Претворете ја вашата аудио датотека во формат на текст

Компјутер за аудио претворање опремен со микрофон и звучници за трансформирање на аудио датотеки во текстовен формат.
Визуелно привлечна транскрипција од аудио-текст.

Transkriptor 2022-03-15

Како да конвертирате аудио датотеки во текст?

 1. Пријавете се или регистрирајте се на една од платформите за конвертор на аудио текст или мобилни апликации.
 2. Поставете го вашето аудио и изберете ги саканите поставки.
 3. За да започнете со препишување, едноставно кликнете на соодветното копче.
 4. Откако ќе заврши транскрипцијата, прегледајте го и уредете го преписот.
 5. Преземете ја текстуалната датотека.

Кој конвертира аудио датотеки во текст?

Без разлика во која индустрија работите или предметот што го учите на универзитет, има толку многу причини да размислите да ја претворите вашата аудио датотека во текст. Transkriptor го претвора говорот во текст за вас.

 • Адвокати: Една од најпопуларните употреби на нашиот софтвер за аудио датотека во текст е за правни услуги. Судските случаи резултираат со повеќечасовни снимки. За да ја пронајдете потребната информација, побрзо е да пребарувате низ текстуална датотека. Користењето на софтвер за аудио датотека во текст може да заштеди часови на време на правните компании.
 • Новинари: Новинарите се познати по тоа што снимаат аудио датотеки за известување за настани во локалната област. Кога тоа е случај, наоѓањето на точниот цитат или дел од текстот што го барате е задача која одзема многу време. Новинарите ја користат нашата алатка гласовна датотека во текст за да ги пишуваат своите написи понавремено.
 • Академски истражувачи: Бескрајните часови на снимање го забавуваат процесот на пишување трудови и извештаи за академските истражувачи. Речиси е невозможно да пребарувате низ аудио датотеки . Академските истражувачи претпочитаат да користат текстуална датотека за да го завршат своето истражување и да најдат критички цитати од сигурни извори.
 • Медицински и здравствени даватели: Медицинските даватели бараат информациите во досието на пациентот да бидат точни и ажурирани. Конвертирањето на аудио датотека во текстуален формат го подобрува медицинското известување.
 • Истражувачи на пазарот: Кога спроведувате интервјуа и фокус групи, најпопуларниот начин да останете ангажирани со учесниците е да снимате аудио од состанокот. Подобро е да го претворите гласовното снимање во текстуален формат за да ја зголемите продуктивноста на истражувачите.
Во денешно време многу луѓе ја претвораат својата аудио датотека во текст

Зошто медиумската индустрија користи аудио во текст?

Домаќини на поткаст

 • Пристапност: Не секој може да користи медиуми во аудио формат, поради што домаќините на подкаст користат софтвер за аудио датотека во текст. Ова им обезбедува алтернативна опција за вашата публика.
 • Пребарување: транскриптите во текстуален формат им овозможуваат на слушателите да пребаруваат одредени клучни зборови или теми во подкаст. Ова го поедноставува нивното пребарување за релевантни информации и им помага полесно да се движат низ долгите епизоди.

Автори

 • Ефикасност и продуктивност: Конвертирањето на аудио во текст ја зголемува продуктивноста на авторите. Авторите можат вербално да ги диктираат своите идеи и мисли и да добијат транскрипција. Тоа им овозможува да ги доловат своите идеи без да одземаат многу време за брзо пишување или пишување.
 • Погодност и флексибилност: авторите користат паметни телефони за да ги снимаат своите мисли или приказни додека се во движење, како на пример за време на прошетки. Тоа им овозможува да работат на нивното пишување во секое време и од каде сакаат. Авторите можат да имаат корист од конвертирање на нивната работа во формат аудио-датотека во текст, што им дава дополнителен начин за преглед и ревизија на нивното пишување.

Најчесто поставувани прашања

Дали студентите треба да користат транскрипција?

Студентите можат да заштедат бескрајни часови работа кога ќе конвертираат аудио датотека во текст. Оттаму, тие можат да учат за испити преку најважните делови од досиејата.

Говор на текст

img

Transkriptor

Конвертирајте ги вашите аудио и видео фајлови во текст