин од конкуренцијата, но нудиме и бесплатен пробен период при пријавување.

Освен тоа, другото нешто што треба да се бара е точноста. На крајот на краиштата, не сакате текстуална датотека што бара тешко уредување. Ако тоа се случи, можеби и самите сте го напишале!

Конечни размислувања за препишување интервју

Се надеваме дека оваа статија ви даде неколку идеи за тоа како да препишете интервју. Најлесниот метод е дефинитивно да го користите софтверот. Значи, ако сакате да видите колку е лесно, пријавете се за бесплатниот пробен период на Transkriptor денес.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.